Quantcast

Po anoniminės darbuotojų apklausos – audra meno mokykloje

Jonavos Janinos Miščiukaitės meno mokyklos darbuotojų kolektyvą, panašu, skaldo nesutarimai. Po anoniminės darbuotojų apklausos aiškėja nepasitenkinimas mokyklos vadovybe ir direktore Rima Trimoniene. Situacija iššaukė ir audringą direktorės sūnaus Lauryno Trimonio reakciją, peraugusią kone į grasinimus.

Nepalanki apklausa

Jonavos savivaldybės administracijos iniciatyva buvo atliekama Jonavos J.Miščiukaitės darbuotojų apklausa apie įstaigos vadovybę ir direktorę R.Trimonienę ir jos vadovavimo ypatumus. Savivaldybės mero pavaduotoja Birutė Gailienė paaiškino, kad siekiant gerinti Jonavos rajono įstaigų veiklą, savivaldybės administracija kartais atlieka anonimines darbuotojų apklausas ir paprastai tai daroma sulaukus darbuotojų nusiskundimų.

„Pastarąjį kartą darbuotojų apklausa vykdyta J. Miščiukaitės meno mokykloje. Susipažinę su apklausos rezultatais turime pripažinti, kad situacija J. Miščiukaitės meno mokykloje mažų mažiausiai neramina. Apklausa parodė, kad įstaigos vadovės ir darbuotojų santykiai bei darbinė aplinka čia gali būti labai sudėtinga“, – apklausos rezultatus vertino B.Gailienė.

wikipedia.org nuotr.

Naujienų portalo jonavoszinios.lt duomenimis, iš 57 meno mokyklos darbuotojų apklausoje dalyvavo 22, tačiau pateikti keli jų atsakymai verčia sunerimti. Pavyzdžiui, atsakydami į teiginį, kad vadovybė nuolatos analizuoja savo darbuotojų poreikius, atsakymą „Nesutinku“ pasirinko 11 darbuotojų. Į teiginį, kad įstaigoje sukurta darbuotojų motyvacijos ir skatinimo sistema, darbuotojai skatinami ir motyvuojami,  atsakymą „Nesutinku“ pasirinko 12 darbuotojų.

Įstaigos vadovės ir darbuotojų santykiai bei darbinė aplinka čia gali būti labai sudėtinga.

Į teiginį „Vadovybė tiria priežastis, dėl kurių kenčia darbo kokybė“, atsakymą „Nesutinku“  pasirinko 13 apklausiamųjų. Į klausimą „Ar įstaigos vadovybė yra pakankamai kompetentinga savo pareigoms“, atsakymą „Ne“ pasirinko 14 darbuotojų. 

Anot jonavoszinios.lt, apklausoje atsispindėjo ir teigiami atsiliepimai apie Janinos Miščiukaitės meno mokyklos vadovybę, tačiau jų buvo mažuma.

„Kalbamės su įstaigos darbuotojų profesinės sąjungos ir mokyklos tarybos atstovais, aiškinamės, kaip galime pataisyti situaciją. Jonavos J. Miščiukaitės meno mokykloje dirba labai daug gabių ir profesionalių pedagogų, mokykla yra gausiai lankoma jonaviečių vaikų, todėl norisi tikėti, kad vidiniai nesutarimai bus labai greitai išspręsti ir niekaip nepakenks šios įstaigos prestižui“, – apie situaciją tęsė mero pavaduotoja.

Politikos auka

„Kauno diena“ susisiekė su meno mokyklos direktore R.Trimoniene, kuri ne vienerius metus dirbo šios mokyklos direktorės pavaduotoja, o vėliau konkurso keliu užėmė direktorės pareigas. 

R.Trimonienė nurodė, kad mokykloje dirba 64 žmonės. Kadangi savivaldybė nurodė apklausą vykdanti apie administraciją, tai keturi žmonės, tarp jų ir pati direktorė, apklausoje nedalyvavo. R.Trimonienė pabrėžė, kad apklausos rezultatų negalima vertinti kaip objektyvių, nes iš 57 darbuotojų tik 22 dalyvavo ir tik nuo 8 iki 14 žmonių pateikė neigiamus atsakymus.

„Tokią prielaida padariau, nes tik 34 proc. Meno mokyklos darbuotojų dalyvavo apklausoje. Beveik 70 proc. darbuotojų savo nuomonės nepateikė, o dalis iš atsakiusių vadovybės darbą vertina teigiamai. Darbuotojų nedalyvavimas taip pat yra tam tikra pozicija, kad jie nenori tame dalyvauti“, – apklausos rezultatus vertino R.Trimonienė, nors pasitaiko, kad nedideliuose kolektyvuose žmonės tiesiog bijo viešai reikšti savo nuomonę, ypač jei ji nepalanki vadovui.

R.Trimonienei užkliuvo ir skelbiamas anonimiškumas, esą darbuotojams siunčiant atsakymus iš asmeninių elektroninių paštų, vargiai tai galima vertinti kaip anonimiškumą.

„Aš tikrai buvau nustebinta. Konfliktų mokykloje niekada neturėjome, nusiskundimų neturėjome. Kiekvienas mokytojas mokykloje turi savo klasę, visi turi krūvius. Iš 47 darbuotojų 30 turi daugiau nei etatą“, – kolektyvui sudarytas sąlygas mini R.Trimonienė.

Meno mokyklos vadovės aiškinimu šios situacijos šaknys glūdi visai kitur. Esą ji kreipėsi į Jonavos savivaldybę dėl patiriamo mobingo iš įstaigos kuratorės pusės ir nesulaukė pagalbos, o per metinį įstaigų vadovų vertinimą ji buvo įvertinta patenkinamai.

R.Trimonienė dėl prasto vertinimo kreipėsi į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją. Ten esą jos darbas neužkliuvo, tad kreipėsi į darbo ginčų komisiją. Galiausiai R.Trimonienė pasiekė, kad prastas vertinimas būtų panaikintas.

„Savivaldybė metė visas pajėgas įrodyti savo teisumą ir taip atsirado apklausa. Man taip atrodo ir darbuotojai taip sako, kad tai – politiniai dalykai. Aš nepriklausau jokiai partijai, o meno mokykloje nieko blogo nevyksta“, –aiškina R.Trimonienė.

Gina mamą

Nėra namų be dūmų, taip ir įmonių kolektyvuose retai kada 100 proc. visi darbuotojai būna patenkinti vadovais. Tačiau į situaciją socialiniuose tinkluose audringai sureagavo R.Trimonienės sūnus Laurynas Trimonis, kuris vadovauja Ruklos kultūros centrui. Kalba netaisyta:

„Labai labai LABAI trumpai kol kas apie miestiečių informavimo parodiją, kuri, maža to, kad ne vienus metus vogė mano intelektinę nuosavybę, tai dar ir vidury baltos dienos surizikavo apšmeižti mano šeimos narį. Žmonėms bus įdomu pamatyti, kokia žurnalistika klesti rajonuose. Ir tiems, kurie dar nepadarė tokios klaidos, kaip šie šūdžiai, linkiu pagalvoti tris kartus, nes SUTRYPSIU visus, kurie kesinsis į mano šeimos ramybę, orumą ir sveikatą“.

„Kokie čia grasinimai galėtų būti. Turiu savo vietą veikloje, baigęs aukštuosius mokslus, tai tiesiog yra normali emocija. Vienas dalykas – tai liečia tavo žmogų, kitas dalykas – tai yra visiškas melas. Ta emocija yra pakankamai piktoka. Mažas vaizdo įrašas buvo padarytas nenorėčiau sakyti afekto būsenoje, bet blaiviose smegenyse“, – apie pasisakymą socialiniuose tinkluose ir išplatintą vaizdo įrašą aiškino L.Trimonis.

Ruklos kultūros centro vadovo komentarą paprašėme įvertinti ir Jonavos savivaldybės administracijos. Mero pavaduotoja patikslino, kad Ruklos kultūros centras yra vienas iš Jonavos kultūros centro (JKC) filialų, tokių filialų Jonavos rajono seniūnijose iš viso yra dešimt. L. Trimonis yra filialo vadovas, pavaldus JKC direktoriui, todėl Jonavos savivaldybė jo veiklos nevertina.

„Jei klausiate asmeninės mano nuomonės, tai kiekvienas asmuo, be abejo, turi teisę viešai išsakyti savo poziciją, tačiau šis komentaras, kuriame vienoje vietoje galima įžvelgti ir kaltinimą, ir įžeidimą, ir netgi grasinimą, manau, yra labai nekorektiškas“, – L.Trimonio reakciją į darbuotojų apklausą pakomentavo Jonavos savivaldybės mero pavaduotoja. 

Tačiau L.Trimonis dėsto, kad intrigų ir apklausų J.Miščiukaitės meno mokykloje priežastis slypi politiniuose Jonavos valdančiųjų – socialdemokratų, noruose. 

„Kiek man žinoma, viskas prasidėjo nuo to, kad į mokyklos direktorės vietą buvo norima kitų žmonių, o laimėjo mano mama, nes parašė gerą planą mokyklai. Mano mama apolitiškas žmogus, o dauguma dirbančių mokykloje priklauso partijai ir pamažu prasidėjo intrigos, nesibaigianti kontrolė, nes reikėjo padaryti savivaldybei patogų vadovo vertinimą“, – aiškino R.Trimonienės sūnus. 

Anot L.Trimonio, po neigiamo vertinimo ir darbuotojų apklausos sektų naujas konkursas meno mokyklos vadovo pareigoms užimti. L.Trimonis tikino ne kartą girdėjęs nusistebėjimų, kaip čia konkursą laimėjo partijai nepriklausantis žmogus.

Nemokama fotosesija

Juokais L.Trimonis nuleido ir kitą jo rūpestį mamos ateitimi, kai R.Trimonienei dalyvaujant savivaldos rinkimuose į Jonavos miesto tarybą pasiūlė nemokamą fotosesiją rinkėjams. 

„Buvo tokia istorija, buvo padarytas vos ne nusikaltimo pobūdžio skandaliukas“, – situaciją prisiminė R.Trimonienės sūnus. L.Trimonis prisistato esantis visuomenininku, fotografu, filmų apie Jonavą kūrėjų. Visa ta sako darantis savo išgalėmis. 

Pareigūnams pasibeldus į darbovietės duris L.Trimonis nustebo, kad gal dėl greičio viršijimo atkreipė dėmesį į save. Tik vėliau paaiškėjo galimas rinkimų tvarkos pažeidimas, kai rinkėjams už balsavimą siūlomas atlygis, kas tuo atveju kaip atlygis rinkėjams buvo įvertinta siūloma nemokama fotosesija.

„Ten nebuvo pasakyta, kad fotosesija bus daroma tik tiems, kurie balsuos. Ten buvo pasakyta, kad po vieno etapo aš nemokamai fotografuosiu žmones. Taip, tai buvo pasakyta tuo metu vykusių rinkimų kontekste. Tačiau toks mano būdas – bendrauti su jonaviečiais per fotografijas“, – aiškina L.Trimonis.

Jis pripažino, kad pasiūlymas buvo traktuotas kaip rinkėjų papirkimas, reikalauta vaizdo įrašą ištrinti, tačiau kandidatės sūnus jo neištrynė, o tik keliose vietose užtildė garsą ir daugiau esą jokių problemų dėl to neturėjo ir nubaustas nebuvo, todėl nemokamai fotografavo jonaviečius, norėjusius pasinaudoti pasiūlymu.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Darbo santykiai nesudetingi

Darbo santykiai nesudetingi portretas
O lietuviski.Sunelio komentaras jam vakaruose kainuotu posta.Kad po zodzio “sudziai” mini aukstaji issilavinima yra visiska ironija.Primena viena Vilniaus universiteto zinomo destytojo elgesi prie stalo namuose.Atrodo kad kiaule slemscia pupas.Nekalbu apie arogancija ir visiska klases nebuvima.

Ass

Ass portretas
Kas antroje švietimo įstaigoje vykdta mobingai bet visi bijo nettekti mėgstamo darbo ir tyli. Kol daveda iki savižudybių...

Anonimas

Anonimas portretas
Kur bobos valdžioje - ten pjautynės ir rietenos. Tik darbo ten nerasta.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių