Quantcast

Sugiharos savaitė Kaune: pagarba istorinei praeičiai ir gausi renginių programa

  • Teksto dydis:

2020-ieji Lietuvoje paskelbti Japonijos konsulo Čiunės Sugiharos, išgelbėjusio tūkstančius žydų gyvybių, metais. Šia proga spalio 12–18 dienomis į Kauną su dviguba jėga sugrįžta Sugiharos savaitės renginių ciklas.

Trečią kartą vyksiančio festivalio programoje – spektakliai, koncertai, parodos, paskaitos, mugės bei kitos iniciatyvos. Renginių lankytojai turės progą artimiau susipažinti su Japonijos kultūra, istorija bei atrasti Tekančios Saulės šalies pėdsakus Kaune. Šiemet organizatorių parengta programa džiugins ne tik kauniečius, bet ir kelsis į kitus šalies miestus.

Japonų kultūra iš arčiau

„Kita savaitė mūsų miestui bus ypatinga – minint japonų konsulo Č. Sugiharos 80-ąsias veiklos metines Sugiharos savaitė ne tik sugrįžta į Kauną, bet ir suburia organizacijas bei bendruomenes visoje Lietuvoje. Tai yra puiki galimybė iš arčiau susipažinti su Japonijos kultūra ir atrasti lietuvių, japonų ir žydų tautas vienijančią istoriją. Savaitės renginių programą vainikuos naujas miesto akcentas – Pasaulio teisuolio atminimui sukurta skulptūra“, – sakė Kauno mero pavaduotojas Mantas Jurgutis.

Sugiharos savaitės renginių ciklas spalio 12–18 d. vyks ne tik Kaune, bet ir Vilniuje, Telšiuose bei Druskininkuose. Festivalio programoje, suskirstytoje į temines dienas – Taikos, Japonijos, Sąskambių, Draugystės, Supratimo, Atminties, Vienovės – daugiau kaip 50 įvairių renginių bei iniciatyvų, organizuotų drauge su Japonijos bendruomenėmis bei regionais, palaikančiais šiltus ryšius su Lietuva. Didžioji dalis veiklų – visiškai nemokamos. Pilną festivalio renginių programą galima rasti internete: sugiharaweek.kaunas.lt

„Čiunė Sugihara neabejotinai yra vienas svarbiausių simbolių mūsų šalių tarpusavio ryšiams. Džiugu, kad jo žygdarbis abiejose šalyse yra įprasminamas per gausėjančias atminimo vietas ir per humanizmo idėjų sklaidą visuomenėje. Jo dėka išsivystė labai daug gražių iniciatyvų, tarp kurių yra Sugiharos savaitė“, – sakė Japonijos ambasadorius Lietuvoje Shiro Yamasaki.

Atstumų nepaisanti šalių draugystė

Spalio 12 d. organizatoriai kviečia išskirtinę savaitę pradėti nuo linksmos ir energingos japoniškos mankštos, kurios dalyviu gali tapti kiekvienas – tereikia užsiregistruoti internete http://bit.ly/VisuotinėMankšta ir pirmadienio rytą stebėti mankštos vaizdo siužetą „Sugihara week” Facebook paskyroje (https://www.facebook.com/Sugiharaweek) bei portale kauno.diena.lt

Sportišką iniciatyvą išvien organizuojantys lietuviai ir japonai įsitikinę, kad pandemijos sukelti suvaržymai ar atšauktos Tokijo olimpinės žaidynės nėra priežastis dėl kurios abi tautos negalėtų Č. Sugiharai skirtos savaitės pradėti drauge.

Energinga visuotinė mankšta gali tapti dar viena šalis jungiančia tradicija, nepaisant jas skiriančių kilometrų. Organizatoriai ragina šventinę treniruotę surengti savo namuose, darbe ar net gatvėje, o linksmas akimirkas įamžinti nuotraukose ir jomis dalintis soc. tinkluose, pažymint grotažyme #VideoMankšta.

Po rytinės mankštos, 16 val. Sugiharos savaitės renginių ciklas kvies apžiūrėti įspūdingą instaliaciją, kurią sudarys dešimtys tūkstančių popierinių gervių. Pastaruosius keletą mėnesių taikos, ilgaamžiškumo ir sveikatos simbolius savo rankomis lankstė gausus būrys bendruomenių Lietuvoje ir Japonijoje. Išvysti baltų origami gervelių pulką, sutūpusį į dizainerio Roberto Kalinkino erdvinę instaliaciją, kauniečiai ir miesto svečiai galės Kauno „Akropolio” trečio aukšto aikštėje spalio 12–17 d.

„Apmaudu, kad šiemet į renginį negali atvykti Lietuvos draugai iš Japonijos, tačiau, nepaisant skiriančių atstumų, išlaikome tautas jungiančią festivalio idėją. Kartu ieškojome naujų formų ir radome būdą susijungti bendrose iniciatyvose. Japonų išlankstytos gervės su įrašytais vaikų palinkėjimais pasiekė mus kaip draugystės žinutės“, – sakė vienos iš festivalio organizatorių, Kauno-Japonijos draugystės asociacijos prezidentas dr. Aurelijus Zykas.

Instaliacijos atidarymo ceremonijoje pasirodys Kauno Jurgio Dobkevičiaus progimnazijos mokiniai ir šokio teatras „Aura“. Taip pat bus pagerbtos prie gervių instaliacijos gimimo prisidėjusios bendruomenės ir įteikta

Gifu prefektūros surinkta parama Sugiharos namų muziejui Kaune. 17 val. „Akropolio“ erdvėje vyks poezijos ir žydų muzikos sąskambių koncertas – pasirodys Bella Shirin ir Shahar Berkovitz.

Pažintis su Pasaulio teisuoliais

Kiekvienas miestietis „Sugihara week“ programoje ras sau tinkantį ir patinkantį renginį. Negirdėję apie Č. Sugiharos žygdarbius, galės susipažinti su japonų diplomato biografija ir nuveiktais darbais per dokumentinių filmų peržiūras, temines ekskursijas, spektaklius bei paskaitas.

Norintieji iš arčiau pajusti Japonijos tradicijas ir kultūrą kviečiami pasiklausyti išskirtinių muzikinių pasirodymų. Spalio 14 d. – Sąskambių dieną – 19 val. Sugiharos namų muziejuje (Vaižganto g. 30) svečių lauks haiku ir sutartinių sąskambių koncertas „Gieda paukštelis sakuros žiede“. 17.30 val. VDU Didžiojoje auloje (Gimnazijos g. 7) skambės Roko ir Sonatos Zubovų fortepijono garsai, skirti Danutės Čiurlionytės-Zubovienės ir Vladimiro Zubovo atminimui. Jie, kaip ir Č. Sugihara, tiesė pagalbos ranką žydų tautybės žmonėms bei nuo represijų kentėjusiems tautiečiams. Koncerte prisiminimais dalinsis Pasaulio tautų teisuolių artimieji.

Visą savaitę kauniečiai ir miesto svečiai galės aplankyti Laisvės alėjoje įsikūrusią fotografijų parodą „Kauno draugai Japonijoje“. Ši iniciatyva lankytojus supažindins su trimis Japonijos savivaldybėmis, aktyviai palaikančiomis draugiškus ryšius su Kaunu: Č. Sugiharos gimtine – kalnuota Gifu prefektūra, Curuga, kurioje išsilaipino Sugiharos dėka išsigelbėję žydų pabėgėliai bei Hiracukos miestu, sutikusiu svetingai priimti Lietuvos olimpiečius prieš šiemet turėjusias vykti Tokijo olimpines žaidynes. Nuotraukose bus pristatomi įspūdingi Japonijos vaizdai, šių regionų kultūrinis gyvenimas bei amatai.

Vainikuos ypatingas monumentas

Sugiharos savaitės renginių ciklas paliks neišdildomą pėdsaką Kaune – miesto centre bus atidengta skulptūra Pasaulio tautų teisuoliui Čiunei Sugiharai atminti. Antrojo pasaulinio karo metais Lietuvoje rezidavęs japonų diplomatas vos per dvejus metus padėjo apie 6 tūkst. Lietuvos, Lenkijos ir Vokietijos žydų pabėgti iš Europos, išduodamas jiems tranzitines Japonijos vizas. Rizikuodamas savo karjera, jis gelbėjo kitų gyvybes.

Simboliška, kad Č. Sugiharos darbams skirta skulptūra iškils pačioje miesto širdyje, prie viešbučio „Metropolis“. Būtent šioje vietoje, uždarius Japonijos konsulatą, laikinai apsistojęs Č. Sugihara ir toliau išrašinėjo „gyvybės vizas“.

Trijų metrų aukščio skulptoriaus Martyno Gaubo kūrinyje „Čiunei Sugiharai atminti“ vaizduojamos ratu į dangų besiveržiančios origami formos gervės, pagamintos iš patinuotos, šviesios bronzos. Skulptūros pagrindą sudarys ovalus juodas granitas. Jame bus išgraviruotas Č. Sugiharos antspaudas, nuguldavęs į vadinamąsias „gyvenimo vizas“, bei trumpa biografija lietuvių, anglų, japonų ir jidiš kalbomis.

Sugiharos savaitės renginius organizuoja Kauno-Japonijos draugystės asociacija ir Kauno miesto savivaldybė. Renginio partneriai: LR Užsienio reikalų ministerija, Japonijos ambasada Lietuvoje, Lenkijos ambasada, draugiškos Japonijos savivaldybės, Kauno „Akropolis“, VDU Azijos studijų centras, Kyumeikan kendo mokykla, Sugiharos fondas „Diplomatai už gyvybę“ ir kitos organizacijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nebukit naivus

nebukit naivus portretas
ne uz dyka jis tas vizas i curacao dalindavo
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių