Quantcast

Virtualiame renginyje – diskusija apie kultūrą: su kokiais iššūkiais susiduriame?

  • Teksto dydis:

Apibendrindami besibaigiančius metus, nepagailėjusius iššūkių kūrėjams ir kultūros organizacijoms, Kauno menininkų namai (KMN) prisideda prie viešų diskusijų apie kultūros politiką ir kultūros sektoriaus šiandieninius bei ateities iššūkius ir kviečia į virtualų renginį „Kultūros stebėsena: iššūkiai ir galimybės“.

Viešoje erdvėje dažnai girdime pabrėžiamą kultūros politikos svarbą. Kultūros bendruomenė vis aktyviau dalyvauja šalies gyvenime, kas ypatingai matosi ir karantino laikotarpiu. Tačiau, atrodo, vis pritrūksta pasitikėjimo kultūros lauku. Kyla klausimas kodėl galbūt trūksta argumentų? Galbūt per mažai jį pažįstame? Ar kultūros stebėsena, analizė, duomenys gali legitimizuoti kultūros bendruomenę?

Gruodžio 2 d. 15 val. Kauno menininkų namų feisbuko paskyroje bus transliuojama virtuali pristatymų sesija ir diskusija, siekianti aptarti kultūros stebėsenos ir analizės procesus. Renginyje dalyvaus šioje srityje aktyviai dirbantys specialistai: Kristina Mažeikaitė, Povilas Mintautas, Anastasija Dichtiar, Rūta Stepanovaitė ir Tadas Šarūnas. Renginio moderatorius – Matas Drukteinis.

„Dažnai tenka girdėti pasakymą, kad duomenų apie kultūrą nėra arba yra nepakankamai, kad mes neturime pakankamai informacijos apie kultūros lauke veikiančias organizacijas ar kūrėjus. Kita vertus, neretai girdime ir tai, kad skaičiai apie kultūrą nieko nepasako“, teigia Lietuvos kultūros tarybos Stebėsenos ir analizės skyriaus vedėja Kristina Mažeikaitė, kuri pristatys pranešimą apie kultūros stebėsenos ir analizės problematiką, aptars, ką skaičiai gali pasakyti apie kultūrą. Remiantis Lietuvos kultūros tarybos patirtimi bus pristatoma, kokiais būdais renkami duomenys apie kultūros lauką, kaip planuojama šiuos duomenis plėsti, ir, žinoma, svarbiausia – kokia šių duomenų nauda.

Renginyje bus pristatyti ir konkretūs, Lietuvoje jau sėkmingai veikiantys įrankiai, padedantys rinkti ir analizuoti kultūrinės veiklos rodiklius. Tai platforma kultura.kaunas.lt bei Lietuvos šiuolaikinio šokio ir cirko duomenų bazė.

Kauno menininkų namų rinkodaros specialistas, VšĮ „Kaunas 2022“ monitoringo specialistas, atsakingas už platformos ir renginių kalendoriaus kultura.kaunas.lt administravimą ir vystymą Povilas Mintautas papasakos apie Kauno kultūrinės veiklos stebėsenos ir analizės įrankį, kurio tikslas – vienyti miesto ir rajono kultūros operatorius, kaupti duomenis apie jų veiklą, analizuoti bendro kultūros lauko augimą ir plėtros perspektyvas.

Lietuvos šokio informacijos centro (LŠIC) projektų koordinatorė Anastasija Dichtiar pristatys Lietuvos šiuolaikinio šokio, cirko duomenų bazę, kurioje pateikiama informacija apie Lietuvos šiuolaikinio šokio, cirko kūrėjus ir atlikėjus, trupes ir teatrus, organizacijas bei Lietuvoje vykstančius tarptautinius festivalius, rezidencijų programas. Nuo 2019 metų LŠIC įgyvendina statistinės informacijos rinkimą apie Lietuvos šiuolaikinio šokio lauko veiklos rodiklius.

Po pristatymų vyks diskusija, kurioje bus aiškinamasi ne tik duomenų rinkimo, stebėsenos bei analizės problemas, jų priežastis, bet taip pat aptariamos ir naujausias tendencijas šioje srityje. Kartu ieškoma atsakymo, kokiomis kryptimis kultūros statistika ir tyrimai turėtų būti vystomi toliau, kur jie gali būti panaudoti ir kokius sektoriaus iššūkius gali padėti spręsti efektyviau.

Diskusijoje dalyvaus Lietuvos kultūros tarybos Stebėsenos ir analizės skyriaus vedėja Kristina Mažeikaitė, KMN vadovė, Kauno kultūrinės veiklos stebėsenos ir analizės įrankio iniciatorė

Rūta Stepanovaitė, Lietuvos šokio informacijos centro projektų koordinatorė Anastasija Dichtiar ir sociologas, viešosios politikos tyrėjas Tadas Šarūnas, kuris savo veikloje nagrinėja socialinės segregacijos, miesto sociologijos ir kultūrinių elgsenų socialinio konstravimo klausimus, taip pat aktyviai konsultuoja nacionalines ir ES institucijas kultūros ir švietimo politikos, viešinimo bei stebėsenos klausimais. Diskusiją moderuos kompozitorius, portalo VOXART.lt vadovas, kultūros renginių organizatorius Matas Drukteinis.

Renginį organizuoja KMN Kultūros infocentras. Pristatymai ir diskusija vyks virtualioje erdvėje ir bus transliuojami tiesiogiai KMN feisbuko paskyroje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių