Quantcast

Atsakomybė už kitą žmogų, už ateitį (Metų kaunietės rinkimai)

  • Teksto dydis:

Būti ryžtingam gyvybiškai svarbią akimirką. Nuosekliai siekti savo tikslo ilgus metus. Tai nesulyginami dalykai, tačiau abu reikšmingai keičiantys pavienių žmonių ir bendruomenės ateitį.

1. ANDRĖJA VELIČKAITĖ – šešiolikmetė, kuri, pamačiusi viešojo transporto stotelėje susmukusį ir, kaip vėliau paaiškėjo, netekusį sąmonės bei nebekvėpuojantį vyrą, nesutriko ir darė viską, kad jo gyvybė būtų išgelbėta.

Liepos 3-iosios rytą stotelėje netoli "Megos" viešojo transporto lūkuriavusi ir pas draugę vykti ketinusi kaunietė A.Veličkaitė nedelsdama ėmėsi veiksmų, kai prie jos akių ant šalikelės grindinio susmuko vyresnio amžiaus vyras.

"Kai šalia nugriuvo žmogus, mane ištiko šokas, buvo sunku susigaudyti, kas vyksta. Esu jautri ir bijau tokių dalykų, bet greitai skambinau medikams ir dariau viską, ką jie diktavo. Dirbtinį kvėpavimą padėjo daryti kelios moterys, man vienai nebūtų užtekę fizinių jėgų viską atlikti, bet sulaukusios transporto jos išvažiavo", – prisiminė kaunietė.

Į pagalbą atskubėjo kiti aplinkiniai ir prekybos bei laisvalaikio centro apsaugos darbuotojai. Buvo pradėtas naudoti atneštas defibriliatorius. Netrukus gaivinimą perėmė atvykę medikai.

Andrėją sukrėtė žinia, kad vyras, deja, neišgyveno. Jaudinosi, gal gelbėdama padarė klaidų. Medikai užtikrino, kad ji padarė viską, ką tuo metu galėjo.

Dirbtinį kvėpavimą padėjo daryti kelios moterys, man vienai nebūtų užtekę fizinių jėgų viską atlikti, bet sulaukusios transporto jos išvažiavo.

Paauglė pasakojo, kad jai labai pravertė mokykloje gautos pirmosios medicinos pagalbos žinios.

"Medicina man visuomet patiko, yra įdomi", – po šios nelaimės rimčiau susimąstė apie tai, kad norėtų su šia sritimi sieti savo profesinę ateitį.

3. DALIA LAPĖNIENĖ – Kauno Jono ir Petro Vileišių mokyklos, veikiančios kaip daugiafunkcis centras, direktorė, kurios vadovaujamoje mokykloje daug dėmesio skiriama visų socialinių grupių poreikiams. Mokyklos veikloje vadovaujamasi bendruomeniškumo, pilietiškumo, dvasingumo, intelektualumo, kūrybiškumo vertybėmis, derinamas tradicinis akademinis ugdymas ir inovatyvus informacinių technologijų integravimas.

Mokyklos vadovė įsitikinusi, kad pedagogika yra viena iš pačių svarbiausių profesijų. "Man labai svarbu yra žmogaus tikras santykis su žmogumi. Dirbdamas mokytoju matai vaiką tokį, koks jis yra, – su jo emocijomis, elgesiu, pasirinkimais. Mokytojas dažnai gali daryti įtaką vienokiam ar kitokiam elgesiui, atsižvelgdamas į to priežastis, tad mokytojo ir mokinio santykis – dažnai trumpas, bet gailntis nulemti žmogaus gyvenimą", – įsitikinusi D.Lapėnienė.

Ji kalbėjo, kad mokytojo darbe – viskas tikra, nėra dirbtinumo ar vaidybos, pedagogas padeda vaikams ugdytis tas vertybes, kurios, jų manymu, yra svarbiausios šiandieniam žmogui.

"Mane motyvuoja iššūkiai, susiję su asmenybės atradimu, pastebėjimu, pastūmėjimu skleistis", – atkreipė dėmesį moteris.

Mokytojo darbas, anot jos, ypatingas tuo, kad jis ateina ugdyti ne tik dalykinės kompetencijos, bet dar labiau – bendrųjų kompetencijų, t.y. bendradarbiavimo, iniciatyvumo, kūrybiškumo, mokėjimo ir noro mokytis ne tik mokykloje – visą gyvenimą, ir tai yra tikroji šio pašaukimo vertė.

"Ne veltui sakoma, kad vaikai sudaro 20 proc. populiacijos, bet nulemia 100 proc. ateities", – teigė D.Lapėnienė.

Ne veltui sakoma, kad vaikai sudaro 20 proc. populiacijos, bet nulemia 100 proc. ateities.

Vadovauti mokyklai ji ėmėsi susiklosčius aplinkybėms. Pakvietus bendruomenei apsvarstė, kad savo idėjomis ir kompetencija gali prisidėti prie mokyklos bendruomenės kūrimo ir jos pažangos. Sužaidė ir sentimentai – šioje mokykloje ji pati mokėsi.

Patys geriausi jausmai apima, dėstė D.Lapėnienė, matant mokinių pažangą, pasiekimus ir tobulėjimą, jų kaip asmenybių augimą, matant, kad jie auga piliečiais, nebijančiais prisiimti lyderio vaidmens.

Ji džiaugėsi, kad projektinių veiklų įvairovė pamokas daro įdomesnes ir kelia mokymosi motyvaciją. Vardijo, kad kiekvienais metais mokykloje įgyvendinami ERASMUS+; NORDplus ir nacionaliniai projektai padeda mokiniams ugdytis organizacinius gebėjimus, mokytis bendradarbiauti ir dirbti komandoje.

"Džiugina mokytojų bendruomenės sutelktumas, noras mokytis ir taikyti naujausias informacines technologijas kuriant pamokas, atliepiančias šiuolaikinių mokinių interesus, noras kasdien iš naujo atrasti savo darbo prasmę", – kalbėjo D.Lapėnienė.

Mokykloje dirba daug pasaulinio tinklo MICROSOFT švietimo technologijų ekspertų, kurie taiko IT, įgyvendina į STEM orientuotą ugdymą, vysto Globalaus švietimo projektus, kūrybiškai įtraukia mokinius į fizinio aktyvumo ir sveikos gyvensenos ugdymo veiklas.

Tėvai aktyviai dalyvauja mokyklos gyvenime, siūlo sprendimus, imasi iniciatyvos, įsitraukia į savanorystę, projektų įgyvendinimą.

Didžiausiu iššūkiu D.Lapėnienė vadina siekį užtikrinti saugią, pagarba paremtą ir pozityvias vertybes ugdančią aplinką mokykloje, nes mokykla tarnauja vietos bendruomenei, kurioje gyvena ir itin gabūs mokiniai, ir mokiniai, turintys specialiųjų ugdymosi poreikių, gyvenantys socialiai pažeistose šeimose, stokojantys socialinių įgūdžių.

"Mokykla yra tokia, kokia yra ir Lietuvos visuomenė, štai kodėl labai svarbu išmokyti mokinius bendrauti ir bendradarbiauti su įvairiais žmonėmis", – konstatavo mokyklos vadovė.


Į kitą etapą pateks dešimt daugiausia skaitytojų palaikymo sulaukusios dalyvės.

Už 20-uko dalyves balsuoti kviečiame iki vasario 10 d.

Balsuoti galite:

DIENRAŠTIS: išsikirptą ir užpildytą specialų kuponą siųsti adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" laikraščio redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas, arba įmesti į specialias balsavimo dėžes redakcijos skyriuje. 1 kuponas = 10 taškų.

SMS: trumpąją žinutę (Lietuvoje) siųsti numeriu 1398 su tekstu "MKN XX". XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio portale. SMS kaina – 1 Eur. 1 SMS = 10 taškų.

PORTALAS: kauno.diena.lt rubrikoje "Metų kaunietė". Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Vieną pretendentę į finalinį šešetuką deleguos speciali komisija. Likusios pretendentės bus išrinktos susumavus balsavimo taškus.

Iki vasario 10 d. 12 val. balsuodami išrinksite dešimt šio titulo verčiausių kauniečių.

Vasario 12 d. paskelbsime dešimtuką.

Vasario 18 d. paskelbsime finalinį pretendenčių šešetuką.

Nuo vasario 18 d. iki kovo 3 d. 12 val. balsuodami iš šešių finalininkių rinksite Metų kaunietę.

Kovo 4–5 d. susumuosime rezultatus.

Kovo 6 d. Metų kaunietę paskelbsime šventiniame renginyje.

Rinkimų „Metų kaunietė“ mecenatas: „Vikonda“ (valdybos pirmininkė Jolanta Blažytė).

Pagrindinis rėmėjas: „Kauno tiltai“.

Rėmėjai: „Volfas Engelman Nealkoholinis“, „Denticija“, SDG.

Partneriai: „Clinic / DPC“, „East Island“, „Jaukūs namai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tam neišdrysusiam ...

Tam neišdrysusiam ... portretas
Jeigu tamsta jau tik tiek besugebi rašinėti tokias vulgarybes, tai būk "drąsus", - pristatyk tikru vardu, lai žmonės žino kuo tu "kvėpuoji"...

Jurga

Jurga portretas
Įdomu,kas renka.Ar Kauno gyventojai ar kokia tai visuomeninė kontora?

....

.... portretas
Ta moteris su labai graziais papais, norečiau jos papus išuostyt ir išlaižyt.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių