Quantcast

„VDU kultūros dienos“: nuo anti-paskaitos Pêle-Mêle iki koncerto „Music Lab“

  • Teksto dydis:

Gegužės 6 – 10 dienomis VDU Menų fakultetas organizuoja tradicinį miesto bendruomenei skirtą renginį „VDU kultūros dienos“.

Trečius metus iš eilės vykstantis savaitinis meno ir kultūros festivalis siūlo itin platų veiklų spektrą ir paprastai sulaukia nemažo miestiečių susidomėjimo.

Kaip teigia Menų fakulteto dekanė Jurgita Staniškytė: “Tradiciniu kultūros renginiu tapusios “VDU kultūros dienos” natūraliai įsilieja į Kauno kultūrinį peizažą. Atviros Menų fakulteto dėstytojų paskaitos, akademinės diskusijos, teminės ekskursijos ir įvairių sričių meno renginiai ne tik puoselėja atviro universiteto idėją, bet ir kuria prasmingą dialogą tarp akademinės bendruomenės, kūrybinio lauko atstovų ir plačiosios visuomenės”.

Šių metų renginio programa - taip pat gausi ir įvairi: nuo Menų fakulteto dėstytojų ir užsienio svečių paskaitų iki intriguojančių ekskursijų, aktualių diskusijų ar knygų pristatymų, nuo kino filmų ar spektaklių peržiūrų iki slemo ar gyvo garso koncerto. „VDU kultūros dienas“ tradiciškai užbaigs Menų fakulteto Atvirų durų diena moksleiviams, kurios metu studentai ne tik kvies moksleivius susipažinti su Menų fakultete vykdomomis studijų programomis („Kūrybinės industrijos“, „Menų istorija, kritika ir medijos“, „Muzikos produkcija“, „Naujųjų medijų menas“, „Vaidyba“), bet ir įtrauks į įvairias kūrybines dirbtuves (“Menų mūšis”, “Fotostudijos blykstės”, “Garso eksperimentai”, “Teatro improvizacijos”, “Kūrybinių industrijų paslaptys”).

Kaip ir kasmet, rytinę „VDU kultūros dienų“ programą sudarys atviros VDU Menų fakulteto dėstytojų paskaitos, kviečiančios miesto bendruomenę prisijungti prie menotyros, kūrybinių industrijų ar meno specialybių studentų ir padiskutuoti apie dailę („Šiuolaikinis menas“, L. Dovydaitytė), šokį („Šokis ir judesio menas“, R. Mažeikienė), teatrą („Pramoginis teatras“, J. Staniškytė), fotografiją („Fotografija ir medijos“, T. Pabedinskas), kiną („Kino industrija“, G. Jankauskas), dizainą („Dizainas ir mada“, L. Preišegalavičienė), architektūrą („Vakarų Europos architektūra“, V. Levandauskas), medijų menus („Naujųjų medijų menas“, R. Plungė).

Po pietų „VDU kultūros dienų“ organizatoriai siūlys dalyvauti intriguojančiose teminėse ekskursijose („Teatras: nematomoji pusė“, „Pelkių mokykla“), paklausyti viešos paskaitos apie socialines menines praktikas („Bendruomeniniai menai: kaip atskleisti žmonių, istorijų ir vietos tapatybes?“), įsitraukti į diskusiją apie šiandieninę Lietuvos muziejų situaciją („Ar Lietuvos muziejų laukia nauja era?“).

Pirmadienį (gegužės 6 d.) teatrologė  Deimantė Dementavičiūtė-Stankuvienė kvies apsilankyti Nacionalinio Kauno dramos teatro ir Kauno miesto kamerinio teatro užkulisiuose, pabendrauti su teatro profesionalais (tarp kurių yra ir nemažai VDU Menų fakulteto absolventų), prisiliesti prie kūrybinio proceso paslapčių.

Antradienį (gegužės 7 d.) Menų fakulteto dėstytojas, kuratorius ir menininkas Edas Carrollas
siūlys susipažinti su bendruomeninio meno praktikomis ir kartu tyrinėti, kaip bendruomenių kultūra sąveikauja su vietos demokratija ir turbo-kapitalizmu, kaip menas gali pasipriešinti iš viršaus primetamiems modeliams ir atgaivinti žmonių, vietų ir daiktų reikšmingumą. Trečiadienį (gegužės 8 d.) Menotyros katedros vedėja Linara Dovydaitytė  kvies į aktualią diskusiją  „Ar Lietuvos muziejų laukia nauja era?“, kurioje dalyvaus trys naujai išrinkti nacionalinių muziejų vadovai: Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorė Rūta Kačkutė, Lietuvos dailės muziejaus direktorius Arūnas Gelūnas ir Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus direktorė Ina Pukelytė. Diskusijos metu bus ieškoma atsakymų į klausimus, kokie yra vertingieji Lietuvos muziejų veiklos bruožai ir ko labiausiai trūksta šioms institucijoms, kokias funkcijas atlieka muziejus šiuolaikinės visuomenės gyvenime, ar Lietuvoje aktuali „dalyvaujamojo muziejaus“ idėja?

Ketvirtadienį (gegužės 9 d.) Menų fakulteto absolventas ir dėstytojas Gytis Dovydaitis siūlys apsilankyti Gedimino ir Nomedos Urbonų parodoje „Pelkių mokykla“, kuri VDU patalpose atgijo po Venecijos Architektūros Bienalės. Ekskursijos eigoje bus diskutuojama kaip pelkės susijusios su architektūra ir kodėl būtent dabar yra svarbu atsigręžti į tai, kas vakarų kultūroje šimtus metų tūnojo po regreso ir primityvumo skėčiu.

Vakarinę „VDU kultūros dienų“ programą tradiciškai sudarys meno ir kultūros renginiai, kviečiantys susipažinti su Menų fakulteto užsienio svečių, vietinių dėstytojų ir buvusių bei esamų studentų kūrybiniais projektais. Pasak Menų fakulteto Šiuolaikinių menų katedros vedėjo Tomo Pabedinsko, „vakarinių meno renginių įvairovė atspindi ne tik platų fakultete vykdomų meno studijų spektrą (bakalauro studijų programos „Naujųjų medijų menas“, „Vaidyba“, ‚Muzikos produkcija“, „Kūrybinės industrijos“, „Menų istorija, kritika ir medijos“), bet ir intensyvų kūrybinį fakulteto dėstytojų, studentų ir absolventų bendradarbiavimą“.

Meno renginių ciklas prasidės gegužės 6 d. (pirmadienį) kino kuratoriaus, performerio, avangardisto ir aktyvisto Davido Elliso anti-paskaita Pêle-Mêle su digresijomis ir avangardinių filmų programa. Anot Menų fakulteto Teatrologijos katedros vedėjo Edgaro Klivio, “D. Ellisas nuo 1993-ųjų tiria Rytų Europos meno pasaulį ir puikiai pažįsta lietuvių avangardinį kiną nuo Jono Meko iki Artūro Baryso Baro. Įkvėptas postsovietinių revoliucijų chaoso, Brackage, Jacobs ir Meko kūrybinių eksperimentų bei griežtos no-budget etikos, savo anti-paskaitoje Ellisas pasiūlys individualų pasakojimą-zigzagą, savąjį pasaulio – kino, politikos, meno – matymą”.

Antradienį (gegužės 7 d.) renginio organizatoriai kvies plačiąją visuomenę į nemokamą filmo „Širdys“ (2018) peržiūrą ir į susitikimą su režisieriumi Justinu Krisiūnu bei kompozitoriumi, Menų fakulteto dėstytoju Titu Petrikiu. Filmo kūrėju teigimu, „Širdys“ – „Apie tuos laikus, kai dar nebuvo interneto, mobiliųjų telefonų, Facebook‘o ar Instagram‘o. Kai jausmai buvo grynesni, (...) kai širdys buvo tikros ir mokėjo plakti vienu ritmu...“. Filmui muziką kūręs kompozitorius Titas Petrikis žada, kad „garso takelyje girdėsime ir elektroninės, ir roko muzikos“, o tam, kad „žiūrovai geriau suprastų to laiko veikėjus“, bus pasitelkiama ir „to meto lietuviškos muzikos klasika“.

Trečiadienį (gegužės 8 d.) „VDU kultūros dienų“ programoje žiūrovų lauks pažintis su VDU Vaidybos programos studentų kūryba – spektaklis „Baimė“ (rež. Rokas Lažaunykas, vaidina VDU Vaidybos programos studentai). Anot spektaklio režisieriaus, VDU Vaidybos programos studento Roko Lažaunyko,“Baimė” - vienos dalies triukšminga / energinga / absurdo drama, varijuojanti tarp grotesko ir veikėjų nuoširdumo. “Baimė” analizuoja tipažus, charakterius, stereotipus, puikiai atpažįstamus ir Lietuvos visuomenės kontekste, čia susipina kasdienė buitis, santykiai su teatrališkomis išraiškos formomis.

Ketvirtadienį (gegužės 9 d.) Menų fakulteto erdves užvaldys tarpdiciplininis „Menų istorijos, kritikos ir medijų“ programos studentų kūrybinis projektas „Senses“, kuris kvies pasinerti į meno chaosą, sužadins skirtingus jutimus, leisdamas iš naujo atrasti vaizdinių bei garsų pasaulį universiteto erdvėse. Kūrybinio projekto organizatoriai žada, kad "Senses" įsuks lankytojus į parodų, muzikos ir slemo šurmulį bei skatins patirti meną kitaip.

Penktadienį (gegužės 10 d.) “VDU kultūros dienas” tradiciškai užbaigs „Muzikos produkcijos“ programos studentų gyvo garso koncertas “Music Lab”, kuris vyks Menų fakulteto kiemelyje. Tuo pat metu VDU Menų galerijos 101 erdvėse vyks į GWK’19 programą įtrauktas renginys „BRUT nuobodulys“, kurį sudarys knygos „BRUT nuobodulys. Daugiabučiai, tuštuma ir žaidimai“ pristatymas su kuratore Anna Tudős (Vengrija) ir architektūros kritiko Owen Hatherley (Škotija) TV paskaita.

Festivalio organizatoriai tikisi, kad „VDU kultūros dienų“ renginiai ne tik praturtins Kauno kultūrinį peizažą, bet ir suteiks miesto bendruomenei unikalią dalyvaujamosios kultūros patirtį.

Daugiau informacijos ir programa www.menufakultetas.vdu.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senjoras

Senjoras portretas
Tai labai gera programa, eičiau, bet turbūt tik jaunimui čia
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių