Quantcast

Žmonių daiktai – iškalbingi nebylūs istorijos liudytojai

  • Teksto dydis:

Liepos 6-ąją penkioliktąjį gimtadienį švęsianti Istorinė Prezidentūra pakvies į išskirtinę parodą "Patikėta atmintis: žmonės, daiktai ir jų istorijos", kurioje eksponuojamos vien tik dovanotos vertybės.

Mažųjų mecenatų indėlis

Per penkiolika Istorinės Prezidentūros veikimo metų 110 žmonių ir organizacijų patikėjo muziejui daugiau kaip 2 000 vertingų nuotraukų, istorinių artefaktų ir šeimos relikvijų. Donatorių, kuriuos muziejaus kolektyvas vadina mažaisiais mecenatais, ir dovanojamų eksponatų skaičius nuolat auga – kartu didėja ir institucijos galimybės atkurti ir lankytojams perteikti dar tikresnį reprezentuojamo istorinio laikotarpio paveikslą.

Paroda skatina dialogą: su lankytojais kalba ir muziejus, ir mažieji mecenatai, ir jų dovanoti daiktai. Kas sudaro eksponato vertę? Ar mums dar reikia autentiškų daiktų eksponatų? Iš kur sugrįžta mums patys vertingiausi eksponatai? Kodėl dovanojame muziejui? Kodėl mums svarbi kasdienybės istorija? Kas dažniausiai laikoma šeimos relikvija?

Šių mažųjų mecenatų papasakotos jiems brangių daiktų istorijos kvies parodos lankytojus pažvelgti į savo šeimą ir pasvarstyti, kokie materialūs ar emociniai saitai sieja juos su išėjusiais šeimos nariais ir protėviais.

Tarpukario elito palikimas

Eksponatai dovanos į Istorinę Prezidentūrą atkeliavo iš įvairių asmenų, organizacijų ir vietų: Kauno, Vilniaus ir kitų Lietuvos miestų, Europos ir net tolimųjų JAV ir Australijos.

Eksponatų muziejus sulaukė ir iš Lietuvos politinio bei visuomenės elito palikuonių: Lietuvos diplomatijos šefo Stasio Lozoraičio sūnaus Kazio Lozoraičio, prezidento Aleksandro Stulginskio dukters Aldonos Juozevičienės, ilgamečio ministro pirmininko Juozo Tūbelio vaikaičio Peterio Kuhlmanno, teisės profesoriaus Augustino Janulaičio vaikaičio Ramūno Janulaičio, architekto Vytauto Landsbergio-Žemkalnio sūnaus prof. Vytauto Landsbergio, žemės ūkio ministro Juozo Skaisgirio sūnaus Antano Skaisgirio ir vaikaitės Astos Skaisgirytės-Liauškienės, paskutinio Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministro plk. Kazio Skučo dukterėčios Virginijos Skučaitės ir daugelio kitų.

Įvairių Kauno inteligentijos šeimų palikuonys ir giminės muziejui padovanojo ne vieną vertingą šeimos relikviją. Daugiausia eksponatų muziejui yra dovanoję: Vilūnė Bučinskienė (545), Danutė Naginienė (466), Peteris Kuhlmannas (157), Kazys Lozoraitis (88), Jūratė Norvilienė (60) ir kiti.

Prezidentų relikvijos

Istorinė Prezidentūra, pasakojanti apie Pirmosios Lietuvos Respublikos prezidentus ir prezidento instituciją, vertingiausia savo rinkinio dalimi laiko eksponatus, tiesiogiai susijusius su prezidentų Antano Smetonos, Aleksandro Stulginskio ir Kazio Griniaus politine, visuomenine veikla ir asmeniniu gyvenimu.

Pastaruosius kelerius metus vertingos istorinės relikvijos pradėjo grįžti ir iš po pasaulį išblaškytų lietuvių bendruomenių: Klivlando lietuvių bendruomenė perdavė lininį dekoratyvinį rankšluostį su išausta "Tautiška giesme", priklausiusį prezidentui A.Smetonai; Australijos Adelaidės lietuvių bendruomenė perdavė prezidentų A.Smetonos ir A.Stulginskio naudotus asmeninius daiktus – lazdą, samtį, barometrą. 2019 m. muziejų pasiekė dar viena neįkainojama dovana – Amerikos lietuvių kultūros archyvas perdavė unikalią vienetinę aukso monetą-suvenyrą, dovanotą prezidentui A.Smetonai.

Dovanoti daiktai muziejuje praranda savo praktinę funkciją, tačiau atgimsta kaip estetinio pasigėrėjimo objektai, iliustruodami nutolusių epochų gyvenimo būdą, pasakodami buvusių savininkų istorijas ir likimus.


Kas? Paroda "Patikėta atmintis: žmonės, daiktai ir jų istorijos".

Kur? Istorinėje Prezidentūroje.

Kada? Veiks nuo 2020 m. liepos 6 d. iki 2021 m. liepos 6 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...,labai myliu SENUS SAVO DAIKTUS ir...

...,labai myliu SENUS SAVO DAIKTUS ir... portretas
jauciu JIEMS SENTIMENTUS...,neGALIU isMESTI netgi isRASYTO TUSINUKO...,susiKAUPEJU JU KRUVOS... TASKAS
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių