Quantcast

Botanikos sode – kaip kino juostoje

Daugiau nei metus maudęsis Šiaulių vandenyse, menininko Donato Jankausko-Duonio King Kongas uodegą įmerkė į Kauno Vytauto didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sodo tvenkinį.

VDU Botanikos sodo teritorijoje, šalia Ž.E.Žilibero g. 2 statinio esančiame tvenkinyje besiturškiančios antys ir gulbės pastarosiomis dienomis mėgaujasi gana neįprasta kompanija – milžinišku menininko D.Jankausko-Duonio kurtu King Kongu.

Šiuolaikinio meno gerbėjams gerai žinomo skulptoriaus darbai viešėjo įvairiuose užsienio meno centruose, juos buvo galima pamatyti Oskaro Koršunovo spektakliuose, dizainerių Juozo Statkevičiaus ir Agnės Kuzmickaitės kolekcijų pristatymuose. King Kongas, kurį pastebėjo pro tvenkinį ėję "Kauno dienos" skaitytojai, anksčiau mirko Šiauliuose, Talkšos ežere. Džiugino ir vietinius gyventojus, ir saulės miesto svečius. Tiesa, po kurio laiko būtybę aplamdė stiprūs vėjai. Galiausiai gorila ėmė kliudyti ir vandenyje baidares plukdantiems sportininkams. Šiaulių miesto valdžiai King Kongą išbraukus iš prižiūrimų objektų sąrašo, gyvis grąžintas kūrėjo globon.

Nors atrodo grėsmingai, King Kongas, anot kūrėjo, simbolizuoja ramybę. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

"Norėjau jį nuvežti į Brėvikius. Ten yra brolio sodyba, tvenkinys", – planus, anot D.Jankausko-Duonio, pakoregavo pokalbis su VDU profesūra.

Sužinoję apie besiblaškantį milžiną, universiteto šviesuoliai pasiūlė jį apgyvendinti VDU Botanikos sodo tvenkinyje. Taip gorila uodegą įmerkė Kauno vandenyse. Žvelgiant iš tolo atrodo, kad skulptūra sukurta iš akmens masyvo, tačiau menininko gerbėjai ir ištikimiausi sekėjai žino, kad D.Jankauskas-Duonys savo kūryboje naudoja kitą medžiagą – polistireninį putplastį. Iš jo išdrožta ir milžiniška beždžionė.

Taip gorila uodegą įmerkė Kauno vandenyse. Žvelgiant iš tolo atrodo, kad skulptūra sukurta iš akmens masyvo.

"Šiauliuose pritvirtinti skulptūrą buvo sunku, nes Talkšos ežere nėra dugno. Norėjau, kad Kaune King Kongas plauktų kur tik širdis geidžia, bet sodo darbuotojai nesutiko. Bijojo, kad kokią gulbę prie kranto prispaus", – menininkas vylėsi, kad dviejose vietose pritvirtinta būtybė sutars su vietos paukščiais, nemaišys žiemos pramogų mėgėjams, ant ledu aptraukto tvenkinio mušantiems ritulį, ir džiugins lankytojus, kai šie ims vaikščioti į VDU Botanikos sodą.

Paklaustas, ką simbolizuoja vandenyje mirkstanti skulptūra, menininkas skaniai nusijuokė. Nors gorila atrodo grėsmingai, ji esą reiškia ramybę.

"Tai aliuzija į M.K.Čiurlionio paveikslą "Ramybė". Nes šiomis dienomis mes labai dažnai girdime žmones sakant, kad jiems yra neramu", – pokalbį baigė kūrėjas.

Beje, skulptūra VDU Botanikos sode tik laikinas svečias. Anot darbuotojų, vėliau ji keliaus į kitus telkinius ir drums jų vandenis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rytas

Rytas portretas
Mieste būtų gerai toks menas, būtų galima kaip nors idėją pritemti, bet gamtos apsuptyje plastikas? Taip visi prieš šiukšles, o čia pokšt į vietą, kuri ir taip graži. Nebent parodyti kaip nereikia daryti.

Pilietis

Pilietis portretas
Mokslinių tyrimų pagrindu polistirolas priskiriamas prie NIEKAD nesusiskaidančių medžiagų. Pirmiausia sutrupės į smulkesnes "kruopas", kurias vėjas bei vanduo plačiai, plačiai paskleis po apylinkes ir jos "puoš" tvenkinių pakrantes, patvorius, pakeles ir t.t. Vėliau tos "kruopos" sudils iki mikrodalelių, o tada jau jos kaupsis nebe patvoriuose, o įvairių gyvūnų, be abejo ir mūsų, mūsų vaikų ir vaikaičių organizmuose. Tegyvuoja menininkai - gamtos teršėjai !!! Juk jiems svarbu, kad tik kas nors apie juos šnekėtų .... Ar ką paguodžia, kad būsime šiek-tiek sintetiniai ir gal ne taip greit supūsime kapuose (bent jau kažkuri mūsų dalis)?

Joana

Joana portretas
Jezau negi mes visas siuksles i Kauna priimsim? Juk tai plastmasinis daiktas,kaip galima i prudeli kisti!Profesurai protas nuo viruso uztemo.ko laukia gamtos saugotojai Kaune?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių