Quantcast

XX festivalis „Operetė Kauno pilyje“: jubiliejaus proga – spektaklis, koncertas, solistų žvaigždynas

Tarptautinis festivalis „Operetė Kauno pilyje“ šiemet skamba jubiliejinį – 20-ąjį – kartą ir švenčia su naujomis koncertinėmis programomis, skleidžiančiomis neblėstantį operetės žavesį ir šiltas emocijas.

Nors pasaulinė pandemija nenoriai atleidžia savo aštrius nagelius ir tebejaukia daugelio kultūrinių renginių vyksmą, festivalis palaipsniui sugrįžta į kūrėjų, atlikėjų ir jų gerbėjų gretas, nors ir negali sklęsti taip laisvai, kaip prieš porą metų. Festivalio organizatoriai – Laimutė Kuzmickaitė-Milašienė, Gediminas Maciulevičius, Danielius Vėbra ir Benjaminas Želvys – viliasi pateisinti festivalio gerbėjų lūkesčius, kviečia vėl burtis ir kartu džiaugtis švelnumu arba aistra užliejančiomis melodijomis, ugningais šokiais, puikiais dainininkų balsais, žinomais ir dar tik savo kelią muzikos pasaulyje pradedančiais vardais.

Pagrindiniai renginiai šiemet skiriami festivalio puoselėjamam operetės žanrui, tad garbioji operetė atsivers publikai spektakliu ir įspūdingu muzikos įvairove bei atlikėjų skaičiumi koncertu. Spektaklis ir koncertas tradiciškai vyks Kauno pilies prieigose liepos 5 ir 6 d., o renginiai nemokami.

Nuotaikingas spektaklis

Sukakties įpareigoti rengėjai žiūrovams nutarė parodyti klasikinę žavią, puikiai žinomą operetę. Liepos 5 d. matysime vieno ryškiausių šio žanro kūrėjų, vengrų kompozitoriaus Imre's Kálmáno operetės „Grafaitė Marica“ spektaklį, jį pristatys Kauno valstybinio muzikinio teatro kolektyvas.

Operetę Kauno scenoje pastatė šio žanro meistras iš Sankt Peterburgo režisierius Aleksejus Stepaniukas, o įspūdingus šokius – choreografas Davydas Avdyshas. Turėsime progą pasigrožėti dailininkės Kotrynos Daujotaitės sukurtais spalvingais kostiumais. Pagrindinius vaidmenis atliks įvairių kartų pripažinti šio žanro meistrai: Raminta Vaicekauskaitė (jai Maricos vaidmuo pelnė Auksinio scenos kryžiaus apdovanojimą), Raimondas Baranauskas, G.Maciulevičius, Egidijus Bavikinas, Živilė Lamauskienė, L.Kuzmickaitė, D.Vėbra, Giedrė Juknevičiūtė, smagų vaidmenį čia kurs ir aktorius Ramūnas Šimukauskas, diriguos Kauno muzikinio teatro dirigentas Virgilijus Visockis. Be abejo, spektaklį teko pritaikyti lauko scenai, tad režisierius Kęstutis Jakštas ir choreografas Aleksandras Jankauskas papildė jį naujais režisūriniais potėpiais ir šokiais, o scenografiją adaptavo Vaidotas Jakutis.

Ypatinga koncerto viešnia

Marga populiariausių operečių melodijų pynė liepos 6 d. pilies kloniais skries koncerte „Mano meilė – operetė“. Į šį koncertą rengėjai kviečia ryškiausius Lietuvos atlikėjus, ypatingą dėmesį skirdami tiems, kurie džiugino gausią auditoriją visus 20 metų.

Dainuos didelis būrys lietuvių solistų. Ryškiausia šių metų festivalio žvaigždė – žymias Europos operos scenas užkariavusi kaunietė Vida Miknevičiūtė. Jei ne pasaulinė pandemija, užvėrusi teatrų ir koncertų salių scenas, vargu ar galėtume Lietuvoje grožėtis nuostabiu Vidos balsu ir sceniniu žavesiu. V.Miknevičiūtės pastarųjų metų pasiekimai – sudėtingos soprano partijos įspūdinguose žinomų ir rečiau statomų operų spektakliuose sparčiai veda ją į ryškiausių operos atlikėjų gretas.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) Kauno fakulteto magistrantei kelius į Europos scenas padėjo atverti 2003 m. gauta „Erasmus“ programos stipendija ir studijos Leipcige, F.M.Bartholdy Muzikos akademijoje. Nuoširdžiai vokalo meistriškumo siekianti, įspūdingus tikslus užsibrėžusi solistė gan greitai įsitraukė į įvairių Vokietijos teatrų veiklą, pirmuosius vaidmenis kūrė operų studijose, o sėkmingi debiutai paskatino impresarijus kviesti ją į pagrindines scenas.

Šiandien V.Miknevičiūtė vaidmenis kuria Mainco ir Kaselio valstybiniuose teatruose, Hamburgo valstybinėje operoje, kur debiutavo 2012 m. Frėjos vaidmeniu Richardo Wagnerio operoje „Reino auksas“. 2016 m. ji atliko Irene partiją operoje „Rienz“ Leipcigo operos teatre, Helmvigės – operoje „Valkirija“ diriguojant maestro Danieliui Barenboimui Berlyno valstybinėje operoje (Unter den Linden). V.Miknevičiūtę kviečia dainuoti ir Latvijos operos teatras, čia ji debiutavo Elizabetos vaidmeniu operoje „Tanhoizeris“ ir Margaritos – operoje „Faustas“.

Nesvetima dainininkei ir operetė: Frankfurto operos teatre ji debiutavo Silvos vaidmeniu I.Kálmáno operetėje „Čardašo karalienė“, o 2019 m. populiariame Mörbischo festivalyje dainavo Maricą to paties pavadinimo I.Kálmáno operetėje. 2019–2020 m. sezoną tęsėsi jos sėkmingas bendradarbiavimas su dirigentu D.Barenboimu Berlyno valstybinėje operoje, vaidmenys Štutgarto operoje, o 2020 m. vasarį ji debiutavo Melburne (Australijoje), Viktorijos operos teatre, kaip Salomė R.Strausso operoje, šią partiją po pusmečio lietuvė dainavo Vienos valstybinėje operoje.

V.Miknevičiūtė taip pat aktyviai koncertuoja: dalyvauja garsiuose operos muzikos festivaliuose, dainuoja žymiausiose koncertų salėse, bendradarbiauja su garsiais Europos teatrų dirigentais ir režisieriais.

Pažįstami veidai, nuostabūs balsai

Koncerte „Mano meilė – operetė“ nuotaikingas ar širdį veriančias melodijas iš žanro aukso lobyno dainuos skambiabalsiai Lietuvos solistai: Vytautas Juozapaitis, Laimonas Pautienius, Gitana Pečkytė, Tomas Ladiga, Mindaugas Zimkus, taip pat ir jau keletą kartų Lietuvoje viešėjęs ukrainiečių tenoras Igoris levenecas. Grandų pasirodymus jaunystės žavesiu nušvies gausus būrys publikos pamėgtų solistų Andrius Apšega, Marija Arutiunova, Egidijus Bavikinas, Martynas Beinaris, Ieva Goleckytė, Ieva Barbora Juozapaitytė, Gabrielė Kuzmickaitė, Monika Pleškytė, Kristina Siurbytė, Ramūnas Urbietis, Viktorija Zeilikovičiūtė.

Dainininkams talkins Kauno valstybinio muzikinio teatro choro ir baleto artistai, batuta mojuos ištikimieji festivalio dirigentai: Jonas Janulevičius (festivalio vyriausiasis dirigentas, aranžuotojas), Julius Geniušas, Virgilijus Visockis ir ilgamečiai svečiai Oksana Madaraš iš Ukrainos, Kijevo nacionalinio operetės teatro bei Sankt-Peterburgo N.Rimskio-Korsakovo konservatorijos profesorius Aleksejus Vasiljevas. Programoje – laiko patikrintos operetės meistrų F.Leharo, I.Kalmano, J.Strausso, F.Zupės, R.Planketo, P. Abrahamo, K.Miliokerio, K.Celerio melodijos. Renginius ves, programas ir atlikėjus publikai pristatys festivalio veidais tapę ir džiugią, jaukią nuotaiką kuriantys aktorius Gintaras Mikalauskas ir solistė Ieva Vaznelytė–Baltrušaitienė.

Šventinėje scenoje išvysime publikos pamėgtus atlikėjus.

Dėl tebesitęsiančių pandemijos suvaržymų festivalio ir šiemet negali pagerbti pasaulinį pripažinimą pelnę užsienio šalių atlikėjai, nesulauksime ir tradicinio jungtinio Lietuvos–Sankt Peterburgo jaunimo simfoninio orkestro, kuris griežė festivalio renginiuose aštuoniolika gyvavimo metų, tačiau į jį pakeitusį Kauno valstybinio muzikinio teatro orkestrą tradicijai palaikyti įsilies keli svečiai instrumentininkai iš Sankt Peterburgo.

Koncerto „Mano meilė – operetė“ pertraukos metu, 21 val., liudydami visos tautos bendrystę ir minėdami Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną, festivalio žiūrovai, atlikėjai ir visi susirinkusieji drauge su viso pasaulio lietuviais tradiciškai sugiedos „Tautišką giesmę“. Po jos vyks iškilmingi Kauno miesto mero apdovanojimai iškiliausiems metų kultūrininkams ir visuomenės veikėjams.

Kamerinės erdvės ir programos

Kaip ir kasmet, keletas naujų programų skambės jau įprastose mažosiose scenose ir bažnyčių erdvėse.

Į „Sakralinės muzikos valandą“ Vilkijos bažnyčioje ir Kauno arkikatedroje bazilikoje pakvies Vytauto Didžiojo universiteto  (VDU) Muzikos akademijos profesorius Tomas Ladiga ir solistai: Gabrielė Kuzmickaitė, Povilas Padleckis, Agnė Čepaitytė, Karolina Činikaitė, Patricija Gadliauskienė, Viktorija Zeilikovičiūtė. Programoje skambės patys įvairiausi kūriniai: tiek originalios dainos, tiek perdirbtos ar aranžuotos giesmės, tiek fragmentai iš sceninių kūrinių – operų, miuziklų.

Sakralinėse erdvėse klausytojus pamalonins žinomos kompozitorių Georges Bizet, Cezario Francko, Jeano Langlaiso, Pietro Mascagni, Jean-Baptiste'o Faure, Joaquino Turinos giesmės, garsiosios Riccardo Cocciante's ir Andrew Lloydo Webberio melodijos, dviejų lietuvių kompozitorių Giedrės Pauliukevičiūtės bei Gintarės Jautakaitės giesmės, o koncertą vainikuos pasaulį pakerėjusi Leonardo Coheno „Hallelujah“.

Grieš VDU kamerinis orkestras, diriguojamas profesoriaus Jono Janulevičiaus.

„Senoji lietuviška estrada“, kurią festivaliui sumanė solistas Giedrius Prunskus ir pakvietė prisijungti savo kolegas, skambės restorano „Miesto sodas“ terasoje rugsėjo 1 d. „Yra dalykų, kurie niekada nepasimiršta, – įkvėpimo mintimis dalijasi solistas. – Vienas tokių – senos, geros dainos, kurių klausosi ir kurias dainuoja ištisos kartos. Dažnas nežino nei dainos pavadinimo, nei autoriaus, bet puikiai moka žodžius ir melodiją“. Tokias dainas prisimins ir dainuos solistai: Ieva Goleckytė, Viktorija Zeilikovičiūtė, Egidijus Bavikinas, Raimondas Baranauskas, Giedrius Prunskus, jiems pritars instrumentinė grupė.

Klausytis „Užburiančios prancūziškosios chanson“ pakvies aktorė ir dainininkė Viktorija Streiča drauge su dainininke Akvile Garbenčiūte. Stulbinamai gražaus tembro balsų savininkės dainuos žinomas ir rečiau atliekamas prancūziškas dainas, kurias jos puikiai interpretuoja žavėdamos ne tik jautriomis interpretacijomis, bet ir kerinčiu šios meilės kalbos prononsu. Solistėms talkins instrumentinė grupė, vadovaujama dirigento J.Janulevičiaus, apie dainas pasakos pati V.Streiča.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rasa

Rasa portretas
Va čia tai Kauno Kultūra, o ne kokios-ie lgbt padugnėms prijaučiantys.

cia vel LGBT pederastyno SOU ????

cia vel LGBT pederastyno SOU ???? portretas
ar cia jau nuormalus zmones --kuriu galima ateit pasiklausyt ???

Papletkavosiu

Papletkavosiu portretas
Mačiau intervių su I.Juozapaityte. Na , nuvylė mergiotė labai , kai pradėjo pasakot , jog IŠORINIS GROŽIS DABAR SCENOJE SVARBIAUSIAS. Matyt todėl , kad ir jai- nabagėlei jau "bitė į lūpą buvo įsisegus"....
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių