Quantcast

Audra energetikoje – kas ir ko nepasidalija?

Vilniaus savivaldybė spaudžia "Lietuvos energiją" įsigyti iš jos trečiąją termofikacijos elektrinę (TE-3), antraip ji neduos leidimo kogeneracinei jėgainei sostinėje statyti. Prieš kogeneracinę jėgainę į kovą kyla Kaune veikiantys šilumos gamintojai. Pagaliau nenurimsta aistros dėl tretinio elektros galios rezervo aukciono.

Uždarė, o dabar galvoja

Nuo 2016 m. termofikacijos elektrinėms iš viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) biudžeto nebeskiriama lėšų. Tad "Vilniaus energija" pernai uždarė TE-3 teigdama, esą jėgainė dirbs nuostolingai. Buvo atleisti ir elektrinėje dirbę specialistai.

Vilniaus TE-3 vienu metu gali gaminti ir šilumą vilniečiams, ir elektrą Lietuvos gyventojams. Elektrinėje instaliuota šilumos galia – 603 megavatų (MW), o elektros galia – 360 MW. Pagal šiuos rodiklius TE-3 – trečia pagal pajėgumą elektrinė visoje Lietuvoje. Už ją galingesnės yra tik Lietuvos elektrinė Elektrėnuose ir Kruonio hidroakumuliacijos elektrinė.

Nepaisant to, TE-3 jau metus negamina šilumos Vilniui, be to, jėgainė mėtoma iš rankų į rankas kaip karšta bulvė.

"Lietuvos energija" pernai pareiškė, kad galėtų perimti TEC-3 iš Vilniaus šilumos tinklų ir naudoti ją elektros rezervui patenkinti. (TE-3 netrukus pereis Vilniaus savivaldybės žinion, nes baigsis sostinės susitarimas su "Vilniaus energiją" valdančia prancūzų įmone "Veolia"). Vis dėlto derybos stringa.

Naudoja šantažą?

Teigiama, kad šalims nepavyksta susitarti, nes Vilnius už TE-3 siekia gauti gerokai daugiau, nei yra linkusi mokėti "Lietuvos energija". Dėl to Vilnius ištraukė kozirį derybose – "Lietuvos energijos" sostinėje statomą kogeneracinę jėgainę.

Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas sakė, kad pati "Lietuvos energijos" akcininkė Finansų ministerija norėtų, kad esą teritorijų planavimo dokumentus kogeneracinei elektrinei tvirtintų Vilniaus taryba, o ne Vyriausybė, nes taip yra greičiau.

Taip, anot vicemero, atsirado galimybė, kad greičiau bus priimami sprendimai ir dėl TE-3 likimo. Ir šia galimybe savivaldybė siekia pasinaudoti, nes nenaudojama jėgainė neša nuostolius.

"Jeigu jau pati Finansų ministerija, kaip "Lietuvos energijos" akcininkė, parašė raštą, kad norėtų, jog būtent savivaldybė patvirtintų greituoju būdu teritorijų planavimo dokumentus, tai lygiai taip pat greituoju būdu galime išspręsti TE-3 panaudojimo ir išpirkimo klausimus bei savivaldybės dalyvavimo, kaip akcininko naujos jėgainės projekte", – aiškino V.Benkunskas.

Tačiau "Lietuvos energijos" vadovas Dalius Misiūnas šantažu įvardijo tai, kad savivaldybė TE-3 perėmimą sieja su Vilniaus kogeneracinės elektrinės projektui reikalingų planavimo dokumentų išdavimu.

"Vertinu tai kaip šantažą ir manau, kad tai nėra gera praktika, dėl kurios vilniečiai prarastų 23 mln. eurų kasmet", – piktinosi "Lietuvos energijos" vadovas.

Kita vertus, teritorijų planavimo dokumentus tvirtinant Vyriausybei, procesas iš tiesų gali užtrukti pusmečiu ilgiau, be to, Vilniaus savivaldybė tokiu atveju turėtų galimybę skųsti ministrų kabineto nutarimus teisme, tad procesas galėtų užsitęsti dar ilgiau.

Anot V.Benkunsko, TE-3 perleisti būtų galima jau balandžio 1 d., kai ji atiteks savivaldybės valdomiems Vilniaus šilumos tinklams.

Jo teigimu, anksčiau Vyriausybė ir "Lietuvos energija" greičiausiai laikėsi pozicijos, kad savivaldybę ignoruos ir paliks ją pačią tvarkytis su TE-3.

"Iki šiol, matyt, čia buvo Vyriausybės ir "Lietuvos energijos" pozicija nustumti Vilniaus savivaldybę į šoną, palikti ją kapstytis su TE-3 pačią. Labai tikiuosi, kad Vyriausybės, ypač "Lietuvos energijos", pozicija jau yra pasikeitusi, nes ji veiklą vykdo Vilniaus mieste, jos klientai yra vilniečiai ir savivaldybė yra miesto šeimininkė. Tai svetimame kieme šeimininkauti yra be galo sunku", – aiškino vicemeras.

Derybinės pozicijos

Vilniaus savivaldybę tenkintų, jeigu "Lietuvos energija" tiesiog įsigytų jėgainę arba ji būtų iškeista į Vilniaus kogeneracinės elektrinės akcijas. Neatmetama prielaida, kad Vyriausybė galėtų skirti pinigų TE-3 demontuoti, jei būtų nuspręsta, jog jėgainė yra nereikalinga.

"Vienas dalykas, dėl ko mes esame tikrai užtikrinti, kad kol nėra išspręstas klausimas dėl TE-3 ateities, tol "Lietuvos energijos" projektas Vilniaus miestui atrodo ne taip patrauklus, kaip galėtų būti", – įspėjo V.Benkunskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

skaitytojas

skaitytojas portretas
Malonėkite netalpinti antraščių su klaustukais. Nesinori jų atsiversti skaityti. Primena geltonąją spaudą.

ef

ef portretas
Nesuprantu, TE-3 is principo irgi yra kogeneracine. Koks cia biznis valstybei viena turta nurasyti, kita pastatyti? Jei nurasys, tai juk susimokesime mes visi.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių