Quantcast

Vytauto Didžiojo karo muziejaus 100 metų gimtadienis – po karantino

Nors Vytauto Didžiojo karo muziejaus jubiliejiniai renginiai atidėti, muziejininkai stengiasi išlikti pozityvūs. Lankytojams ruošia programas ir laukia realių susitikimų.

Griuvo planai

Kas jau kas, bet Kauno valstybinis dramos teatras žino, kaip apmaudu, kai ruošiesi, lauki, o aukštesnės jėgos ima ir pakoreguoja planus – ilgai organizuotą įspūdingą 100-ojo jubiliejaus šventę, į kurią rengėsi sukviesti ištikimiausius savo bičiulius, teatralams teko atšaukti. Bendruomenė apvalią datą minėjo individualiai, o žiūrovams pažadėjo susitikti tada, kai bus sušvelninti arba atšaukti karantino apribojimai. Panašioje situacijoje atsidūrė ir Vytauto Didžiojo karo muziejus, sausio pabaigoje minintis 100 metų sukaktį.

Šiandieninė situacija visur tokia pati, todėl jau susitaikėme.

"Šiandieninė situacija visur tokia pati, todėl jau susitaikėme. Tiesiog stengiamės išnaudoti laiką be lankytojų, kad galėtume nustebinti, kai jie sugrįš į mūsų sales", – nors ir stengėsi išlikti optimiste, Vytauto Didžiojo karo muziejaus vadovė Rita Malinauskienė neslėpė kartėlio dėl šventinės programos korekcijų.

Speciali darbo grupė, anot direktorės, renginius ir kitas veiklas buvo sudėliojusi taip, kad muziejaus šimtąjį gimtadienį būtų galima švęsti ištisus metus, kiekvieną mėnesį pateikiant kokią nors staigmeną savo lankytojams. Paskelbus karantiną tapo aišku, kad to padaryti nepavyks, todėl kai kurias veiklas teko keisti, o gimtadienio šventę, suplanuotą vasarį, perkelti į vasaros pabaigą ar rudens pradžią.

"Mūsų gimtadienio šventės akcentas turėjo būti paroda "Pradžios taškas", kurią rengia instaliacijų menininkė Jolita Vaitkutė, pasitelkusi mūsų muziejaus eksponatus. Parodą planavome atverti vasario mėnesį, gimtadienio šventės metu, skambant muzikiniams kūriniams. Tačiau dabar planuojame parodyti lankytojams kai tik bus galima atidaryti muziejų. Taigi, gimtadienio šventė nebeturės paslapties, nes bus švenčiama jau po parodos atidarymo. Tačiau vis tiek ji bus, ir gal džiaugsmas bus dar didesnis, nes džiaugsimės ne tik 100-mečiu, bet ir tuo, kad baigėsi karantinas", – muziejaus vadovė stengėsi neprarasti gero ūpo.

Karantinas: vasarą ir rudens pradžioje pasidžiaugęs lankytojais, muziejus ir vėl tuščias. / Laimio Steponavičiaus nuotr.

Įvertinti darbuotojai

Pandemijai pakeitus kultūrinio gyvenimo sampratą, Vytauto Didžiojo karo muziejus reagavo operatyviai, kad tik išliktų matomas. Dar pavasarį persikėlęs į virtualiąją erdvę, kitoje pusėje kompiuterių ekranų sėdintiems žmonėms jis pasakojo savo istoriją, priminė svarbias datas, rečiau matomas muziejines vertybes ir kitus eksponatus. Kvietė į virtualiuosius turus, aktyvius ir antrojo karantino metu. Tarkim, spustelėję atitinkamą nuorodą dar ir dabar galėsite iš arčiau pamatyti transportinį lėktuvą "Spartan", šarvuotį ar "Dauphin" sraigtasparnį.

"Pavasario karantinas, natūraliai perkėlė veiklas į virtualiąją erdvę. Stengėmės parodyti kuo daugiau muziejaus eksponatų, organizuoti žaidimų, viktorinų", – sulaukę vasaros, muziejininkai grįžo į įprastą gyvenimą, su atviromis durimis ir jas varstančiais lankytojais.

Muziejaus direktorė juokavo, kad Karo tvirtovės VI forte atidarius karo technikos ekspoziciją, užvirė savotiškos lenktynės, kas sulauks daugiau žmonių – pagrindiniai muziejaus rūmai K.Donelaičio gatvėje ar forte po atviru dangumi išrikiuota Sausumos, Karinių oro ir Karinių jūrų pajėgų technika.

"2020 m. nebuvo dosnūs lankytojų, tačiau dosnūs jie buvo įvertinant darbuotojus, kurie yra arčiausiai lankytojų", – R.Malinauskienė pasakojo, kad už edukacines programas, plačiai pasklidusias po visą šalį, Kultūros ministerija įvertino edukacijos skyriaus darbuotojus. Nacionaliniame konkurse "Naujasis knygnešys" muziejininkai pelnė apdovanojimą už edukacinį kompiuterinį žaidimą apie "Lituanicos" skrydį per Atlantą. Šis žaidimas, kurį sukūrė Vytauto Didžioji ir Kauno technologijos universiteto informatikos studentų tandemas, pelnė apdovanojimą ir pasauliniame skaitmeninių inovacijų konkurse "World summit awards".

"Taigi, tokius iš pirmo žvilgsnio liūdnokus metus palydėjome labai pakiliai", – džiaugėsi R.Malinauskienė.

Nesėdi sudėję rankų

Kuo dabar gyvena muziejininkai? Kaip ir dauguma mūsų – laukimu: karantino pabaigos, durų varstymo, lankytojų žingsnių. Edukatoriai ruošia naujas programas arba atnaujina senas. Didžiojoje salėje įrenginėjama ekspozicija, pristatanti Lietuvos kariuomenę 1918–1940 metais.

"Tai dar ne viskas", – muziejaus vadovė vardijo jau nuveiktus ir tebelaukiančius darbus.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Arkadoje planuojama įrengti artilerijos ekspoziciją. Pagaliau bus prieinamas ir bokštas, iš kurio terasos atsivers nuostabus Kauno naujamiesčio vaizdas. Bokšte esantis laisvės varpas taps matomu kiekvienam muziejaus lankytojui, bus restauruotas ir čia esantis laikrodis.

Valstybės saugomi kultūros paveldo objektai – bokštas su karilionu ir arkada – įeina į Vytauto Didžiojo karo muziejaus statinių kompleksą. Pagrindinis muziejaus pastatas rekonstruotas 2017 m., tačiau bokštas su karilionu ir arkada liko neremontuoti, nes, rengiant Karo muziejaus rekonstrukcijos projektą, jie priklausė Nacionaliniam M.K.Čiurlionio dailės muziejui. Vytauto Didžiojo karo muziejui jie perduoti 2010 m.

"Žinoma, vien reginių nepakanka. Lankytojui reikia įspūdžio ir emocijų. Tikimės, kad ateityje jų galėsime suteikti Karo technikos ekspozicijoje VI forte. Ten teritorija jau išvalyta nuo augmenijos. Žengiami pirmieji žingsniai paruošti bent vieną ekspozicinę erdvę forto pastate", – pokalbį baigė R.Malinauskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:)

:) portretas
kadangi muziejus - ne vaikas, tai gali švęsti visus metus ir dar ilgiau.

Virginijus

Virginijus portretas
o gimtadienį švenčiam kai pradedam ar kai gimsta vaikas ?

Sausio 22 d.

Sausio 22 d. portretas
buvo pasirašytas įsakymas steigti muziejų. Atidarymas - 02.16.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių