Quantcast

Teatro klube – improvizacijos laisvės žavesys

Žinomas perkusininkas Arkadijus Gotesmanas ir klavišininkas Dmitrijus Golovanovas Teatro klube pristato naują projektą, kurio centre – improvizacija.

Žinomas perkusininkas Arkadijus Gotesmanas ir klavišininkas Dmitrijus Golovanovas Teatro klube pristato naują projektą, kurio centre – improvizacija.

"Man džiazas yra kalba, kurią mokiausi ir išmokau, kaip anglų ar vokiečių. Man labai patinka jos skambesys, išraiškingumas, ritmingas energijos užtaisas, – trumpame interviu prieš koncertą sakė D.Golovanovas. – Mane žavi improvizacijos laisvė, todėl neakcentuoju to, ar tai yra tradicinis, ar eksperimentinis džiazas."

– Esate klavišinių virtuozas. Kodėl pasirinkote būtent šį instrumentą?

– Greičiau jis mane pasirinko. Kaip ir daugeliui vaikų būna – tiesiog tėvai nuvedė į muzikos mokyklą. Nepasirinkau kito instrumento tikriausiai dėl to, kad neužteko drąsos tiesiog viską mesti ir imtis kito dalyko. Man dar labai patinka ir būgnai, kažkada domino gitara, šiek tiek ir bosinė gitara. Bet dabar džiaugiuosi, kad nepasirinkau būgnų, nes, mano manymu, fortepijonas yra instrumentų karalius ir turi vieną iš plačiausių išraiškos priemonių skalių. Tuo žavi ir klavišiniai, ir fortepijonas, nors tai šiek tiek skirtingi instrumentai, bet, kalbant bendrai, jų išraiškos skalė yra plačiausia iš visų instrumentų.

– Ar kurdamas muziką galvojate apie kažkokias konkrečias temas?

– Vienas mano draugas sakydavo: "Kaip mes gyvename, taip mes ir grojame." Į mano muziką sueina visa mano gyvenimo patirtis ir vertybės. Aš tikiuosi, kad tai atsispindi kūryboje. Žodžiais sunku būtų apibūdinti visas vertybes ir patirtis. Bet kokiu atveju, kažką pasako mano kūrinių pavadinimai. Taip pat per koncertus bandau paaiškinti vieną ar kitą kūrinį, kas buvo galvota, kai jis buvo kuriamas arba ką aš norėjau perteikti. Tai yra gyvenimo patirtis, mano pasaulio, žmonių santykių vizija.

– Jus supanti aplinka labiausiai ir įkvepia?

– Taip, daugiausia įkvėpimo semiuosi iš gyvenimo ir iš kitos muzikos. Klausydamas muzikos girdžiu idėjas, kurioms pritariu, kurios įkvepia kitoms išraiškos priemonėms, kitoms muzikinėms idėjoms, formoms ar spalvoms. Įkvepia ir kiti menai, pavyzdžiui, literatūra, filmai – viskas, kas gali atlikti panašią funkciją, kaip ir muzika: turi poveikį sąmonei, pasąmonei, dvasingumui.

– Kaip susikirto jūsų ir A.Gotesmano keliai?

– Kartu grojame jau dešimtmetį skirtinguose projektuose. Tiksliai nepamenu, kaip ir kur pirmą kartą susitikome, kur ir su kuo grojome, bet tai buvo projektas, kuriame jis buvo pakviestas kaip būgnininkas, o aš – kaip pianistas. Nuo to laiko mes vis dažniau ir dažniau grojame kartu. Ypač pastaruoju metu pradėjome aktyviai bendradarbiauti su Rolandu Rastausku, skaitančiu savo eiles arba kitų rašytojų tekstus. Taip pat turime projektą su Janu Maksimovičiumi, kur grojame laisvąjį ir aktyvų džiazą. Žodžiu, vis labiau mes susieiname, vis daugiau randame bendrų požiūrio taškų. Sutampa mūsų skoniai, muzikos vizija, tad galime sėkmingai bendradarbiauti.

– Kuo išsiskirs koncertas Teatro klube?

– Nepamenu, kad Lietuvoje būčiau girdėjęs klavišinių instrumentų ir būgnų duetą. Jau vien dėl tokios netradicinės sudėties mūsų koncertai yra išskirtiniai. Be to, šis koncertas mums patiems yra išskirtinis tuo, kad tai yra toks antras, nes esame surengę tik vieną Vilniuje. Tai buvo sėkmingas koncertas, todėl nutarėme toliau eksperimentuoti. Viskas mums nauja, šviežia, tad įdomu ir patiems. Išskirtinis koncertas ir tuo, kad tai yra vienas iš nedaugelio projektų, kur naudoju gyvą elektroniką, kai nieko nėra paruošto iš anksto, jokių garsų, o visi elektroniniai garsai atsiranda dėl to, kad aš į kompiuterį įrašau (sempluoju) savo klavišinio instrumento garsą, kompiuteris jį perdirba ir mes gauname trečią žaidėją – kompiuterį, duodantį mums muzikinės informacijos, kuri mums yra netikėta ir įkvepia improvizacijoms. Na, ko gero, išskirtinis aspektas ir tas, kad niekas nežino, kaip viskas nuskambės, ypač jei kalba eina apie džiazą ir improvizaciją.


Kas? A. Gotesmano ir D. Golovanovo koncertas 
Kur? Teatro klube (Vilniaus g. 22, Architektų namai, II a.).
Kada? Vasario 5 d. 19 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
Gotesmanas labai silpnas, daugiau isreklamuotas....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių