Quantcast

2021-ųjų biudžetas Kauno rajone: kam bus didinamas finansavimas?

Pagrindinis sausio 28 d. vyksiančio Kauno rajono savivaldybės tarybos posėdžio klausimas – 2021 m. biudžeto tvirtinimas. Biudžeto projekte numatyta, kad pajamos sudarys šiek tiek daugiau kaip 108 mln. eurų.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas sakė, kad, palyginti su 2020 m., rajono biudžetas didėja 11,8 proc., arba 11,4 mln. eurų, nepaisant to, kad 2021 m. savivaldybės biudžeto mokestinės pajamos yra mažesnės 1,8 proc. "Kauno rajono savivaldybė skatina jaunas šeimas, kuria palankią mokestinę aplinką, pritraukia daug investicijų. Plečiantis verslui, reikia naujų kelių, geresnės infrastruktūros. Todėl šiek tiek keista, kad Gyventojų pajamų mokesčio dalis Kauno rajono savivaldybei šiemet sumažinta 1,8 proc., o tai sudaro 1,3 mln. eurų", – apgailestavo meras.

Didžiausia pyrago dalis

Pasak Kauno rajono savivaldybės Biudžeto ir finansų skyriaus vedėjos Dalios Kupratienės, didžiausia biudžeto pyrago dalis tenka Kultūros, švietimo ir sporto sričiai finansuoti. "Bendrai šioms programoms įgyvendinti 2021 m. biudžete yra skiriama 54,8 proc. viso biudžeto, o palyginti su 2020 m., finansavimas šiai sričiai auga 17 proc.", – teigė D.Kupratienė.

V.Makūnas pabrėžė, kad šiemet ir toliau bus įgyvendinami jau pradėti įstaigų infrastruktūros projektai. "Bus statomi moduliniai pastatai vaikų darželių grupėms įsteigti Garliavos, Užliedžių seniūnijose, vykdoma Domeikavos gimnazijos Užliedžių skyriaus, Ramučių kultūros centro, Šlienavos pagrindinės mokyklos, Zapyškio ir Lapių darželių, Raudondvario lopšelio-darželio rekonstrukcija", – suplanuotus darbus vardijo Kauno rajono meras.

Valerijus Makūnas. Kauno rajono savivaldybės nuotr.

Taip pat savivaldybė planuoja pradėti Garliavos lopšelio-darželio "Obelėlė" rekonstrukciją, Neveronių darželio remontą, Vandžiogalos gimnazijos apšiltinimo ir kitus projektus.

Šiek tiek keista, kad Gyventojų pajamų mokesčio dalis Kauno rajono savivaldybei šiemet sumažinta 1,8 proc., o tai sudaro 1,3 mln. eurų.

2021 m. biudžete numatytos lėšos kompensacijoms už vaikų išlaikymą kitų savivaldybių lopšeliuose-darželiuose.

Jautri sritis

Socialinės apsaugos srityje toliau bus gerinamos socialinės paslaugos Kauno rajono gyventojams.

"Socialines paslaugas gali gauti įvairios gyventojų grupės: šeimos, auginančios vaikus; neįgalūs asmenys ir jų šeimos; senyvo amžiaus asmenys ir jų šeimos; šeimos, patiriančios socialinę riziką; vaikus globojančios šeimos; likę be tėvų globos vaikai; kiti asmenys. Socialinių paslaugų tikslas yra sudaryti sąlygas asmeniui (šeimai) ugdyti ar stiprinti gebėjimus bei galimybes spręsti savo socialines problemas, palaikyti socialinius ryšius su visuomene, padėti įveikti socialinę atskirtį", – sakė V.Makūnas.

Socialinės priežiūros ir paslaugų įstaigoms 2021 m. biudžete, palyginti su 2020 m., skirta 10 proc. daugiau lėšų.

Daromos prielaidos, kad COVID-19 pandemijos sukelta krizė gali paaštrinti socialinės atskirties, skurdo problemas, todėl ateityje našta savivaldybei gali didėti.

Darbo užmokestis auga

Pasak D.Kupratienės, 2021 m. darbo užmokestis didėja 12,6 proc. "Daugiausia – 20 proc. – darbo užmokestis auga švietimo, kultūros ir socialinės apsaugos (13,3 proc.) darbuotojams. Darbo užmokesčio augimui įtakos turėjo minimalios algos augimas, Vyriausybės priimti teisės aktai dėl švietimo, kultūros ir socialinių darbuotojų darbo užmokesčio didėjimo", – akcentavo Biudžeto ir finansų skyriaus vedėja.

Didesnis dėmesys bus skiriamas ir mažiausiai uždirbantiems seniūnijų ir įstaigų darbuotojams. Seniūnijų biudžetai šiemet, palyginti su pernai, taip pat šiek tiek auga, nors bendros perskirstomos savivaldybės mokestinės pajamos ir mažėjo.

2021 m. Kauno rajono savivaldybės biudžete daugiau lėšų skiriama bendruomenių projektams remti, įtraukiant jas į biudžeto lėšų panaudojimą per Dalyvaujamąjį biudžetą, kai gyventojai patys siūlo idėjas ir balsuodami renka labiausiai patikusias, kurias įgyvendins savivaldybė savo lėšomis.

Dėmesys infrastruktūrai

Šiemet toliau bus tęsiami kelių, pėsčiųjų ir dviračių takų infrastruktūros darbai. Atlikta analizė rodo, kad Kauno rajone yra daugiau nei vidutiniškai šalyje ir didžiųjų miestų žiedinėse savivaldybėse kelių su patobulinta danga, o net vienas trečdalis Kauno regiono dviračių takų įrengta pakaunėje.

Kelių, pėsčiųjų bei dviračių takų plėtrai 2021 m. biudžete planuojama skirti apie 7,5 mln. eurų savivaldybės biudžeto ir Kelių plėtros programos lėšų.

Vandentvarkos ir nuotekų infrastruktūros plėtrai šiemet ketinama skirti per 2,5 mln. eurų. Bus plečiami tinklai Babtų, Vaškonių, Karmėlavos, Juragių, Ilgakiemio, Raudondvario ir kitose gyvenvietėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Jeigu norit pagelbėti gyventojams , pirmiausia nutieskit šaligatvius , po to dviračių takus , nes tie seneliai ir jaunos mamos su vežimėliais turi bristi nesaugiais kelkraščiais.Automobilių eismas intensyvus . Raudondvario miestelis neturi elementarių šaligatvių netgi centre , įvažiavimai į daugiabučių kiemus duobėti . Argi tai ne socialinė paslauga?Laimingi bus ir gyventojai ir svečiai .

Karmėlaviškė

Karmėlaviškė portretas
Neradau jokios užuominos,kad bus aplinkkelis link Jonavos.tikslu sumažinti automobilių eismą Karmėlavoje.Kalbėjo,kad buvo skirtos lėšos iš ES.O kur jos dingo?Tai jau turėjo būti įgyvendinta 2015 metais.Kalbėjo,kad projekte nenumatytos komunikacijos.O tai kas projektavo?Ir vėl tylu.Per 6 metus niekas niekur nekalbėjo.Gal prie Kauno prisijungus ir būtų aplinkkelis?

Laima

Laima portretas
Sėkmės Kauno rajono valdžiai rūpinantis savo kraštu ir žmonėmis. Tegu ir Kaunas su Kauno rajonu būna pavyzdys visai šaliai.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių