Quantcast

LSMU bendrabučio nuotraukos sukėlė šaršalą: galima prišalti ir užpakalį?

Prasidėjus mokslo metams virtualioje erdvėje vis daugėja apleistų bendrabučių nuotraukų. Kol vieni tokiomis gyvenimo sąlygomis baisisi, kiti stoja į kitą barikadų pusę – negaili karčių žodžių patiems studentams.

Vaizdas pribloškė

„XXI amžius. Gyvename išsivysčiusioje šalyje, mokame mokesčius, o mūsų brangieji vaikai nusipelnė gyventi štai tokiomis sąlygomis. Gėda valdžiai, švietimo ministerijai! Gal pats laikas imtis pertvarkos?“, – po nuotraukomis  iš Kaune esančio LSMU 3-ojo bendrabučio rašė internautė Monika (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi.)

Portalui kauno.diena.lt moteris pasakojo, kad šiame  bendrabutyje apsigyveno jai artimas žmogus. „Negalėjau patikėti savo akimis, kaip gyvena medicinos studijas pasirinkę žmonės. Juk technologijos taip sparčiai tobulėja, o pamačius šias patalpas nė kalbos apie tinkamą higieną negali būti. O juk už nuomą mokami ne keli eurai, tai kaip čia 5 metus ištverti?“, – svarstė moteris.

Didžiausią siaubą jai sukėlė bendri dušai, prausyklos, tualetai. Čia – sudaužytos plytelės, apsilaupiusios sienos, ne pirmos jaunystės santechnika, nutrinti suoliukai. 

„O kur ant tualeto dangtis, juk žiemą ir užpakalį galima prišalti?“, – klausė moteris. 

„Facebook“ nuotr.

Studentai šąla

Kad šiame bendrabutyje vėsiuoju metų laiku būna ne pyragai tvirtino ir šiame bendrabutyje gyvenę studentai.

„Žiemą į bendrai naudojamą dušą reikia eiti apsivilkus striuke, nes šalta“, – patirtis trumpai nusakė Karolina.

„Keista, jei tik valstybinės įstaigos – taip ir skursta. Tačiau juk jos gauna iš valstybės finansavimą, o ir patys studentai už gyvenimą bendrabučiuose moka. Turbūt pinigai kažkur  pro šalį nuplaukia?“, – sakė Inga, pridūrusi, kad graži  išorė dar neparodo, kad studijos bus kokybiškos.

Vienas tėvas paklausė, ar pas mus lauko tualetų nėra.

Deimantė pastebėjo, kad „pusei čia gyvenančių žmonių tokios sąlygos tinka, kiti liepia džiaugtis, kad bendrabučiuose dar išvis yra kokių daiktų. Jei žmonių požiūris nesikeis, tuomet ir pokyčių vargu ar galima tikėtis.“

Pasinaudoję tualetu nenuleidžia vandens

Visgi tarp galybės nuomonių, kad tokios gyvenimo sąlygos yra apgailėtinos, siaubingos, primenančios kalėjimus ir „supuvusią valdžią“, nemažai ir tokių, kuriose patys studentai vadinami lepūnėliais ar priešingai – nevalomis, kurie patys niokoja bendrą turtą.

„Gyvenau LSMU 2-ajame bendrabutyje, kol šis nebuvo renovuotas, o į 3-ąjį užsukdavome pas grupės drauges į svečius. Nė viena iš mūsų nejautė, kad gyvenimo sąlygos yra prastos, bent jau labai besiskundžiančių žmonių nebuvo.  Čia gi barakas, tad reikia džiaugtis, jog karšto vandens yra. Mes gyvenome su tarakonais, – savo patirtį dėstė Dalia. – Manau, kad kiekvienas studentas turėtų bendrabutyje pagyventi – juk kiek ten tame duše ir tualete laiko praleidi – tai, ar reikia ten prabangos? Nematau čia tragedijos: nereikia būti išlepusiems, mamytės princais ar princesėmis. Tokios gyvenimo sąlygos tai – mažiausias blogis, kurį galima patirti.“

Moteris pridūrė, kad lietuviai itin linkę viskuo skųstis, o studentams naudinga susipažinti su įvairialypiu pasauliu. „Man bendrabutis buvo nuotykis, tarakonai – egzotika. O juk sienos, dažytos dar sovietmečiu, – mažiausia problema, svarbiausia, kad vaikai sveikai maitintųsi, nevartotų alkoholio. Dabar tai valdžiai ir yra svarbiausia, o ne būstas,“ – sakė internautė.

Skundžiasi tik tėvai?

LSMU 3-ojo bendrabučio administratorė Violeta Lekstutienė tikina, kad labiausiai gyvenimo bendrabutyje sąlygomis piktinasi tėvai. „O jie juk nežino, kad kai kurie studentai, pasinaudoję tualetu, net vandens nenuleidžia,“– sakė pašnekovė.

V. Kudirkos g. 9 esančio bendrabučio atstovė prasitarė, kad kai kurių tėvų, pirmą kartą apsilankiusių bendrabutyje, klausimai sutrikdo. „Vienas tėvas paklausė, ar pas mus lauko tualetų nėra“, – prisiminė V. Lekstutienė.

Administratorė tikina, kad patys studentai ir nudaužo plyteles ar kitaip niokoja bendrą turtą, tačiau pripažino, kad šiuo metu labiausiai apleistos bendrabučio vietos ir yra prausyklos, tualetai, virtuvės, dušai. „Bendrabutis šiuo metu yra renovuojamas, vyksta remontai. Laukiame kol bus sutvarkytos šios bendro naudojimo patalpos. Dabar jau renovuoti 4 ir 5 aukštai, koridoriai, kambariai, šiuo metu remontuojama dalis trečio aukšto“, – apie daugiau nei 40 metų skaičiuojančiame bendrabutyje vykdomus statybos darbus pasakojo V. Lekstutienė.

Anot jos, šiemet į bendrabutį atsikėlė 43 nauji gyventojai. Iš viso čia gyvena 180 studentų. Tiems, kurie gyvena nerenovuotose patalpose, per mėnesį už nuomą tenka sumokėti 47 eurus, už renovuotą kambarį – 70 eurų.

Skundžiasi ir kitais bendrabučiais

Portalas kauno.diena.lt rugpjūčio pabaigoje aprašė ir vieno pirmakursio mamos įspūdžius po apsilankymo Kauno technikos kolegijos bendrabutyje. Tuomet pašnekovei labiausiai įstrigo išdaužytos grindys, nulaupyti tapetai, maža triviečio kambario erdvė, kurioje, pasirodo, bent kurį laiką turės pagyventi keturi studentai. 

Internautė Dina nesikuklindama tuomet rėžė, kad „pradės vyrukas gyventi ant savo galvos, išmoks tvarkytis. Nėra čia ko, kaip ponams, pūstis. Norit prabangos – nuomokit butą.“

Mama prisistačiusi internautė visgi prašė nepilti purvo ant studentų:  „Kiekvienas norėtų atvažiuoti į tvarkingas patalpas, už kurias moka pinigus. Čia kalčiausi yra tie, kurie nuomoja patalpas – jiems svarbu nulupti pinigus, o toliau viskas yra dzin. Ponia ministrė galėtų užsukti į svečius pasižiūrėti.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

pastebėjimas

pastebėjimas portretas
Universiteto pagrindinė veikla yra mokslas ir mokymas, o ne socialinė rūpyba.

Straipsnio autorei

Straipsnio autorei portretas
Jei jau cituojate kažkieno komentarą tai ir cituokite visą, o ne išimant žodžius kurie realiai keičia prasmę. Na bent jau stiliaus klaidas ištaisėte. Linkėjimai.

Svetlana

Svetlana portretas
Medicina ir higiena du lygiagrečiai einantys dalykai. O čia kas? Pasityčiojimas ne tik iš būsimų medikų, bet ir nepagarba medicinai. Nu organizatoriai, atsakingi už lėšų paskistymą renovacijai , jūs duodat :)
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių