Quantcast

Apie dviejų vaikų motinai paskirtą socialinį būstą: kai pamačiau, pakirto kojas

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Socialiniame tinklalapyje pasirodžiusios devyniolikmetei jonavietei pasiūlyto socialinio būsto nuotraukos sukėlė tikrą audrą. Vieni puolė savivaldybę, kad trečios atžalos besilaukiančiai moteriai čia gyventi būtų neįmanoma, tačiau atsirado ir tokių, kurie po trupinį gvildeno jaunos mamos nelengvą gyvenimo istoriją. Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius į šią situaciją taip pat nenumojo ranka – jo nuomone, moteris savo veiksmais siekia kuo didesnės asmeninės naudos.

Šiuo metu devyniolikmetė Deimantė nuomojasi butą Jonavoje. „Tas būstas jai yra per mažas gyventi su vaikais. Nuomotis didesnį būstą Deimantė sau negali leisti – didelės kainos. Todėl prašėme savivaldybės suteikti socialinį būstą, nes jis, kaip būsimai daugiavaikei mamai, jai priklauso. Dabartinis butas vieno kambario, yra karštas vanduo, tačiau daug mažesnis už pasiūlytą savivaldybės. Tik vaizdo tarp šių butų neįmanoma palyginti. Jeigu galėtume laukti, tuomet taip ir padarytume, bet buto Deimantei reikia kuo greičiau“, – kalbėjo jauną mamą atstovaujanti sąjungos „Vardan šeimos“ pirmininkė Edita Morkūnienė.

Vienas vaikas pas globėjus

E. Morkūnienė tikino, kad situacija jonavietės šeimoje išties nepavydėtina. „Vienas vaikas iš jos buvo paimtas dar tada, kai Deimantė gyveno vaikų namuose. Šiuo metu tikimės, kad jos vaikas grįš į tikrus namus – dėl šios priežasties Deimantei ir reikia didesnio gyvenamo ploto. Ji bando pagerinti gyvenimo sąlygas“, – apie dar vieną moters problemą užsiminė sąjungos pirmininkė.

Ji neslėpė emocijų, kuomet kalba pasisuko apie tą momentą, kai Deimantė atsiuntė buto Jonavos rajone, Rukloje, kurį jai paskyrė savivaldybė, nuotraukas. E. Morkūnienės žodžiais kalbant, buvo sunku patikėti matomu vaizdu.

„Tikėjomės, kad bute užteks kosmetinio remonto, bet kai jame apsilankėme, supratome, kad situacija kardinaliai kitokia. Kai įėjau į tą butą, man pakirto kojas – toks jausmas, lyg blusos kūnu lipti pradėjo. Kreipėmės į savivaldybę, jie nurodė, kad būstas tinkamas gyventi, o atlikti remontą nėra lėšų. Todėl šiuo metu ieškome lėšų ir tvarkysime butą“, – viltingai kalbėjo E. Morkūnienė.

Pati jauna mama apie savo situaciją portalui kauno.diena.lt nedaugžodžiavo. Tačiau patvirtino faktą, kad vieno iš savo vaikų ji neaugina.

„Šiuo metu laukiu žinių – esu su vienu vaiku ant rankų, kita mano mergaitė paimta globėjų, greitai bus trečias naujagimis – į tokį butą aš negaliu keltis, – dėstė Deimantė.

„Aš lankiausi tame socialiniam būste ir ten tikrai yra baisu. Tik po to, kai pasirašiau buto nuomos sutartį, man buvo parodytos buto nuotraukos. Atstovai sakė: mes galime parodyti buto nuotraukas, bet jos yra senos ir nežinome, kokia situacija ten yra dabar. Sakė, kad jeigu butas tinka, galiu į jį keltis, o jei ne – turiu stoti į eilę ir laukti geresnio“, – kritikos strėles dėl savivaldybės darbuotojų požiūrio leido mergina.

„Facebook“ nuotr.

Skubos tvarka pasiūlytas butas neįtiko

Portalas kauno.diena.lt susisiekė su Jonavos rajono savivaldybės administracijos Turto skyriaus vedėja Jolita Gumaniukiene ir paprašė pakomentuoti susidariusią situaciją. „Deimantė į sąrašus, skirtus socialiniam būstui gauti, užsiregistravo prieš pusmetį. Jonavoje didžioji dalis socialinių būstų yra Ruklos miestelyje, tačiau jų netrūksta ir pačioje Jonavoje. Socialinių būstų fondą, palyginus su kitomis savivaldybėmis, turime tikrai didelį. Tačiau socialinio būsto laukia daugiau nei 250 žmonių ir buto, kuriame reikėtų tik kosmetinio remonto, Jonavoje reikia laukti 6-8 metus, o Rukloje 2-3 metus“, – komentavo J. Gumaniukienė. Esą Deimantė nurodė, kad socialinį būstą tikisi gauti Jonavoje. Rukloje esančių variantų, savivaldybės atstovės teigimu, moteris prašė jai net nesiūlyti.

Savivaldybė padarė didelę klaidą, kad paklausė merginos ir nusprendė jai padėti skubos tvarka – todėl pradėjo rodyti visus būstus, kurie yra blogos būklės ir kiti, stovintys eilėje, jų atsisako.

Kaip teigė savivaldybės atstovė, Deimantė buvo itin atkakli, todėl darbuotojai nusprendė jai padėti. Skubos tvarka jonavietei buvo pasiūlytas butas Ruklio g. 10 esančiame name. Devyniolikmetė jo atsisakė, esą iš aplinkinių girdėjo, kad tame daugiabutyje labai prastos sąlygos, todėl tikėjosi gauti geresnį. Tačiau praėjus kiek laiko, Deimantė dar kartą kreipėsi į savivaldybę ir šįkart sutiko pasirašyti sutartį dėl to pačio siūlomo buto.

Socialinio būsto laukia keli šimtai

„Visai neseniai bendravau su Deimantės atstove E. Morkūniene – jeigu jai netinka siūlomas butas, galima jo atsisakyti ir laukti tokio, kuris atitiks poreikius“, – siūlė J. Gumaniukienė.

Metai – pakankamai ilgas laiko tarpas, tačiau ką daryti Deimantei šią dieną? „Daryti tą patį, ką daro visi eilėje laukiantys žmonės: glaustis pas draugus, nuomotis butą“, – siūlė  J. Gumaniukienė.

„Savivaldybė padarė didelę klaidą, kad paklausė moters ir nusprendė jai padėti skubos tvarka – todėl pradėjo rodyti visus būstus, kurie yra blogos būklės ir kiti, stovintys eilėje, jų atsisako. Surenkamas tokių būstų nuomos dydis yra tikrai mažas, todėl savivaldybė turi nusistačiusi, kokius pakeitimus butuose gali atlikti už turimas lėšas. Konkrečiu Deimantės atveju, bute buvo pakeisti langai, įdėtos naujos įėjimo durys“, – atliktus darbus vardijo savivaldybės atstovė.

„Net jei ir atsilaisvintų geros būklės butas, mes negalime jo skirti Deimantei. Tai būtų nesąžininga kitų, stovinčių eilėje, atžvilgiu. Tai, kad Deimantė yra iš vaikų globos namų, yra daugiavaikė mama, turi invalidumo pažymą, nėra aplinkybės, dėl kurių įstatymas leistų skirti socialinį būstą be eilės. Būtų labai neteisinga, jeigu iš eilėje laukiančių 250 žmonių būtų atimta teisė pirmiau nei Deimantė įgyti socialinį būstą ir pasirinkti tą butą, į kurį jie turi teisę pagal įstatymą. Mes nežinome, kiek tarp tų laukiančiųjų yra blogesnių atvejų nei šis. Mes dirbame pagal įstatymus“, – kalbėjo J. Gumaniukienė.

„Facebook“ nuotr.

Įstatymai ir sąlygos vienodos visiems

Situacija neliko nepastebėta ir Jonavos rajono mero M. Sinkevičiaus. Jis asmeninėje savo „Facebook“ paskyroje paskelbė įrašą, kuriame plačiai pakomentavo susidariusią situaciją.

„Prievartos nėra ir nebuvo, Deimantė gali likti sąrašuose ir laukti, kol jai bus pasiūlytas puikios būklės butas Jonavoje. Savivaldybė periodiškai plečia nuomojamų būstų fondą pirkdama naujus butus. Viena iš naujai perkamų butų sąlygų visada yra buto būklė, kuriai esant galima bute apsigyventi nedarant jame remonto.

Tam egzistuoja visiems bendros tvarkos, kurių nesilaikymas pažeistų lygiateisiškumo bei įstatymų viršenybės principus kitų asmenų atžvilgiu.

Paaiškiname, kad išimčių Įstatymas nenumato nei kūdikių besilaukiančioms, nei juos susigrąžinti iš laikinų globėjų siekiančioms mamoms“, – rašė  M. Sinkevičius.

Mindaugas Sinkevičius/K. Kavolėlio(Fotobanko) nuotr.

Deimantės likimas taip ir liko neaiškus – šiuo metu  „Vardan šeimos“ ir jos pirmininkė E. Morkūnienė renka lėšas gauto socialinio būsto remontui, tačiau, ar savivaldybės pasiūlytas butas taps daugiavaikės mamos namais, lieka spręsti tik pačiai merginai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O kur.

O kur. portretas
O gerai .Kodėl pati panelė nenusifokinus yra su vaikais .Ir neprašo viešai tu kuiliui nu kuriu vaikai kad jai kapitalini remonta padaryt.Gal nežino nuo ko vaikai.

natalija

natalija portretas
TISKUSIJU DAUG BET NIEKAS NEKALBA APIE VAIKUS KA GERO MATYS VAIKAI PAS TOKIA MOTINA KAS JUOS LEIS I MOKSLUS RENGS MAITINS KOKS JU LIKIMAS O MAMELE JAUNA STIPRI BET SUGEBA TIK LOVOJE DIRBTI SU KUILIAIS MERGELE SUSTOK KANCIOM GIMDYTI VAIKUS SUSIKVIESK KUILIUS NE PAGULETI O PASIREMONTUOTI

kodėl

kodėl portretas
tokioms paleistuvėms turi būt skiriami būstai,o tvarkingos šeimos nuomotis ??? Jauna,niekur nedirbusi,vaikai nuo įvairių vyrų,valstybei nesumokėjus nė cento mokesčių,tokiai NEPRIKLAUSO socialinis būstas jokiam pavidale.
VISI KOMENTARAI 122

Galerijos

Daugiau straipsnių