Quantcast

Vasara Gelgaudiškio dvare – su tradicija dalytis muzika

  • Teksto dydis:

Į kauniečių pamėgto Šakių rajone esančio Gelgaudiškio dvaro menes sugrįžta kultūros renginiai. Vienas svarbiausių – jau penktą sezoną iš eilės rengiamas profesionalios muzikos vasaros koncertų ciklas "Muzikiniai penktadieniai Gelgaudiškio dvare".

Renginiai kultūros centru tapusiame dvare prasidės birželio 19 d. ir tęsis iki vasaros pabaigos. Išsiilgusieji gyvos muzikos, profesionalių atlikėjų ir malonių akimirkų dvariškoje aplinkoje laukiami penktadienio vakarais, 19 val.

Nuotaikingasis birželis

Pirmasis Lietuvos kultūros tarybos remiamų "Muzikinių penktadienių Gelgaudiškio dvare" koncertas – duoklė zanavykų krašto atlikėjams. Birželio 19-ąją koncertą surengs Šakių rajono meras Edgaras Pilypaitis, Kauno valstybinio choro artistė, Kauno J.Gruodžio konservatorijos pedagogė Neringa Navikauskaitė, jiems akompanuos Beata Vingraitė-Andriuškevičienė. Programoje skambės sakralinė muzika, populiarioji klasika.

Birželio 26 d. iš Gelgaudiškio dvaro terasos sklis jaunatviška energija – klausytojų laukia nuotaikinga programa "Play Life!" (liet. – "Įsijunk gyvenimą!"), kurią atliks instrumentinė grupė "Subtilu Z".

"Mūsų gyvenimai yra labai spalvingi, juose daug energijos, jaunatviškumo, melancholijos, svajonių, liūdesio ir visas būsenas sutvarkančio proto, todėl naujoji ir mūsų programa spalvinga savo charakteriais, muzikiniais sąskambiais, ji rezonuoja mūsų galvose ir širdyse", – teigia grupės "Subtilu Z" nariai: Laurynas Vaitkus (tenorinė birbynė), Povilas Velikis (akordeonas), Dmitrijus Mihailovas (akordeonas) ir Vytautas Švažas (perkusija). Koncerte skambės puikiai žinomų ir vertinamų lietuvių kūrėjų – Dainiaus Pulausko, Remigijaus Rančio, Jievaro Jasinskio kompozicijos.

Bus pristatyta visų Lietuvos etnografinių regionų liaudies muzika, improvizacijos atliekamos derinant klasikinės muzikos ir džiazo stilius bei formas

Liepa su žvaigždėmis

Liepos 3-iąją Gelgaudiškio dvare kūrybos vakarą surengs pasaulyje ir Lietuvoje gerai žinomas smuikininkas Vilhelmas Čepinskis. Su juo scenoje išvysime smuikininkę Viktoriją Čepinskienę, pianistę Giedrę Špečkauskaitę ir violončelės meistrą Mindaugą Bačkų.

Pasak maestro V.Čepinskio, jau daugiau nei 20 metų ant penklinės vis pabyra juodų natų frazės, įspūdingi pasažai. Nepaprastos muzikinio pajautimo vibracijos, perduodamos iš širdies į širdį – tarsi upė, kuri jau nebesutelpa savo krantuose, o menininko vidinis pasaulis veržiasi naujais muzikiniais kūriniais. Juos klausytojai ir išgirs Gelgaudiškio dvare artėjant Valstybės dienai.

"Mūsų programa – fantazijos, transkripcijos ir parafrazės iš gražiausių, populiariausių, labiausiai klausytojų pamėgtų operų, operečių, miuziklų", – sako liepos 10-ąją vyksiančio koncerto moderatorė Irena Žilinskienė. Ją atliks žavios moterys – fleitininkė Viktorija Zabrodaitė ir pianistė Nijolė Baranauskaitė, o programos pavadinimas dar žavesnis – "Aš – muzika. Ar pažinai mane?"

Liepos 17-ąją Gelgaudiškyje suskambės unikalus muzikos projektas "Folk in Jazz". Tai programa, jungianti tris svarbiausias Lietuvos muzikos tradicijas: liaudies dainas, klasikinę muziką ir džiazą. Koncerto metu bus pristatyta visų Lietuvos etnografinių regionų liaudies muzika, improvizacijos atliekamos derinant klasikinės muzikos ir džiazo stilius bei formas. Programoje skleisis spontaniška ir subtili muzikos interpretacija, o ją kurs vieni ryškiausių naujosios kartos Lietuvos muzikų: smuikininkė Dalia Dėdinskaitė, violončelininkas Glebas Pyšniakas, vokalistė Ugnė Bakanauskaitė ir akordeonistas Tadas Motiečius.

Klasikinės muzikos gerbėjų liepos 24 d. Gelgaudiškio dvaro salėje lauks pianistė Eglė Andrejevaitė ir jos solinė programa "Šopeno haiku", kurios ašis – haiku simbolika muzikoje. Haiku – trumpas, taupus, paprastą žodžio reikšmę peržengiantis japonų poezijos žanras – koncerto programoje virs fortepijono poeto Fryderyko Chopino preliudai.

Nė vienas dvaras tikriausiai neįsivaizduojamas be iškilios baroko muzikos, tad liepos 31-ąją Gelgaudiškio dvare skambės interaktyvi, praėjusių epochų dvasios persmelkta muzikinė ir poetinė programa "Tiltas į Baroką". Johanno Sebastiano Bacho kompozicijos ir teatralizuotai skaitoma lietuvių bei anglų autorių poezija – visa tai išraiškingai interpretuos žinomas pianistas Darius Mažintas ir poetė lyrikė, skaitovė Eglė Kirilauskaitė.

Rugpjūtis – šeimai

Į pirmąjį rugpjūčio koncertą rinksis iš Gelgaudiškio kilę muzikantai ir dvaro terasoje pasklis įvairiausio stiliaus muzika – skambės gitara, smuikas, akordeonas ir skleisis gražiausi atlikėjų Agnės Čepaitytės, Gabrielės Navikauskaitės balsai.

Rugpjūčio 14 d. Gelgaudiškio dvare svečiuosis ypatingas svečias – iš Aukštaitijos į zanavykų kraštą atkeliaus Lietuvos bardas, dainų autorius ir atlikėjas Kazimieras Jakutis (Pagulbis). "Kviečiu visus, kurie jaučiate seniai pranykusių dienų ilgesį, pabandyti atsidurti gerame vaikystės sapne. Pajusti gerumą, meilę sau, sėdinčiam priešais jus ar už jūsų. Iš kairės ir dešinės. Pabūkime vieni kitiems geri", – kviečia bardas, savo dainoms dažniausiai besirenkantis Jono Strielkūno, Antano Miškinio eiles. Šie poetai, pasak atlikėjo, geriausiai atliepia kiekvieno širdį, ir žodžiai jų kūryboje nėra kaip numesti – jie užpildo erdvę, pasiekia mus visus.

Nuotaikinga programa "Muzikinės išdaigos" patiks visai šeimai – mamytėms, tėveliams, močiutėms ir vaikučiams. Ją Gelgaudiškio dvare rugpjūčio 21 d. atliks styginių kvartetas "ArchiQuartett" kartu su aktoriumi Tomu Dapšausku. Skambės ne tik visiems žinomi J.S.Bacho, Wolfgango A.Mozarto ir kitų klasikinės muzikos kompozitorių kūriniai, bet ir stebuklingi kino filmo "Haris Potteris" garsai, audringos "Karibų piratų" bei nepiktos animacinių "Piktųjų paukščių" melodijos. Koncerto vedėjas T.Dapšauskas žada koncertą praturtinti įdomiais pasakojimais apie kompozitorius ar instrumentus, interaktyviais pasirodymais.

Baigiamojo koncerto klausytojai rugpjūčio 28 d. panirs į nuoširdžių emocijų jūrą – koncertuos smuikininkas Zbignevas Levickis ir solistė Vaida Genytė. Ko tikėtis publikai, kai vienoje scenoje susitiks "Žvaigždžių duetų", "Triumfo arkos", "Chorų karų" laureatė bei dalyvė ir "Auksinio balso" komisijos narys? Pasaulyje žinomų kompozitorių Antonio Vivaldi, Carlo Orffo, Astoro Piazzollos, Maurice'o Ravelio, Andrew Lloydo Weberio, A.W.Mozarto, Imre's Kalmano melodijos suskambės naujai, netikėtai ir įtaigiai, kaip dar niekada neskambėjo Lietuvos scenoje. Klausytojų taip pat laukia ir pasaulinė premjera – smuiko virtuozo Z.Levickio autorinis kūrinys "Maestro".


Sausuma ar vandens keliu

Šiemet į koncertus Gelgaudiškio dvare kauniečiai ar iš toliau atvykstantys svečiai galės ne tik atvažiuoti, bet ir atplaukti – nuo Panemunės pilies, dešinėje Nemuno pusėje esančios Pilies prieplaukos iki Gelgaudiškio dvaro kairiajame krante vasaros penktadieniais ketina kursuoti pramoginis laivas keltas "Bisena". Vasaros koncertų ciklo organizatorius – Gelgaudiškio kultūros centras. Bilietų į koncertus galima įsigyti internetu www.ticketmarket.lt arba 1 val. prieš koncertą Gelgaudiškio dvare.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių