Quantcast

Apsaugos vadas: tie ekstremalai, kurie darėsi asmenukes, į jokias pastabas nereagavo

Po savaitgalį visą Kauną sukrėtusio Kalėdų eglės padegimo kritikos strėlės lėkė ir į visą parą ją saugančios saugos tarnybos „Kvintencija“ apsaugininkus. Esą jie turėjo užkirsti kelią šiam išpuoliui, bet to nepadarė.

„Kvintencijos“ vadovas Danielius Bučinskas portalui kauno.diena.lt papasakojo, kas vyko tą lemtingą naktį.

„Įmonė skaičiuoja jau 30 metus, tačiau toks įvykis tikrai pirmas. Ne tik pirmas, bet ir labai netikėtas. Juk kaip tu gali tikėtis, kad kažkas atvažiuos, degiu skysčiu apipils ir žaibiškai padegs eglę?! Nei to tikiesi, nei tam gali pasiruošti. Nepatikrinsi kiekvieno, kuris prieina prie eglės. Erdvė laisvai pereinama, ne per kokius nors vartelius įleidžiama“, –  paklaustas, kaip reaguoja į socialiniuose tinkluose pasirodžiusią kritiką, pirmadienį teigė vadovas.

Pasak D.Bučinsko, nebuvo taip, kad apsaugininkai įvykio nematė ir sėdėjo rankas sudėję.

„Apsaugos darbuotojai, kurie dirbo įvykio naktį, savo pareigas, kurios jiems yra pavestos, atliko“, – tvirtai savo poziciją dėstė jis.

Pasak įmonės vadovo, patys apsaugininkai, pamatę degančią eglę, taip pat nedelsdami skambino ugniagesiams gelbėtojams.

„Kvintencija“ Kalėdų eglę Kaune saugo jau penktus metus, bet tokio šokiruojančio įvykio nėra buvę. (Eitvydo Kinaičio nuotr.)

„Supraskite, mes saugome ne tik eglutę, saugome visą Rotušės aikštę, t.y. apie dešimt joje pastatytų objektų. Stebime, kad kas nors nepavogtų generatorių, kabelių ar dar ko nors.

Tą naktį epizodiškai dingdavo šviesa, todėl turėjome eiti ir žiūrėti prie elektros pastočių. Tikrai vyko gyvas darbas ir buvo patruliuojama po teritoriją. Supraskite, mes nestovime įsikabinę į eglę – yra daug veiksmo, ypač savaitgalių naktimis“, – detalizavo D.Bučinskas ir užsiminė, kad visus objektus labiausiai reikia saugoti nuo neblaivių asmenų.

O tie ekstremalai, kurie darėsi asmenukes, į jokias pastabas nereagavo.

Pasak vadovo, tik pasirodžius liepsnoms ir išgirdus kažkieno šauksmą „Eglė dega!“, apsaugininkai bėgo paimti gesintuvo, rūpinosi, kad ugniagesių gelbėtojų automobilis sėkmingai atvažiuotų iki degančios eglės. Tačiau juos šokiravo aplinkinių elgesys.

„Kai apsaugininkas atbėgo gesinti eglės, prasidėjo tikras šou. Žmonės puolė būriais prie eglės fotografuotis. Apsaugininkas pasakojo, kad turėjo ne tik bandyti kiek įmanoma suvaldyti žaibiškai plintančią liepsną, bet dar ir tramdyti į pavojų save stumiančius piliečius. Trumpai tariant, buvo stengiamasi, kad žmonės pasitrauktų iš tos vietos, nes bet kada eglė ar kuri nors jos dalis galėjo kristi ir ką nors sužaloti. O tie ekstremalai, kurie darėsi asmenukes, į jokias pastabas nereagavo“, – pastebėjo D.Bučinskas.


Kalėdų eglę padegė emigrantas

Paaiškėjo, kad įtariamasis naktį iš penktadienio į šeštadienį padegęs pagrindinę Kauno Kalėdų eglę – jau teistas. Prieš keliolika metų – už narkotikų platinimą ketverių metų laisvės atėmimu. 2008-aisiais išėjo į laisvę ir greičiausiai emigravo į Norvegiją.

Jokie įtarimai šiam 39-erių metų iš Kauno kilusiam asmeniui dar nepareikšti. Laukiama, kol jį leis apklausti medikai, kurių globoje jis atsidūrė dar tą pačią naktį.

Kaip jau rašyta, yra pagrindo įtarti, kad pagrindinės Kauno Kalėdų eglės padegėjui už šį sveiku protu sunkiai suvokiamą išpuolį atsakyti neteks. Dėl jo sveikatos būklės net nebuvo kreiptasi į teismą dėl jo suėmimo.

Anot ikiteisminį tyrimą dėl svetimo turto sugadinimo ar sunaikinimo visuotinai pavojingu būdu pradėjusių Kauno teisėsaugininkų, šis emigrantas, apie kurio gyvenamąją vietą Kaune nėra jokių žinių, atvyko tąnakt – apie 1.40 val. į nusikaltimo vietą automobiliu „Mitsubishi ASX“ su norvegiškais valstybiniais numeriais, kurį pats vairavo. Išlipęs iš jo apipylė degiu skysčiu vos prieš savaitę Rotušės aikštėje įžiebtą pagrindinę Kalėdų eglę, vėliau skubiai pasišalino. Tačiau jo automobilio valstybinius numerius įamžino ne tik rotušėje įrengtos vaizdo kameros, bet ir netoliese buvę pilietiški asmenys.

Anot Kauno policijos atstovės, iki įtariamojo sulaikymo A.Juozapavičiaus prospekte, įvykusio už keliolikos minučių po šio daugelį papiktinusio išpuolio, buvo gauti net keturi pranešimai apie nusikaltimą įvykdžiusio asmens automobilio modelį, spalvą ir valstybinius numerius.

Pirminiais duomenimis, įtariamasis buvo sulaikytas pagrindinėje Žemųjų Šančių gatvėje – pakeliui į namus, kuriuose apsistojo grįžęs iš Norvegijos. Tačiau kada ir kokiomis aplinkybėmis jis iš ten grįžo ir kiek laiko praleido emigracijoje, dar tikslinama. Dėl sveikatos būklės jis dar neapklaustas, todėl neaiškus ir koks buvo šio sveiku protu nesuvokiamo išpuolio motyvas.

Prielaidą, kad jis grįžo į Lietuvą ne per seniausiai, perša tai, jog pastaruoju metu Lietuvos policija jokių reikalų su juo neturėjo. Peržiūrėjus įrašus po savaitgalio įvykių, jam gali būti pareikštas įtarimas ne tik dėl svetimo turto sugadinimo ar sunaikinimo visuotinai pavojingu būdu, už tai gresia laisvės atėmimas iki penkerių metų, bet ir dėl pasipriešinimo policijai.

Pasak Kauno policijos atstovės, stabdomas jos kolegų, „Mitsubishi“ vairuotojas nestojo, todėl teko užblokuoti kelią. Tada jis dar bandė pabėgti nuo pareigūnų, važiuodamas atbulas, tačiau nesėkmingai. Traukdamas eglės padegėją iš automobilio, ranką ir koją susižalojo vienas iš policininkų. Tai įvyko šiam 21-ų metų pareigūnui nesėkmingai suklupus ant greta buvusios pėsčiųjų salelės. Fiziškai „Mitsubishi“ vairuotojas nesipriešino.

Sulaikytasis buvo blaivus, bet kilo įtarimų, kad jis galėjo būti vartojęs kokių nors kitų kvaišalų. Įtarimų, ar jis adekvačiai suvokia tikrovę, kėlė ir jo elgesys, ir kai kurios frazės. Nuvežus sulaikytąjį atlikti kraujo tyrimo, medikai jo nebeišleido. Kol kas atsakymo, ar jis nebuvo apsvaigęs nuo narkotikų, dar nėra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gėda už komentuojančius

gėda už komentuojančius portretas
o, ką jie blogo padarė???? Jaunimas nusifotografavo, tai dabar akmenimis užmėtyti. Ale visi gyvenimo teisuoliai... Karo metais prie griuvėsių, nabašnikų fotografavosi, nuotraukos tapo istorijos dalimi. Gėda už piktus, gyvenimo nepatenkintus komentatorius. Linkiu visiems ramių Kalėdų :)

IDOMU

IDOMU portretas
JAI NEPAKALTINAMAS KAS JAM TADA ITEIKE TEISES VAIRUOTI AUTOMOBILI PASIRODO TIKRA TIESA KAD UZ PINIGUS IR BEPROTIS GALI ISIGYTI TEISE VAIRUOTI GAL YRA ZINANCIU

Klausimas

Klausimas portretas
Dėl sveikatos būklės - gal slogą gavo?
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių