Quantcast

Ant Soboro užkelti nauji kryžiai: galiausiai atkurtas istorinis teisingumas

Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčią jau kuris laikas iš kelių pusių juosia pastoliai. Atliekant tvarkymo darbus ant Soboru vadinamos šventovės pakelti ir nauji kryžiai.

Nauji akcentai

Antradienio popietę kauniečiai stebėjo, kaip ant Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios kupolų kyla nauji kryžiai. Pasak darbininkų, tokie kryžiai ant Soboro stogo buvo seniau, tad dabar labiau atitiks praėjusio amžiaus autentiką.

Nauji kryžiai storesni, nei senieji ir vizualiai – žemesni, tačiau ant Soboro stogo juos galima puikiai matyti. Apie 15.30 val. ant stogo jau buvo užkelti trys nauji kryžiai, netrukus savo vietą atrado ir ketvirtasis. Kauniečiai stebėjo, kaip sunkūs metaliniai kryžiai krano pagalba iškeliami iš priekabos ir keliami į šventovės padanges.

„Kauno diena“ anksčiau skelbė, jog paveldosaugininkai prieš kelis metus atrado Soboro kryžių, kuris dvi dešimtis gulėjo jėgerių batalione. Apžiūrėdami Lietuvos kariuomenės Vytauto Didžiojo jėgerių bataliono teritorijoje esančius kultūrinės vertės pastatus Kultūros paveldo departamento Kauno skyriaus specialistai visai netikėtai aptiko vieną iš keturių Įgulos bažnyčios kryžių.

Laikoma, kad kryžius yra vienas didžiausių šio meto paveldo radinių. Spėjama, kad sovietmečiu kryžiai buvo nuimti, o jų vietoje atsirado kuklesni kryžiai, kurie išliko iki šių dienų.

Akvilės Snarskienės nuotr.

„Atremtas į sieną, sausose švariose patalpose, šalia nenaudojamų baldų, metalinių konstrukcijų ir kitų nereikalingų daiktų jis išgulėjo 20 metų“, – jaudinančią akistatą su daugiau nei 2 m dydžio bažnyčios pradingėliu prisiminė kultūros paveldo specialistai.

Dabar ant skliautų užkėlus senuosius kryžius, atkurtas istorinis teisingumas.

Tvarkymo darbai

Vienas ryškiausių Kauno architektūros objektų – Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčia – per artimiausius dvejus metus iš pagrindų atsinaujins. Kauno miesto savivaldybė skelbė, jog patvirtinus Europos Sąjungos fondų finansavimą, šiemet buv tvarkomas soboro fasadas, stogas ir pamatai. Planuojama, jog visi darbai kainuos iki 1,8 mln. eurų.

„Jau pasirašėme finansavimo sutartis su Centrine projektų valdymo agentūra (CVPA). Dabar rengiame statybos darbų pirkimo dokumentus. Kovo pabaigoje planuojame skelbti viešųjų pirkimų konkursą. Tuomet paaiškės, kuris rangovas atliks darbus“, – dar vasario mėnesį teigė už soboro restauraciją atsakingos viešosios įstaigos „Soboro projektai“ vadovė Renata Bagdonienė.

Realūs bažnyčios tvarkymo darbai prasidėjo vasarą.

„Soboras yra vienas labiausiai atpažįstamų Kauno architektūrinių simbolių. Tačiau visiems akivaizdžiai matoma, kad dabar jis gerokai apšepęs. Džiaugiamės, kad ne tik privatūs pastatų savininkai Kaune tvarko fasadus, bet ir šis objektas sulaukė deramo dėmesio. Europos Sąjungos lėšos, gana ženkliai prisidedant Kauno miesto savivaldybei, tikrai atneš puikių rezultatų. Atnaujinę bažnyčios fasadą, papuošime miestą dar vienu ne tik istoriškai, bet ir vizualiai patraukliu objektu“, – kalbėjo Kauno mero pavaduotojas Simonas Kairys.

Pagal pasirašytą finansavimo sutartį su CVPA, Europos Sąjungos fondų lėšos skirtos bažnyčios fasado tvarkymo darbams, cokolio dalies tvarkymui bei neįgaliųjų prieigos įrengimui. Iš viso tam numatyta per milijoną eurų. Likusias lėšas skirs Kauno miesto savivaldybė.

Nori pradėti nuo stogo

Papildomai numatyta restauruoti langus ir duris. Taip pat parengtas bažnyčios kupolų ir stogo remonto bei restauravimo projektas, gautas leidimas darbams, pateikta paraiška jiems finansuoti. Sulaukus palankaus sprendimo iš Kultūros paveldo departamento, restauracija startuotų būtent nuo pastato viršaus.

Apie būtinybę remontuoti Šv. arkangelo Mykolo bažnyčią Kaune kalbama jau daugiau kaip penkerius metus. Tam buvo įsteigta viešoji įstaiga „Soboro projektai“, kuriai pavesta pagrindinė misija – teikti projektus ir pritraukti ES lėšas. Įstaigos veiklą didžiąja dalimi finansuoja jos dalininkė Kauno miesto savivaldybė.

Daugiau erdvės kultūrai

Bendra visų investicijų suma pastato remontui bei restauracijai turėtų siekti apie 1,8 mln. eurų. Tikimasi, kad atsinaujinusi bažnyčia po restauracijos bus dar patrauklesnė turistams. Pačiame Kauno centre jau beveik 123 metus stovintis išskirtinis architektūrinis objektas ateityje turėtų atverti savo erdves ir platesnėms kultūrinėms veikloms.

Čia numatoma rengti daugiau koncertų, ekskursijų apie bažnyčios istoriją, kitų edukacinių veiklų. Iki šiol čia negalėjo pilnavertiškai patekti judėjimo negalią turintys žmonės, tačiau pasibaigus remontui tokių kliūčių nebeliks ir ši lankytina vieta taps prieinama visiems kauniečiams bei miesto svečiams.


Šiame straipsnyje: kryžiaisoborasnauji kryžiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

************************

************************ portretas
lt.news gruod.-04 Šionbornas pasinaudojo Švc. Dievo Motina gėjų renginiui – po trijų dienų: plaučių embolija Kardinolas Šionbornas atidarė savo šventvagišką homoseksualų šou Vienos katedroje Dievą niekinančiomis nuorodomis į „stebuklą“. Dvasininkas pripažino, jog tai „mane labai sujaudino“, „aš tikiuosi, visas straipsnis gloriaTV…

**********

********** portretas
Pasak kelių egzorcistų , kai kurios pagoniškos apeigos, vykdomos šia proga, atitinka „dvasių šaukimą“. Šį penktadienį, gruodžio 6 d., Jie kvietė pasninkauti arba paaukoti bei melstis, kad išstumtų „bet kokią dieviškąją Bažnyčios krūtinės įtaką“. Meksikiečių egzorcistas paskelbė, kad statulėlės, esančios šio stabmeldžio kulto centre, „Pachamama“, vaizduojančios negražias nuogus ir nėščias moteris gimdant, yra Gvadalupės Dievo Motinos parodijos, nėščioji Mergelė pasirodė 1531 m. Meksikoje, dabar garbingoje kaip „Amerikos imperatorė“. Tokie pasipiktinimai reikalauja iš katalikų, kurie myli savo Motiną, meilės ir atpildo pasireiškimo.

********************

******************** portretas
lt.news vakar Kardinolas Burke teigia, kad „demoniškos pajėgos“ įžengė į Vatikaną Amazonės sinodo metu „demoniškos pajėgos“ įžengė į Šv. Petro Baziliką, portalui TvLibertes.com teigė kardinolas Raymondas Burke (gruodžio 8 d.) ir nurodė, jog tai buvo Pachamamos kultas, kurį vis dar propaguoja Pranciškus. Burke paprašė atgailauti ir pasimelsti už šio „labai rimto“ skandalo atleidimą. Dvasininkas viešai palaiko portalo LeBlogDeJeanneSmits.blogspot.com iniciatyvą, kurioje prašoma sukalbėti rožančių ir pasakyti atgailos maldą būtent šiuo tikslu gruodžio 12 d., per Gvadalupės Mergelės Marijos šventę. gloriaTVinfo
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių