Quantcast

Stiklo festivalis ragins pažvelgti į (ne)skaidrumą

  • Teksto dydis:

Ragindamas pažvelgti į (ne)skaidrumą stikle ir visuomenėje spalį sugrįš Tarptautinis stiklo meno festivalis "Vitrum 2020 Pulsas".

Iki pat gruodžio vidurio vyksiančio festivalio ekspozicijos išsidėstys galerijoje "Meno parkas", M.K.Čiurlionio muziejuje "Galerijoje be sienų" Kaune ir Kauno rajono muziejuje Raudondvaryje.

Tradicijos ir atradimai

Festivalio "Vitrum" ištakos siekia 2000-uosius. Vėliau stiklo meno trienalė, vienijanti Baltijos šalių stiklo meno bendruomenę, palaipsniui išsiplėtė ir tapo tarptautinio stiklo meno festivaliu. VII festivalis kvietė narplioti istorijos ir atminties pinkles, stebino karšto stiklo dirbtuvėmis bei kvietė į senąjį Aleksoto stiklo fabriką. VIII festivalis "Vitrum 2020 Pulsas" ritmingai tęsia bendruomenės ryšių stiprinimą bei visuomenės pažintį su stiklo menu: parodose stiklo tradicijos susijungs su šiuolaikiniu menu.

Šis "Vitrum" festivalis – jubiliejinis, žymintis festivalio gyvavimo dvidešimtmetį.

"Šis "Vitrum" festivalis – jubiliejinis, žymintis festivalio gyvavimo dvidešimtmetį. Lyginant su pirmuoju – dabar tai daug platesnis, didesnis renginys, išsiplėtęs nuo grupinės parodos, – teigia festivalio vadovė, menininkė Julija Pociūtė. – "Vitrum 2020 Pulsas" festivalyje įtrauktas veiksmo menas ir karšto stiklo pasirodymas. Skirtingos parodos aprėps trijų šalių susitikimą bei nubrėš idėjinį bei konceptualų vaizdą."

J.Pociūtė svarsto, kad be sustiprinto pulso ar pasipriešinimo, visuomenėje neįmanoma pasiekti idealaus ir darnaus skirtingų bendruomenių sutarimo – tai atspindi ir artėjančio festivalio tema.

Ties galimybių riba

"Vitrum 2020 Pulsas" festivalis konceptualiai nagrinėja (ne)skaidrumą – kaip stiklo medžiagiškumo ir socialinių procesų ypatybę.

Festivalio šūkiu pasirinktas žodis "pulsas" gali būti traktuojamas ne tik kaip organizmo funkcijos imitacija, bet ir kaip pojūtis, kai susidūrus su nepatogiomis situacijomis užginčijamos nusistovėjusios taisyklės.

Festivalio metu daugiausia dėmesio bus skirta iššūkių įveikimui, akcentuojant jausmus ir reakcijas, kylančios žmogų stumiant už savo galimybių ribų. Tą akimirką ramybę ir paklusnumą pakeičia įniršis ir pasipriešinimas.

Kultūros tarybos iš dalies paremto festivalio programą sudarys kuruota paroda "Aštri stiklo briauna", atviro kvietimo paroda "Skaidri erdvė", instaliacija viešoje erdvėje, gyvi pasirodymai, šeimai skirtos edukacijos ir ekskursijos.

Tarptautinėje parodoje "Aštri stiklo briauna" analizuojamos (ne)skaidrumo ir atsparumo idėjos. Čia menininkų darbuose atsispindės stiklo medžiagiškosios savybės ir socialinių apribojimų iššūkiai, siekiama užmegzti dialogą tarp kūrėjų, kuriems nepaklusnumas ir nusižengimas – tai priemonė laužyti nusistovėjusias taisykles.

Parodą kuruoja Alba Folgado – kuratorė ir nepriklausoma tyrėja, gyvenanti Švedijoje. Ji tyrinėja vaizdinius pasakojimus apie sunkumus mieste ir performatyvių praktikų socialinę jėgą.

"Kuruodama parodą "Aštri stiklo briauna" siekiu dirbti su menininkais kuriant pasakojimus erdvėje, bei tikiuosi užmegzti tvirtus ryšius su Lietuvos šiuolaikiniu menu", – sako A.Folgado.

Parodoje darbus pristatys Eduardo Hurtado (Ispanija), Mouradas Kouri (Švedija), Claudia Pagès (Ispanija / Nyderlandai), Eglė Budvytytė (Lietuva / Nyderlandai), Jamila Johnson-Small (Jungtinė Karalystė). Parodos atidarymo metu performansą atliks Eduardo Hurtado, o Jamila Johnson-Small performansas vyks festivalio metu.

Baltijos šalių susitikimas

Antroji festivalio paroda "Skaidri erdvė" – atviro kvietimo profesionalių menininkų iš Baltijos šalių paroda.

Minint festivalio gyvavimo dvidešimtmetį parodoje dalyvauti kviečiami visi profesionalūs menininkai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos, dirbantys su stiklu ar tarpdisciplininiu menu. Kūrėjai kviečiami tyrinėti erdvės ir skaidrumo santykį, analizuoti menininkų įtaką socialiniams procesams. Čia subjektai gali judėti atskirai ir kartu būti bendros struktūros dalimi.

Parodoje reflektuojama skaidrumo svarba šiandieninėje visuomenėje, kartu – santykyje su aplinka ir savimi. Kvietimas menininkams galioja iki birželio 14 d.


Festivalio kalendorius

"Vitrum 2020 Pulsas" festivalis vyks spalio 7 – gruodžio 13 d.

Paroda "Aštri stiklo briauna" galerijoje "Meno parkas" veiks spalio 7 – lapkričio 7 d.

Paroda "Skaidri erdvė" veiks spalio 9 – gruodžio 13 d. Kauno rajono muziejuje, Raudondvaryje.

Instaliacija M.K.Čiurlionio muziejuje "Galerijoje be sienų" veiks spalio 7 –gruodžio 13 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių