Quantcast

Šviesos instaliacija Marvos forte kvies prisiminti šios vietos romantiką

  • Teksto dydis:

Visai šalia Kauno esančiame Akademijos miestelyje, XI – ojo, dar žinomo kaip Marvos, forto vartus apšvies visus metus, tamsiu paros metu, veiksianti lazerių šviesos instaliacija, siekianti išsaugoti ir pakviesti sugrįžti į šią nepelnytai užmirštą, bet daugeliui gyventojų nostalgiškus jausmus keliančių vietą. Šis įvykis yra neatsitiktinis, o „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“, dalis.

Kelias į šiuolaikinę seniūniją

Pasak Akademijos miestelio bendruomenės pirmininkės Daivos Gavrilčikės, kai bendruomenei buvo pasiūlyta dalyvauti projekto konkurse ir bandyti laimėti „Šiuolaikinės seniūnijos” vardą, bendruomenė to ėmėsi iš peties: sukvietė aktyvius bendruomenės narius ir potencialius projekto partnerius. Vėliau vien iš jų atkrito, kiti stipriau įsijungė į Akademijos bendruomeninį gyvenimą ir veikia iki šiol.

„Iš pradžių dauguma gan skeptiškai žiūrėjo į paraiškos pildymą, gal dėl to, kad nesitikėjome laimėti. Juk mes tokie jauni ir maži! Bet vis dėl to leidomės į avantiūrą ir mums nusišypsojo sėkmė. Dabar, prabėgus beveik metams, galiu drąsiai įvardinti, kad šis „Šiuolaikinių seniūnijų“ projektas ne tik subūrė bendraminčius, bet ir daug išmokė, atvėrė akis, subrandino“– sako D. Gavrilčikė.

Pasak pirmininkės, projekto dėka susibūręs veiklių žmonių būrelis patikėjo savo jėgomis, sėkmingai pradėjo rašyti kitus projektus, vykdyti įvairias veiklas, įgyvendinti iniciatyvas, stengdamasis pateisinti įgytą „šiuolaikinės seniūnijos“ statusą.

Akademijos ašimi žmonės pasirinko Marvos fortą

D. Gavrilčikė pasakoja, kad noras „išryškinti“ Marvos fortą kaip Akademijos tapatybės dalį, kilo iš pačių miestelio gyventojų.

„Prasidėjus projektui, išklausėme partnerių lūkesčius, dalyvavome kūrybinio rašymo dirbtuvėse, mokymuose, rinkomės diskutuoti, bendrauti, kurti, aiškinomės socialines problemas, bendruomenės poreikius, svarbiausius Akademijai fizinius ženklus. Atlikus auditorijos apklausas, paaiškėjo, kad svarbiausias Akademijos fizinis ženklas, kurį įvardijo dauguma gyventojų – XI-asis (Marvos) fortas. Ši vieta daugumai kelia nostalgiškus jausmus ir jie norėtų šią, nepelnytai užmirštą ir apleistą vietą, prikelti antram gyvenimui“, – pasakoja bendruomenės pirmininkė.

Ši vieta daugumai kelia nostalgiškus jausmus ir jie norėtų šią, nepelnytai užmirštą ir apleistą vietą, prikelti antram gyvenimui.

Bendruomenė surengė Kaimynų pikniką, o jo metu susirinkusieji dalinosi prisiminimais apie fortą: kažkas čia išmoko plaukti, nes kadaise šioje vietoje veikė pliažas, kažkas ateidavo žemuogiauti, kol brolis žvejodavo, kažkas prisimena šią vietą kaip romantišką pasivaikščiojimų erdvę. Daugelis čia ateidavo pabūti su draugais, paskaityti knygos ar pasimėgauti saulės spinduliais.

„Tyrimų rezultatai, susirinkusiųjų gausa ir bendruomenės noras vėl prisiliesti prie šios XI forto erdvės, paskatino ją surengti šventę kartu su šviesos meno kūrėjais, šviesos srautą nukreipiant į forto vartus“, – sako D. Gavrilčikė.

Šviesų ir garso šokis

Meninę lazerių instaliaciją Marvos fortui apšviesti sukūrė pati Akademijos bendruomenė pasitelkę menininkus Liną Ramanauską ir Liną Kutavičių, o instaliacijų atidarymo metu kompozitorius Paulius Kilbauskas atliks specialiai šiai progai sukurtą kūrinį.

Menininkas L. Ramanauskas pasakoja, kad šviesos šaltinis – lazeris bus įrengtas Akademijos miestelio vandentiekio bokšte.

„Šviesos srautą projektuojame į Marvos fortą, o pagrindiniu akcentu taps tiltelis, kuriuo vieninteliu galima patekti į salą. Taip pat apšviesime visą salą“, – pasakoja menininkas.

Pasak L. Ramanausko, planuojama, kad šviesos instaliacija Marvos forte veiks metus, o tamsiu paros metu salą apšvies apie 20 valandų per savaitę. Instaliacijos vizualizacija bus kuriama kartu su bendruomene kūrybinių dirbtuvių metu.

„Mes, menininkai, siūlome technologiją ir idėjas, o bendruomenės indėlis – viską užpildyti turiniu“, – apie kūrybą su bendruomene pasakoja L. Ramanauskas.

Meninė lazerių instaliacija džiugins miestelio gyventojus ir svečius ištisus metus, po kelias valandas, tamsiu paros metu. Tikimasi, kad šis meninis veiksmas kvies čia sugrįžti, prisiminti, kurti naujus prisiminimus ir naują vietovės istoriją.

Šviesos ir garso sala XI-ame (Marvos) forte sužibs rugsėjo 28 d. 17 val. vyks degustacinė vakarienė „Akademijos skoniai“, o 18:30 val., – šviesos instaliacijų atidarymas.

Šviesų ir garso sala Akademijoje yra „Kaunas - Europo kultūros sostinė“ projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“ dalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

S.

S. portretas
Kiek nuskendo nežinau, bet atsimenu tą laiką kai XI fortas dar nebuvo užtvindytas ir išdykėliai vandens nuvedimo tuneliu nueidavo iki Šakių plento ir toliau. Vėliau betono konstrukcijas susprogdino ir dabar turime tvenkinį.

Rasa

Rasa portretas
Gal kas prisimins, kiek šiame forte, jo gynybiniame griovyje yra nuskendusių žmonių? Pamenu buvo labai skaudus atvejis, kai mažas berniukas įkrito į vandenį ir nuskendo (berods Jonukas jo vardas buvo). Teko girdėti apie bent dviejų studentų žūtis šiame forte. Gal seniau čia gyvenantys vietiniai gali geriau už mane prisiminti...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių