Quantcast

Ant prekystalių Laisvės alėjoje – nuo šokolado su grybais iki dizainerių suknelių

Penktadienio rytą trim dienom Laisvės alėjoje ir dalyje Vilniaus gatvės įsikūrė amatininkai, juvelyrai, kulinarinio paveldo atstovai ir daugybė kitų prekybininkų. Kauno mugė „Pavasaris 2023“ numatyta ir daugybė pramogų, koncertų.

Jokio kičo

„Labai gerai, kad nėra jokio kičo. Papuošalų akmenys – natūralūs, o grožis…“ – žavėjosi viena kauniečių, sutiktų mugėje. Ji su bendraminti jau buvo spėjusi įsigyti keramikos.

„Tik ką atėjau. Domina medeliai“, – sakė kita kaunietė. Ji pasigedo didesnio sodinukų pasirinkimo. „Gal dar papildys asortimentą?“ – svarstė moteris, traukusi Laisvės al. nuo A. Mickevičiaus g. fontano link.

Kol vieni tiesiog smalsiai apžiūrinėjo, ką turi pasiūlyti mugės dalyviai, kiti traukė pinigines. „Jau apsipirkome. Va, sąrašėlis įvykdytas. Ir mums, ir anūkui, bet dar norisi pasivaikščioti“, – rodė pora krepšį, ką įsigijo. Jame – saldumynai, duonos ir giros.

Ką perka, tą drožia

„Darome iš tokios medienos, iš kokios gaminius perka – ąžuolo ir uosio. Dirbu pas sūnų“, – apie meistro Eimanto Dainausko darbus pasakojo „Alfa medis“ atstovė alytiškė Rūta Dainauskienė.

Einamiausia prekė – mentelės, tačiau nuperka ir nemažai vienetinių medinių padėklų – lėkščių. Jų kainos – nuo 5 iki 60 eurų.

„Mūsų vizitinė kortelė – supamas arkliukas. Visi žavisi, bet daugiau jų parduodame per savo elektroninę parduotuvę – į užsienį skrenda. Kaina nemaža. 120 eurų“, – nurodė R. Dainauskienė.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Druskai jau uždirbo

„Jeigu negrįšite, jeigu teks atsisveikinti, maža ką, palieku kontaktus“, – įdavė savo vizitinę kortelę kitai interesantei keramikas Algirdas Štreimikis. Užklaustas, ar negamina vazonų, atsakė neigiamai: „Neįdomu“. Be to, tokiems gaminiams reikia didelių pečių.

Mane jau vaikystėje vadino švilpuku.

Keramikas priešpiet buvo geros nuotaikos. „Oras geras, ramiai nusiteikęs. Pirkėjai tik dairosi ar ir perka? Druskai jau uždirbom“, – šmaikštavo A. Štreikimis, pridūręs, kad visas jo gyvenimas yra keramikiniai švilpukai. Pripylus vandens ir papūtus sklinda malonus čiulbesys.

Per pandemiją buvo pradėjęs gaminti ir įvairius indelius. „Mane jau vaikystėje vadino švilpuku“, – prisistatė meistras. Patikdavo pačiam švilpauti ar patikdavo gaminti švilpukus? Patikdavo  uždirbti.

Ukrainietiškos vyšivankos

Mugėje gausu visko. Nuo maisto iki namų apyvokos daiktų, nuo papuošalų iki dizainerių drabužių, nuo maisto iki sveikatingumo prekių ir t.t.

Vienoje palapinių ukrainietiškais raštais išmargintais marškinėliais prekiavo ukrainietė Julija, puikiai kalbanti lietuviškai. Ji į Lietuvą atvyko gerokai anksčiau iki karo.

Lininiai, medvilniniai ir štapelio marškinėlių kainos – nuo 37 eurų suaugusiems. Vaikiški – nuo 5 eurų.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Klaipėdoje šiuo metu gyvenanti Julija pastebėjo, kad lietuviai daugiausiai renkasi tamsiai mėlynos spalvos marškinėlius, kai ukrainiečiai pirmenybę teikia baltiems, siuvinėtiems raudonais raštais.

Gal šviežių grybų?

Stabtelėję prie maisto, gėrimų palapinių galite išragauti daugybę įdomių dalykų.

Pavyzdžiui, būsite pavaišinti raugo gėrimais iš grikių, ryžių, vaistažolių, šaltalankių, moliūgų ir t.t. „Tai skysti probiotikai“, – pasakojo fermentuotų gėrimų bendrovės „Avizo“ technologė, gamybos vadovė Dalia.

330 ml buteliukas raugo gėrimo kainuoja 4,5 euro, perkant tris – dešimt eurų. Galima gerti vieną, raugti daržoves arba įsipilti į košes, salotas ir pan.

Ar esate ragavę šokolado su grybais? Tiesa, norint išbandyti teks įgyti. „Pjauk grybą“ siūlo ir tiesiog grybų, auginamų šeimos ūkyje. „Penkias minutes pakepate ir galite valgyti. Nekeptus šaldytuve galite laikyti savaitę.“, – dėdamas grybus į maišelį pirkėjai patarė „Pjauk grybą“ atstovas Audrius, pridūręs, kad skonis primena lietuvišką baravyką su riešuto poskoniu.

Kelios saujos pirkėjai atsiėjo tris eurus. Kilogramas šių šitake grybų (liet. valgomasis dantenis) – 19 eurų. „Labai skanu, esu ragavusi“, – pirkiniu džiaugėsi moteris.

Ateina ir viską išragavusių

Kaip išsirinkti, ką nors sočiau? Aišku, irgi čia pat paskanauti. „Ko norėtumėte, kad atpjaučiau paragauti?“, – dažnai skamba mugėje ir mėsos gaminių zonoje.

Prekeiviai sulaukia ir malonių „akibrokštų“. „Ne, nieko neragausiu. Pas jus jau viską išragavęs. Viskas skanu“, – vienas nuolatinių pirkėjų ėmė vardyti savo pasirinkimą prie bendrovės „Kumpeliukas“ prekystalio, įkurdinto prie Vytauto paminklo.

"Kumpeliuko" atstovas Vidas Lukoševičius apibendrino, kad populiariausios per šią mugę jų stende – grill dešrelės (7,9 euro už kg), kaimiška rinkutė (8,95 kg euro), sūdyti lašinukai (po 7-8,6 euro už kg) ir rūkyti lašiniai (7,5 kg).

„Pavasario mugės“ programą rasite čia. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Marija

Marija portretas
Mes visuomet stengiamės aplankyti muges, bet visuomet išsikeliam tikslą pvz atsinaujinti lentelę ar druskinę, nupirkti dovaną ar tiesiog paragauti įvairių gaminių. Šios dienos mugėje buvo smagu girdėti Kauno darželių vaikų pasirodymus.

yja

yja portretas
smagu pamaklinėt, bet pirkt užkeltom kainom prekes tai ačiū. Pvz vaikiški žaisliukai medinukai -linguojanti žirafėlė- parduotuvėje apie 1,8 euro, o mugėje tas pats žaisliukas jau 4 eurai. Ir kiek tokių prekių, dauguma kinietiškų ale pačių gamintų... apie maisto neadekvačias kainas iš viso nėr ką ir sakyt. Yra ir sąžiningų verslininkų - amatininkų, bet jų mizeris

Sugadino

Sugadino portretas
Laisvės Alėją viduryje apipjaustydami šakas, kurios duoda šešėlį, vėsumą. Nežinau kokiu galu galvoja valdžia kasmet gadindami medžius, Negi nesupranta, kad kuo daugiau žalumos, mažiau taršos, daugiau grožio
VISI KOMENTARAI 36

Galerijos

Daugiau straipsnių