Quantcast

Apklausa: Kauno verslininkai optimistiškai vertina ateitį

  • Teksto dydis:

Liepos – rugsėjo mėnesiais Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai (PPA) atliko narių apklausą, kuria buvo siekiama įvertinti verslo situacijos pokyčius per pastaruosius metus ir išsiaiškinti įmonių vadovų lūkesčius dėl ateinančių metų. Apklausa parodė, kad šiemetiniai verslo rezultatai pranoksta pernykščius, o prognozės – optimistinės.

Apklausos rezultatai bus pateikti Eurochambres – Europos prekybos ir pramonės rūmų asociacijai, kuri juos patalpins Europos šalių ekonominiame žemėlapyje.

Kauno PPA rūmų vykdytoje apklausoje 64 proc. respondentų atstovavo paslaugų, 36 proc. – gamybos sektoriui.

Paprašyti palyginti šių metų ir 2012-ųjų apyvartas, 54 proc. atsakiusiųjų teigė, kad įmonių apyvarta išaugo, 31 proc. – nepasikeitė, 15 proc. – sumažėjo. Net 69 proc. verslininkų tikisi, kad įmonės apyvarta kitais metais išaugs, 29 proc. – nepasikeis, ir tik 2 proc. prognozė yra neigiama.

Apklausos duomenimis, darbuotojų skaičius, palyginti su 2012 m., šiemet padidėjo 40 proc. įmonių, 48 proc. – nepasikeitė, ir tik 12 proc. – sumažėjo. Tai reiškia, kad daugelyje įmonių apyvarta auga, nepakitus darbuotojų skaičiui (kyla darbo našumo lygis). Net 60 proc. verslo atstovų mano, kad darbuotojų skaičius nedidės ir ateinančiais metais. Priimti naujų žmonių planuoja 32 proc. apklaustųjų.

Įmonės didina pardavimus Lietuvos vidaus rinkoje: palyginti su pernykščiais metais, net 60 proc. įmonių pardavimai mūsų šalyje išaugo. Pokyčių šalies vidaus vartojimo sektoriuje nepajuto 19 proc., 21 proc. bendrovių pardavimai šalyje smuko. Prognozuodami kitų metų rezultatus, 67 proc. atsakiusiųjų tvirtina, kad jų pajamos iš pardavimų Lietuvoje didės, 27 proc. – kad jie nepasikeis. Sumažėjimą prognozuoja 6 proc. apklaustųjų.

Pajamos iš eksporto šiemet augo 20 proc. įmonių, 71 proc. jos nesikeitė. Didesnio eksporto kitais metais tikisi 53 proc. verslininkų.

Apklausa rodo gana vangią investicijų plėtrą. Jos nepasikeitė 42 proc. įmonių, 23 proc. – sumažėjo. Išaugusiomis investicijomis gali pasigirti 35 proc. bendrovių. Kad investicijos didės 2014 m., mano 46 proc. apklaustųjų, beveik tiek pat – 48 proc. – teigia, kad jos nepasikeis.

Vertindami įmonės raidą apskritai, 47 proc. verslo atstovų pareiškė, kad šiemet ji palankesnė, 32 proc. nemato jokių pokyčių, o 19 proc. respondentų įmonės raidą vertina kaip nepalankią. Su ateitimi siejami lūkesčiai kur kas geresni: 71 proc. tikisi, kad kitais metais bus palankiau, 21 proc. pokyčių neprognozuoja, o pesimistiškai 2014 m. perspektyvą vertina tik 8 proc. apklaustųjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ironija

ironija portretas
o jei verslininkai dar išduotų viešojo maitinimo įmonėse kasos čekius, tai padidėtų ne tik jų pelnas, bet ir mokesčių surinkimas!!!

agotuke

agotuke portretas
o kiek nauju darbo vietu sukure ''verslinykai''?kiek isleido miesto gerovei pakelt?gal kokia duobe uzasfaltavo? uzsienyje verslininkai ir labdara uzsiima kartais.''aukstuomene artoju'' irgi galetu prisidet....

maras

maras portretas
o be verslininku yra dar tokiu optimistu?ar bedarbiai irgi taip mano?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių