Quantcast

Trumpiausią naktį Kauno rajone praūžė renginių fiesta

  • Teksto dydis:

Ilgiausią metų dieną ir trumpiausią naktį, birželio 23-iąją, pakaunės gyventojai pasitiko pindami vainikus, dainuodami, šokdami ir net dalyvaudami dviračių parade. Joninių renginiai vyko keliose skirtingose rajono vietose.

Šv.Jono Krikštytojo tituliniai atlaidai

Nors tamsūs debesys gąsdino lietumi, tai neatbaidė gausaus būrio pakaunės gyventojų ir svečių susirinkti į Šv.Jono Krikštytojo titulinius atlaidus bendros maldos prie naujai atgimusios Šv.Jono Krikštytojo bažnyčios. Šioje sakralinėje vietoje nuo senų laikų Šv.Jono atlaidai būdavo ypač svarbūs. Po Mišių susirinkdavo giminės ir visa Nemuno pakrantė būdavo pilna besivaišinančių ir bendraujančių žmonių.

Šv.Mišias laikė Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila ir gausybė kunigų, dalyvaujant Kauno valstybiniam chorui, vadovaujamam prof. Roberto Šerveniko. Po šv.Mišių Kauno rajono meras Valerijus Makūnas kartu su Zapyškio seniūnu Sigitu Imbrasu pasveikino ir ąžuolų vainikais papuošė Zapyškio bendruomenės narius, kurie tądien šventė vardo dieną.

Po sveikinimų visi buvo pakviesti Agapės – pasivaišinti vyskupo Rimanto Norvilos pašventinta duona ir žuviene. Šventinę nuotaiką kūrė Ramučių kultūros centro folkloro ansamblis "Viešia" ir instrumentinio folkloro grupė "Ratilai".

Visos šventės metu dalyviai galėjo apžiūrėti Senosios Zapyškio bažnyčios viduje eksponuojamą fotomenininko Romualdo Požerskio parodą "Atlaidai". Atlaidus menininkas fotografavo 1974–2001 m., apkeliavo įvairias Žemaitijos bei Dzūkijos vietoves, įamžindamas atlaidų tradicijas fotografijų cikle.

Šventė išradingai ir laikydamiesi tradicijų

Ringaudų bendruomenė paparčio žiedo ieškojo kartu su savo artimais kaimynais – Aleksoto gyventojais. Prieš beveik dešimtmetį pastatytas tiltelis per Marvelės upelį sujungė Kauno miesto ir rajono savivaldybes. Tai paskatino dvi kaimynines seniūnijas artimiau bendrauti. "Savo draugystę anksčiau puoselėdavome tik talkose, o nuo šiol – ir šventėse", – džiaugėsi renginio vedėja Liukrecija Navickienė.

Naujovė: Karmėlavos seniūnijos Joninėse dalyvės kūrė gėlių paveiklus. / Seniūnijos nuotr.

Šventė prasidėjo nuo rago gaudimo ir simboliniu Kauno rajono bendruomenės perėjimo tilteliu į kaimynų teritoriją. Kitoje tiltelio pusėje juos pasitiko Aleksoto bendruomenės centro liaudiškos muzikos ansamblis "Svirbė". Visi šventės dalyviai turėjo pereiti pro žolynais papuoštus vartus, apsiprausti veidą ir apsiplauti rankas.

Joninės Kačerginėje, kaip ir kasmet, sutapo su miestelio švente "Kačerginės kurorto vasara". Skambant Kauno pučiamųjų orkestro "Ąžuolynas" kūriniams, vedant šokėjoms, į Liepų parką atriedėjo tradicinis dviračių paradas. Šįkart jis kiek kitoks – visos transporto priemonės puoštos žolynais, apkaišytos vasariškomis gėlėmis. Įspūdingiausiai pasipuošusius simboliniais prizais apdovanojo krepšininkas Adas Juškevičius.

Renginio dalyviai visą vakarą galėjo grožėtis Kačerginės tapytojos Rodicos Morari paroda "Laimės spalvos", įsiamžinti Mato Laužadžio fotoateljė, o mažieji – dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse.

Švęsti trumpiausią metų naktį kvietė ir Seniavoje esančio Kauno tvirtovės III forto bendruomenė. Būtent Joninių šventimas šioje vietoje pieš devynerius metus padėjo atgimti III forto teritorijai ir tapo bendruomenės traukos centru, įvairių veiklų ir projektų įgyvendinimo vieta.

Susiliejimas: bendra Ringaudų ir Aleksoto seniūnijų šventė prasidėjo nuo rago gaudimo ir simboliniu Kauno rajono bendruomenės perėjimo tilteliu į kaimynų teritoriją. / Seniūnijos nuotr.

Visą dieną organizatoriai dalyviams siūlė įvairių veiklų: Joninių kliūčių ruožą, apsilankyti ekskursijoje Lietuvos kariuomenių uniformų muziejuje, pasiklausyti grupės "Evara" koncerto.

Vis dėlto prasidėjusi audra sutrukdė uždegti tradicinį laužą, neįvyko ir vaidilučių procesija. Tačiau šventinės nuotaikos tai nesugadino, o nuo lietaus ir stipraus vėjo visus saugojo tvirtos mūrinės forto sienos.

O štai aktyviausių Taurakiemio seniūnijos gyventojų neišgąsdino nei vėtra, nei lietus. Kauno rajono Samylų kultūros centro "Senolių" ansamblis, vadovaujamas Gražinos Gutmanienės, neleido pamiršti tradicijų. Grupė "Patruliai" savo skambiais balsais ir neblėstančia energija užbūrė ir pakėlė šokti visus Joninių dalyvius.

Į tradicinę šventę Joninių išvakarėse pakvietė ir Ramučių kultūros centras drauge su Karmėlavos bendruomenės centru "Židinys". Gausiai į renginį besirenkančius Karmėlavos gyventojus pasitiko folkloro ansamblis "Viešia" (vad. J.Balnytė), prie tradicinių Joninių vartų atlikęs apiprausimo apeigas ir archajiškais papročiais bei dainomis paskelbęs šventės pradžią. Uždegus laužą ir vainikavus Jonus ir Janinas surengtas vietos meno kolektyvų pasirodymas.

Po pertraukos turėjęs vykti roko muzikos grupės "Nava" koncertas buvo atšauktas dėl škvalo, tačiau visi skirstėsi pakilios nuotaikos ir džiaugdamiesi, kad pagaliau vėl gali susitikti renginiuose ir betarpiškai dalyvauti kultūriniame vyksme.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių