Quantcast

Kaune – iki šiol nematyta teatro provokacija

  • Teksto dydis:

Vieno ryškiausių šiuolaikinės Rusijos teatro talentų Konstantino Bogomolovo režisuotą spektaklį "Mano tėvas – Agamemnonas" ką tik sostinėje pristatęs Vilniaus mažasis teatras rengiasi gastrolių į Kauną.

Spektaklio pagrindas – legenda apie tai, kaip karo išvakarėse, nesulaukdami palankaus vėjo laivams plaukti, achajai paaukojo deivei Artemidei savo vado Agamamenono dukterį Ifigeniją. Ši auka davė pradžią didžiajai Agamemnono šeimos tarpusavio neapykantos ir žudynių dramai, sukrėtusiai visų Agamemnono palikuonių likimus.

Kaip akcentuoja Euripido kūrybos tyrinėtojai, dramoje "Ifigenija Aulidėje" tragikas nesiima spręsti globalių lemties problemų ir sutelkia dėmesį tik į pasmerktosios dvasines kančias mirties ir išsigelbėjimo sandūroje.

Euripidui nerūpi ir nuosekli mito plėtotė, nes jis mite ieško opiausių momentų, turinčių sąšaukų su tikrove. Šie tragiko kūrybos principai labiausiai imponuoja režisieriui K.Bogomolovui. "Mirtis – ne žiaurumas, bet pats mirties faktas, taip, kaip aprašytas Euripido, gali būti lengvai pritaikomas krikščioniškoje civilizacijoje, – sako režisierius. – Kalbu apie tai, kaip mirtį – beprasmišką, absurdišką – priima vaikai ir suaugę."

Maskvos dailės teatro (MCHAT) režisieriumi ir šio teatro meno vadovo pavaduotoju dirbantis K.Bogomolovas sakosi prašęs lietuvių aktorių nepardavinėti emocijų: "Tai bus antiteatras, visai kitoks formatas nei įprasta. Manau, kad spektaklis neturi atitikti žiūrovų lūkesčių, jis turi juos sugriauti."

Vilniečių scenoje jis sukūrė Europoje ypač populiaraus postdraminio teatro pavyzdį. Intelektuali Antikos tragiko Euripido pjesių interpretacija reikalauja iš žiūrovų kantrybės, atidumo, savistabos ir, svarbiausia, ironijos suvokti meistriškai režisieriaus išgalvotus paradoksus apie tai, kaip vaikai kasdien miršta už savo tėvus.

Režisierius prisipažino tokio spektaklio dar nestatęs nei Maskvoje, nei kurioje kitoje šalyje: "Viskas kuriama čia ir dabar. Dirbu taip, kaip jaučiu ir manau esant reikalinga. Labai blogai, jei visuomenėje nusistovi toks požiūris, kad lovoje mes miegame, virtuvėje valgome, o teatre – juokiamės arba liūdime. Šiuolaikinis menas turi priversti dirbti žmogaus smegenis."

Spektakliui muziką sukūrė kompozitorius Faustas Latėnas, dailininkė – Larisa Lomakina (Rusija), spektaklyje vaidina: Arūnas Sakalauskas, Elžbieta Latėnaitė, Vaida Būtytė, Valda Bičkutė ir Mantas Vaitiekūnas.

Kas: Vilniaus mažojo teatro spektaklis "Mano tėvas – Agamemnonas".
Kur: Kauno kultūros ir sporto centre "Girstutis".
Kada:  Spalio 4 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių