Quantcast

V. Padegimo premjera – vitaminai lietuviškos sąmonės imunitetui

  • Teksto dydis:

Režisierius Gytis Padegimas po kelerių metų pertraukos grįžta į Nacionalinį Kauno dramos teatrą (NKDT). Kūrybinį sugrįžimą įprasmina nacionalinė dramaturgija – išeivijos rašytojo Algirdo Landsbergio pjesė "Vėjas gluosniuose".

Dėmesys savajai dramai

Režisierių, teatro pedagogą Gytį Padegimą dera tituluoti daugiausia lietuviškos dramaturgijos teatro scenoje pristačiusiu kūrėju.

Antano Baranausko, Kazio Sajos, Justino Marcinkevičiaus, Juozo Glinskio, Juozo Grušo, Antano Škėmos, Vidmantės Jasiukaitytės, Jurgos Ivanauskaitės, Emos Mikulėnaitės, Arvydo Juozaičio, Violetos Palčinskaitės, Vandos Juknaitės, Marko Zingerio, Herkaus Kunčiaus bei kitų autorių kūriniai ir paties parašytos pjesės nacionaline tematika – JAH bei "Alksniškės"– ilgos, turtingos ir prasmingos režisieriaus kūrybinės biografijos pamatas. Jis taip pat ir pirmojo lietuviškos dramaturgijos festivalio "Atgaiva", prieš 30 metų surengto Šiauliuose, iniciatorius ir organizatorius.

Premjerai NKDT G.Padegimas pasirinko Lietuvoje mažai žinomo išeivijos rašytojo A.Landsbergio (1924-2004) pjesę, parašytą JAV 1956 m. Režisierius yra statęs šio autoriaus kūrinį "Vaikai gintaro rūmuose" su Klaipėdos universiteto Menų akademijos vaidybos studentais – jam pjesę su dedikacija atsiuntė pats autorius. Vis dėlto profesionalioje scenoje lig šiol tebuvo pastatyta vienintelė šio autoriaus drama – "Penki stulpai turgaus aikštėje" (1989 m., Kauno dramos teatre, režisierius Vytautas Balsys). Būsimas spektaklis yra dedikuojamas šiemečiam festivaliui "Atgaiva".

Spektaklis NKDT atsiras praėjus 45 metams nuo G.Padegimo debiuto su spektakliu vaikams "Karlsonas ir vėl pokštauja". Premjera pažymi ir kūrybinio bendradarbiavimo su teatro dailininke Birute Ukrinaite 20-metį.

Istorinis kontekstas

Pjesės "Vėjas gluosniuose" veiksmas nukelia į XVI a., kur Livonijos pasienyje lietuvių-lenkų kariuomenė laukia mūšio su rusų armija dėl Livonijos krašto. Šventasis Kazimieras drauge su Angelu trumpam nusileidžia į žemę tyrinėti žmogaus ir jo žemiškojo gyvenimo. Tačiau jų viešnagė užtrunka.

Lietuvos ir Lenkijos karalius Žygimantas Augustas liūdi dėl mirusios karalienės Barboros, kareivių gretose veši apatija, skurdas, alkis, netikėjimas ir nuovargis, o Kopernikas neseniai atrado, kad Žemė nebėra visatos centras. Nusivylusio žmogaus akyse Žemė tapusi purvinu užkampiu, "kur krinta žvaigždžių išmatos", o du žmonės čia toliau vienas nuo kito nei du žvaigždynai.

Kazimieras stengiasi pripildyti žmonių sielas tikėjimo, suteikti jiems dvasinės stiprybės ir sugrąžinti karaliui pasitikėjimą savo jėgomis, tačiau patiria, kad žmonės nori klausyti tik savęs. Nepaisant visko, jų kalba tokia graži savo laikinumu kaip vėjas gluosniuose.

Galimybė pažinti

Primirštas ar iki galo neatrastas autorius A.Landsbergis beveik visą savo gyvenimą anapus Atlanto paskyrė moderniajai pokario lietuvių literatūrai: rašė romanus, noveles, pjeses, publicistiką, redagavo Antano Škėmos raštus, vertė lietuvių literatūros kūrinius į anglų kalbą, dalyvavo į Lietuvą transliuojamose "Amerikos balso" ir "Laisvosios Europos" radijo laidose, buvo tarptautinio PEN klubo rašytojų tremtyje centro prezidentu, JAV dramaturgų gildijos nariu.

Egzistencializmo filosofų auklėtai pokario jaunajai kartai atstovaujantis dramaturgas nagrinėja dvasinį konfliktą: ieško recepto, kaip gyventi žmogui istorinių katastrofų akivaizdoje, iškelia gyvenimo beprasmybės ir laikinumo problemas.

Intelektualinio turinio dialoguose išsaugota skaidri poetinė intonacija, būdinga lietuvių istorinėms dramoms. "Ši pjesė yra labai vailderiška, nes, kaip ir "Mūsų miestelyje" bei "Ilgoje Kalėdų vakarienėje", joje kalbama apie paprastus žmones, keistai supintus jų likimus karo akivaizdoje. Dabar, kai jaučiame stiprias geopolitines įtampas, manau, kad ši pjesė yra labai aktuali. Be to, A.Landsbergio tekstai – tarsi lietuviškos sąmonės imuniteto stiprinimas", – įsitikinęs spektaklio sumanytojas ir režisierius.

Naujasis spektaklis padės susipažinti su išeivijos rašytojo A.Landsbergio kūryba. Nuotraukoje – Niujorkas, 1979 m. (Maironio lietuvių literatūros muziejaus nuotr.)


Veidai ir vardai

Spektaklio "Vėjas gluosniuose" premjera Nacionaliniame Kauno dramos teatre 2018 m. gruodžio 7, 9 ir 23 d. Ilgojoje salėje. Scenografiją ir kostiumus kuria dailininkė Birutė Ukrinaitė, muziką – Raimundas Martinkėnas, judesį ir choreografiją – Indrė Puišytė.

Vaidina Dainius Svobonas, Arnas Ašmonas, Jurgis Jarašius, Andrius Gaučas, Karolina Elžbieta Mikolajūnaitė, Dovydas Pabarčius, Ugnė Žirgulė, Henrikas Savickis, Artūras Sužiedėlis, Milė Šablauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dundukui

Dundukui portretas
Yra kam patinka.

Dundukas

Dundukas portretas
Nelabai Padegimui tinka tokia valkatos išvaizda....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių