Quantcast

Žavingieji Damutė, Džiazas ir Spyglys vėl pakvietė mažuosius kauniečius į neeilinių emocijų pasaulį

  • Teksto dydis:

Vinco Kudirkos viešoji biblioteka su savo partneriais – Kaniterapijos klubo atstovais, vedinais savo žaviais ir šunišku intelektu stebinančiais keturkojais, šiandien jau penktą kartą pakvietė mažuosius kauniečius į projektą, skatinantį skaityti knygas, padedant specialiai apmokytiems tam tikrų veislių šunims, kurie sugeba įsijausti į pasakų bei įvairių istorijų klausytojų vaidmenį.

Leidžiamos ir improvizacijos

Šiemet, kaip ir pernai, šio projekto užsiėmimuose, anot Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Kultūros vadybos skyriaus vedėjos Monikos Balsevičienės, dalyvaus vaikų meilėje besimaudanti samojedė Damutė, auksaspalvis retriveris Džiažas ir bobteilas Spyglys.

Nors šis projektas orientuotas į penkių-vienuolikos metų vaikus, pasak M. Balsevičienės, jų patirtis, rengiant šiuos užsiėmimus, teigia, kad daugiausiai jame dalyvauja skaitymo problemų turintys pradinukai arba dar iš viso skaityti nemokantys ikimokyklinio amžiaus vaikai. Šie raidžių dar nepažįstantys penkiamečiai-šešiamečiai pasakoja šunims, ką mato paveikslėliuose tų knygų, kurias patys išsirenka iš jiems bibliotekos pateiktos gausios kūrinių vaikams pasiūlos.

Projekto prisistatymo renginys vyko Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos „Berželio“ padalinyje, o per jį užsiregistravę tolimesniems užsiėmimams jau rinksis ne tik čia, bet ir kitame šios bibliotekos padalinyje, esančiame Žaliakalnyje ir turinčiame Z. Kuzmickio vardą.

Žodžiu, šiandien į „Berželio“ padalinį su tėvais atėję vaikai tik susipažino su projekte dalyvausiančiais keturkojais ir pasirinko ne tik jiems patogesnę planuojamų užsiėmimų lankymo vietą, bet ir būdą – jeigu kartą į savaitę, – tai tris mėnesius, jeigu kas dvi savaites, – pusę metų.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Nauda – visapusiška

„Buvau skaičiusi portale kauno.diena.lt apie šį projektą, kuris iš karto suintrigavo. Tačiau dar turėjau palaukti, kol paaugs sūnus. Ir pagaliau mes – čia!“ – netvėrė džiaugsmu, panašu, kad ir pati į džiugius vaikystės prisiminus grįžusi kaunietė Agnė, šiandien sutikta Vinco Kudirkos bibliotekos „Berželio“ padalinyje su kol kas dar labai nedrąsiu sūnumi.

Kaip jau ne kartą rašyta, dalyvavimas tokiuose skaitymuose su terapiniais šunimis padeda vaikams ne tik pamilti knygas, bet ir įgyti drąsos bei pasitikėjimo savimi. Nes šuo – puikus klausytojas, kuris nekritikuoja ir netaiso, o jau vien jo buvimas šalia padeda vaikams atsipalaiduoti ir sieti knygas su maloniomis, teigiamomis emocijomis, kurias kelia ne tik jauki bibliotekos erdvė, bet ir šalia įsitaisiusio keturkojo kailiuko glostymas.

Buvau skaičiusi portale kauno.diena.lt apie šį projektą, kuris iš karto suintrigavo.

Kiekvienam mažajam šio projekto dalyviui tokioms emocijų maudynėms skiriama po penkiolika minučių, nes reikia atsižvelgti ir į keturkojų galimybes, t.y. kad per vieną užsiėmimą jie gali vidutiniškai „dirbti“ su keturiais-penkiais vaikais. O daugiausiai šiame projekte vienu metu jų dalyvavo 40.

„Vaikas labai laukia susitikimų. Po jų dar ilgai pasakoja, kaip šuo klausėsi jo skaitomos knygos“, – yra dalijęsi tokiais savo pastebėjimais mažųjų šio projekto dalyvių tėvai, atkreipę dėmesį, kad po šių užsiėmimų pagerėjo ne tik vaiko skaitymo įgūdžiai, bet ir minčių raiška. Kai kuriems ankstesniems šio projekto dalyviams jis padėjo įveikti ir lig tol turėtą šunų baimę.

Susidomėjimas – didžiulis

Šiandien Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos „Berželio“ filialas vėl buvo pilnas žmonių.

Jų čia sugūžėjo apie 80, iš kurių apie 50 buvo vaikai. Kai kurie iš jų – vos metukų ar poros.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Kaip paaiškėjo, minėtus mažylius tėvai tiesiog atvedė pabendrauti su specialiai apmokytais terapiniais šunimis. Nors kartkartėmis ir patys tėvai neatsilaikė prieš tokią malonią pagundą.

Dalyvauti tolesniuose šio ne tik malonaus akiai, bet ir visapusiškai naudingo projekte užsiėmimuose šiandien užsiregistravo 30 vaikų nuo penkerių iki vienuolikos metų. Berniukų ir mergaičių – perpus. Ir šie užsiėmimai prasidės jau nuo rytdienos.

Tačiau, kadangi toks didelis jų dalyvių skaičius, užsiėmimai vyks tik kas antrą savaitę, t.y. pusę metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių