Quantcast

Baisios smarvės iškankinti Ramučių gyventojai prakalbo apie mįslingas jaunų žmonių mirtis

  • Teksto dydis:

Kauno rajono gyventojai ir vėl kyla į kovą su Ramučiuose veikiančia mechaninio biologinio atliekų apdorojimo (MBA) įmone, praneša LNK.

Tokio gausaus Ramučių gyventojų susirinkimo nebuvo seniai. Baimindamiesi dėl savo sveikatos, žmonės atėjo išgirsti, kas bus daroma, kad nebebūtų nuodijami. Septynerius metus, nuo tada, kai buvo pastatyta MBA įmonė, žmonės nuolat skundžiasi nevaldoma smarve.

Siaubinga smarvė

„Buvo fiksuoti labai dideli viršijimai, vėl teismai, niekas nieko nedarė, smarvė fiksuojama vėl ir šiemet, nors jau buvo apsitvarkę“, – aiškino Ramučių gyventojų atstovė Greta Varnaitė-Venskienė.

Gyventojai įsitikinę, kad dėl šios situacijos jau seniai turėjo būti skelbiama ekstremali situacija.

„Viršytos septynios iš trylikos taršos leidime esančių teršalų normos“, – grėsmingą statistiką pateikė G.Varnaitė-Venskienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Žmonės bijo eiti į lauką, negali miegoti naktimis.

„Kvapas toks, kad kartais graužia akis, kai kuriuos supykina, ypač alergiškus žmones“, – kalbėjo  Ramučių gyventoja Nijolė Rutkauskienė.

„Prabundi net nuo smarvės, ypač vasarą, užsidarai langus ir kvėpuoji smarve“, – sakė Ramučių gyventoja Inga Petrauskienė.

Spalio mėnesį normas viršijo amoniakas ir acetonas. Įmonė moka papildomus taršos mokesčius, nuolat gauna baudas.

„Praėjusiais metais fiksuoti normatyvų viršijimai, pavasarį nustatyta, kad viršijimai vis dar yra“, – teigė Aplinkos kokybės kontrolės skyriaus vedėjas Vaidas Laukys.

Mįslingos mirtys

Visuomenės sveikatos specialistai sako, kad komisija tirs, kokį pavojų įmonė sukėlė.

„Gali atsirasti ir nervų sistemos, kraujotakos, kitų sistemų sutrikimai arba ligos“, – aiškino NVSC Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Romutė Filomena Smolskienė.

Ramučių atstovė sako, kad per pastaruosius metus, neaišku dėl ko ėmė mirti žmonės.

„Kreipėsi 2020 metais vienas jaunas vaikinukas, kad keista plaučių liga rasta, nors žalingų įpročių neturėjo, buvo sportuojantis. Norėjau jį pakviesti į susirinkimą, nes viskas siejosi su kenksmingomis medžiagomis, tačiau nepavyko to padaryti, nes jis jau miręs“, – pasakojo G. Varnaitė-Venskienė.

Pripažįsta klaidas

Pati įmonė dabar jau pripažįsta – statant objektą buvo padaryta klaidų.

„Pas mus dabar yra dvi oro valymo linijos, o jų turėtų būti dvigubai daugiau“, – pripažino Kauno RATC projektų vadovė Kristina Kazlauskaitė-Zumarienė ir sutiko su teiginiu, kad tai buvo planavimo klaida.

Neseniai pasikeitė įmonės vadovas, pradėtos kuopti bėdos, smarvė buvo išnykusi, tačiau be papildomų investicijų situacija nepasikeis.

2015-aisiais įmonė pastatyta už 34,5 mln. eurų.

Dabar taršai suvaldyti reikia dar mažiausiai 3 mln. eurų. Kiek brangs šiukšlių išvežimas, skaičiuos atskiros savivaldybės.

Didės įkainiai?

„Papildomai kvapų šalinimo sistemai, tam reikalingos investicijos, didinti įkainius. Didinimo klausimą sprendžia dalininkai, deja, bet vieningos pozicijos jie neturi“, – Kauno RATC projektų vadovė.

Visos institucijos fiksuoja pažeidimus, kalbama ir apie taršos leidimų naikinimą, tačiau pripažįstama, tai – Sizifo darbas.

Gyventojai pasirengę kovoti, kad įmonė veiklą stabdytų, tačiau Seimo aplinkos apsaugos komiteto pirmininkė sako, kad veiklos stabdymas – ne išeitis.

„Mes kaip valstybė, kaip piliečiai esame suinteresuoti, kad ji veiktų, užtikrintų atliekų rūšiavimą. Tačiau mes esame suinteresuoti, kad ji veiktų tinkamai“, – kalbėjo Seimo aplinkos apsaugos komiteto pirmininkė Aistė Gedvilienė.

Seime organizuojamas parlamentinis tyrimas dėl gamyklos taršos ir kvapų problemų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

alis...

alis... portretas
tą smarvę reikia sudeginti, ir nereikės jokių baudų mokėti... tai atlikti paprastuose šilumos ir elektros generatoriuose ir jokių smarvių neliks... visą, patenkantį į patalpas su tarša, orą reikia sudeginti su gamtinėmis dujomis ir tada bus papildomai pagaminama šiluma ir elektra... o nuodai bus neutralizuoti ir nenuodys aplinkos... ir vilkas sotus, ir avis sveika...

Slabodke

Slabodke portretas
Patis rinkot Matijošaiti o dabar niuhinkit

Rims

Rims portretas
Kodėl taip yra nemylimi žmonės?Jai tai vyktų pavyzdžiui kur nors arti kokio nors draustinio?
VISI KOMENTARAI 51

Galerijos

Daugiau straipsnių