Quantcast

Suomių menininko dirbtuvėse Kaune – atminties klaidos

„Kitokios grafikos“ kvietimu Kauno komiksų rezidencijoje liepos mėnesį gyvena ir kuria suomių menininkas Evangelos Androutsopoulos.

Kol kūrėjas ruošėsi Kauno menininkų namuose liepos 26 d. atidaromai parodai, rezidencijoje sekmadienį įvyko kūrybinės komiksų dirbtuvėms iliustratoriams iš Lietuvos.

„Nepatikimi pasakotojai, nesusipratimai tarp žmonių, atminties praradimas senatvėje, RAM ir dirbtinis intelektas. Kiekvieną dieną girdime visokiausių istorijų, bet ar jos tikros?“, – komiksų dirbtuvėse E.Androutsopoulos kvietė diskutuoti atminties nepatikimumo tema.

Menininkas vadovavosi filosofiniu požiūriu, kad atmintis neturi fizinės formos, o ją nuolat perkuria mūsų smegenys. Todėl E.Androutsopoulos dirbtuvių pradžioje dalyviams pasiūlė pažaisti su savo atmintimi: prisiminti vaikystės namus ir nupiešti kuo daugiau detalių. Po pratimo menininkai sėdo kurti individualių istorijų, kurios bus išleistos šeštame komiksų antologijos SW/ON numeryje.

Mėnesį trukusios rezidencijos Kaune metu E.Androutsopoulos kūrė istoriją, nagrinėjančią pastatų atminties bei miesto kaitos tematiką. Savo urbanistinėje istorijoje menininkas kuria fikciją, į kurią įpinti tikri faktai ir pasivaikščiojimų po Kauną metu surinktos patirtys. Komiksas bus atspausdintas „Kitokios grafikos“ studijoje naudojant risografijos spaudą.

Kauno komiksų rezidencijos metu sukurti darbai, o taip pat ir leidinys, bus pristatyti liepos 26 d. 18.30 val. Kauno menininkų namuose įvyksiančioje parodoje. Po atidarymo su  E.Androutsopoulos vyks pokalbis, kurį moderuos eseistė Paulina Drėgvaitė.

Suomijoje gimęs E.Androutsopoulos visą vaikystę ir paauglystę praleido tarp Skandinavijos ir Graikijos. 2006 metais jis įstojo į Atėnų universitetą studijuoti istorijos ir ten pradėjo leisti pirmuosius savo komiksus. 2011 metais menininkas persikraustė į Londoną ir dabar nuolat migruoja tarp Jungtinės Karalystės ir Helsinkio.

Poetinius ir eksperimentinius naratyvus kuriantis E.Androutsopoulos vaizdus naudoja ritmui ir improvizacijai. Menininkas stengiasi atrasti naujas kūrybos galimybes ir tiria abstrakcijos panaudojimą kuriant naratyvus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių