Quantcast

Tarptautinę laimės dieną – į sveikų malonumų barą

  • Teksto dydis:

Žalių kokteilių ir kitų sveikų malonumų baras bei krautuvėlė "Pupa Raw" šalia Laisvės alėjos fontano veikia jau ne pirmi metai. Tiesa, pirmąjį savo, kaip baro šeimininkės, gimtadienį Alma Pauratė švęs birželį.

Anksčiau čia dirbusią šviežių sulčių ir kokteilių ekspertę pakeitusi Alma sako, kad "Pupa Raw" jos gyvenime atsirado labai staiga, bet ir ankstesnėje jos veikloje netrūko bendravimo su žmonėmis, siekiant jiems padėti. Patikėkite, ir vienas kokteilis pakeliui į darbą ar vietoj sprangaus sumuštinio per pietų pertrauką gali padėti. Gal net pakreipti vingiuotu, bet gardžiu sveikos mitybos keliu. Galbūt kovo 20-oji – Tarptautinė laimės diena – bus pretekstas pirmąkart užsukti pas Almą ir pradėti šiek tiek labiau mylėti bei puoselėti save?

– Alma, kaip manote, ar viena diena gali pakeisti Kauno žmonių gyvenimą, ar tai tegali būti proceso pradžia? O gal kauniečiai jau pakankamai laimingi?

– Pakeisti gyvenimą gali ir viena akimirka, neprireiks ir dienos. Paprastai gyvenime taip nutinka, kad viskas apsiverčia staiga ir netikėtai. Gali procesas vykti ir iš lėto, žinoma. Ar žmonės Kaune laimingi? Sakyčiau, laimingų žmonių daugėja. Tai atsispindi ir jų veiksmuose bei žodžiuose.

– Kaip sveika gyvensena ir rūpinimasis savo kūnu prie to prisideda?

– Manau, kad labai! Laimingas žmogus pirmiausia yra sveikas žmogus. Sveika mityba su sveikata labai tiesiogiai susijusi. Kai žmogus atranda, kad maistas gali būti vaistu, tuomet tikrai labai daug dalykų išsisprendžia. Yra gražus posakis, kuriame telpa daug prasmės: "Jei jūsų maistas netaps vaistu, tada vaistai taps jūsų maistu."

– Jei reikėtų išrinkti laimingiausią kokteilį jūsų bare, kas tai būtų?

Būti čia, bendrauti su žmonėmis, duoti tai, ko jiems reikia, matyti šypseną po pirmo gurkšnio ir išgirsti "oho" yra labai smagu.

– Laimingas tas, kuris skanus, tiesa? O kiekvienam skanūs vis kitokie dalykai. Sukurti tokį, kuris būtų skanus visiems, irgi įmanoma. Daug vaisių, žalumynai – to tikrai pakanka.

– Gal tuomet vasarą, kai vaisių ir žalumynų per akis, kauniečiai laimingesni?

– Šiluma ir saulė, kurios mums visuomet labai trūksta, aišku, duoda labai daug. Bet tai individualu. Vieniems juk labai patinka lietus, kitiems brangi žiema su visais savo malonumais. Kiekvienas metų laikas savaip mielas ir jaukus, turi savo spalvas.

– Jei galėtumėte pasirinkti kovo 20-ąją, Tarptautinę laimės dieną, ilsėtis ir lepintis, ar dirbti ir dalyti laimę kitiems, kaip pasielgtumėte?

– Aišku, dirbti ir dalyti! Būti čia, bendrauti su žmonėmis, duoti tai, ko jiems reikia, matyti šypseną po pirmo gurkšnio ir išgirsti "oho" yra labai smagu.


Kovo 20-ąją Kauno miestas ir rajonas švęs Tarptautinę laimės dieną

2013-aisiais pirmąkart paminėta Tarptautinė laimės diena, kurią, kaip progą stiprinti vieną svarbiausių žmogaus gyvenimo principų, inicijavo Jungtinės Tautos. Šiemet ši šventė pradedama švęsti ir Kaune – oficialiais Tarptautinės laimės dienos ambasadoriais tapo projekto "Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022" komanda, kuri yra įsitikinusi, kad Kaunas yra laimingų žmonių miestas.

"Laimingas miestas prasideda ir baigiasi laimingais žmonėmis", – pabrėžia "Kaunas 2022" programos "Dizainas laimei" kuratorė dr. Jūratė Tutlytė. Ji akcentuoja, kad tokie svarbūs elementai, kaip saugios gatvės, galimybė užtikrinti visavertį šeimos gyvenimą ir sutvarkyta gyvenamoji aplinka nėra vieninteliai žmogiškąją laimę lemiantys faktoriai. J.Tutlytė yra įsitikinusi, kad ne mažiau svarbu ir gal net svarbiau yra gatves ir pastatus užpildantys turinys ir atmosfera – tai žmonių tarpusavio santykiai, vidinės nuostatos, nusiteikimas veikti, noras ir galimybė reikštis ir tobulėti.

Net blogas oras ar atšiaurus klimatas čia, pasirodo, niekuo dėtas. Štai Islandija yra priskiriama prie pačių laimingiausių vietų pasaulyje – dėl to, kad ten tvyro palaikymo atmosfera, ir vaiko, draugo, kaimyno noras brazdinti gitara, užsiimti rankdarbiais ar šokti yra priimamas rimtai ir su pagarba, palaikant ir paskatinant.

"Ieškodami laimės, pasirodo, vis pasiklystame – tyrimai rodo, kad žmonės yra linkę laimės ieškoti ne tose vietose – tai, ką jie galvoja, kad yra arba kur yra laimė, iš tiesų nėra. Geriausias to pavyzdys yra apsipirkimo malonumai, kurie galų gale priveda prie įvairių priklausomybių ir išsekimo formų", – apie tai, kad laimę iš tiesų pravartu ne tik švęsti, bet ir projektuoti, kalba J.Tutlytė.

"Kaunas 2022" komanda jokiu būdu nėra vieninteliai programos autoriai ir kūrėjai. Prie šios miesto ir rajono šventės jungiasi viešasis transportas, Kauno oro uostas, Lietuvos geležinkeliai, Kauno ""Žalgiris, teatrai, muziejai, galerijos, verslo organizacijos, kavinės, restoranai, miesto, rajono bendruomenės ir gyventojai.

Galbūt šią dieną padarysite vieną gerą darbą, galbūt išdrįsite padėkoti, aplankyti netikėtą vietą ar išbandyti naują dalyką? Gal muziejuose skambės muzika? O gal kavinėse atsiras laimingos valandos? Gal visi kartu bėgsite laimės maratoną ar dainuosite autobuse? O gal Laisvės alėja ar Raudondvaris taps paskaitų auditorija? Gal tiesiog iškepsite pyragą, kuriuo vaišinsite savo kaimynus?

Laimės dienos ambasadoriai sufleruoja, kad šis jausmas turi dešimt gairių, į kurias ir pateks visi kovo 20-ąją Kaune bei Kauno rajone vyksiantys renginiai ir iniciatyvos. Tai – "Duodu", "Bendrauju", Judu", "Suvokiu", "Bandau", "Planuoju", "Nesustoju", "Jaučiu", "Priimu" ir "Dalyvauju". Daugiau apie tai, ką netikėto, naujo ir laimingo tądien bus galima nuveikti Kaune, rasite čia. 

Jei pas jus gyvena laimė, kovo 20 d. atidarykite duris ir švęskime laimę kartu!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių