Quantcast

Tardymo izoliatoriaus auklėtiniai kurs savo herojus

  • Teksto dydis:

Laisvę daugelis iš mūsų supranta labai individualiai. Menas yra viena iš priemonių išlaisvinti mintis, jausmus, gebėjimus ir prisidėti prie asmenybės individualumo formavimosi. Šįkart profesionalūs menininkai ieško galimybių išlaisvinti kūrybinius įkalintų nepilnamečių polėkius.

Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto (VDA KF) Grafikos katedra įgyvendina projektą „(ne)LAISVAS menas“, kurio metu profesionalūs grafikos meistrai kartu su studentais veda kūrybinius užsiėmimus Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus-pataisos namų auklėtiniams. Projekto tikslas – meno dėka parodyti kitokį gyvenimo pavyzdį.

Menininkų laukiantis iššūkis – kaip pasidalinti savo žiniomis, patirtimi ir gyvenimiškais patarimais ne auklėjant, o tik parodant kitokio gyvenimo pavyzdį. Nuteistiems nepilnamečiams tai – galimybė išmokti, susikurti ir galbūt atrasti kitokio gyvenimo spalvas. O klausimą „kam dirbti, jeigu gali pavogti?“ norisi apversti – „kam vogti, jeigu gali užsidirbti, nustoti bijoti ir būti LAISVAM“. Projekto vadovė dr. Ingrida Veliutė teigia, jog projektą pradėti paskatino atsitiktinis pokalbis su prof. Rolandu Rimkūnu ir kvietimas nuvažiuoti į nepilnamečių tardymo izoliatorių, kur susipažino su pataisos namų auklėtinių gyvenimu iš arčiau, aptarė bendradarbiavimo galimybes.

„Supratimas, jog galime pasidalinti profesionaliomis žiniomis ir sukaupta asmenine patirtimi, noras sulaužyti stereotipus ir pakviesti savo studentus padirbėti neįprastoje aplinkoje su jaunimu, laikinai gyvenančiu kiek kitokiomis sąlygomis nei mes, atvedė į kūrybinį procesą, kurį pavadinome „(ne)LAISVU menu“, – pasakojo projekto vadovė I. Veliutė.

Iš viso projekto laikotarpiu planuojami šeši užsiėmimai, kurių metu bus vedamos teorinės bei praktinės paskaitos apie tai, kaip minimaliomis priemonėmis sukurti ar pagaminti dailės objektą, turintį tiek taikomąją, tiek estetinę funkciją: tai paveikslai ant sienos, atspaudai ant marškinėlių, knygų įrišimas ir kita.

Rugsėjo 28-ąją vyko pirmasis projekto susitikimas su Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus-pataisos namų auklėtiniais, kurį vedė VDA KF Grafikos katedros vedėjas doc. Vaidas Naginionis. Paskaitos tema – „Komikso superherojai: tikrovė ir supertikrovė“. Užsiėmimo metu buvo pristatyti 10 visiems gerai žinomų superherojų, tarp kurių – Žmogus-voras, Betmenas ir kiti. Visi šie komiksų veikėjai buvo sukurti JAV, vėliau buvo ekranizuoti. Pasirinkti personažai gelbsti žmonių gyvybes ir skleidžia taiką pasaulyje, todėl herojumi gali būti kiekvienas.

Kiekvienas užsiėmimuose dalyvaujantis jaunuolis pasirinks savo superherojų, kurį vėliau realizuos dailės priemonėmis, padedamas dėstytojų bei studentų. Auklėtinių darbai vėliau bus rodomi ir visuomenei atviroje parodoje „Herojus“.

„Labai džiaugiuosi, kad radome bendrą kalbą, kad ši tema jaunuoliams pasirodė artima, todėl neabejoju, jog projekto rezultatai bus džiuginantys“, – sakė V. Naginionis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

geras

geras portretas
kai zulikus paleis i laive jie po kiek laiko vel sugris i izolitoriu tik jau po tokiu mokslu bus pasikauste zulikai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių