Quantcast

Spalvingas M. Rastenienės kūrybos pasaulis

Bėgant metams gimstančios naujos idėjos žinomą tapytoją Mariją Rastenienę inspiruoja naujų formų paieškoms. Pasisvečiuoti menininkės tapybos pasaulyje galima apsilankius jos darbų parodoje „Ženklai“.

Gyvenimo pašaukimas

Paprašyta prisiminti kūrybinio kelio pradžią menininkė grįžta į tolimą vaikystę, kai būdama aštuonerių metų nuėjo į Profsąjungų rūmus, dailės būrelį. „Tai buvo pradžia, bet piešiau ir lipdžiau iš plastilino ir anksčiau. Mokiausi Kauno dailės mokykloje (dabar Kauno dailės gimnazija), kur turėjau tikrai puikių mokytojų, kurių galėčiau išvardyti daugybę“, – pasakoja menininkė.

Dar vaikystėje užsimezgė ir jos meilė akvarelei. „Akvarele tapėme dailės būrelyje, o susidomėjau Kauno vidurinėje dailės mokykloje. Ten lankiau akvarelininkų būrelį, kuriam vadovavo dailininkas Česlovas Kontrimas. Akvarelė kupina netikėtumų ir suteikia daug laisvės improvizacijoms, nors ją būna sunku suvaldyti. Taip pat mėgstu, man įdomu eksperimentuoti, naudoti kitas medžiagas ir jas jungti į bendrą paveikslo visumą“, – sako tapytoja.

Nors pirmenybę kūrėja teikia tapybai aliejiniais dažais ir akvarelei, tačiau piešia ir pastele: „Tai tiesiog papildo mano idėjų ir minčių raiškos galimybes.“

Gyvenimo virsmas labai sudėtingas tiek žmogiškąja, tiek bendrąja prasme.

Vėliau, jau studijuojant Vilniaus dailės institute, jai atsivėrė galimybių praplėsti akiratį, studijuoti tapybos pedagogiką, lankytis ne tik oficialiose, bet ir uždarose parodas.

Šiandien kūrėja – Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus narė, priklauso Restauratorių sąjungai, yra aktyvi tapybos plenerų Lietuvoje ir užsienyje dalyvė. M.Rastenienės darbų yra privačiose kolekcijose Lietuvoje, Švedijoje, Didžiojoje Britanijoje, JAV.

Įkvėpimas: M.Rastenienei kūryba – tęstinis procesas. „Jis niekad nesustoja, kaip ir mąstymas bei noras visa tai perteikti savo paveiksluose“, – sako ji. / Asmeninio archyvo nuotr.

Nesibaigiantis procesas

Paklausta, kas jai svarbiausia kūryboje: mintis, idėja ar formos eksperimentai, M.Rastenienė panyra į svarstymus.

„Tai amžinas klausimas, į kurį atsakyti labai sunku. Manau, kad idėjos, kurias norima perteikti žiūrovui, jų pajautimas, taip pat minčių perteikimas. Daug kas keičiasi bėgant metams, keičiamės ir mes patys, todėl, gimstant kitokiai, naujai, idėjai norisi rasti vis kitokių formų ir spalvų ar faktūrų“, – sako tapytoja ir kukliai priduria, kad pačiai kalbėti apie savo kūrybą sunku – tegu tai darą žiūrovai ir menotyrininkai.

Jausdama didelę atsakomybę, ji sako ilgai nesiryžusi rengti personalinių parodų. Kolektyvinių, kuriose dalyvauja nuo 1975-ųjų, priskaičiuoja gerą pusšimtį. „Personalinių parodų nedrįsau rengti ilgus metus, nes jaučiau didelę vidinę atsakomybę“, – sako aštuonolika jų surengusi menininkė.

Šiandien parodomis jau drąsiau meno mylėtojus džiuginanti tapytoja sako: idėjų darbams susikaupė per ilgus tiek apmąstymų, tiek kūrybos metus.

„Amžini būties klausimai, niekada neduodantys vienareikšmio atsakymo; mūsų santykis su aplinka, su pasauliu, jo problemomis ir visata. Gyvenimo virsmas labai sudėtingas tiek žmogiškąja, tiek bendrąja prasme. Kūryba man yra tęstinis procesas, jis niekad nesustoja, kaip ir mąstymas bei noras visa tai perteikti savo paveiksluose“, – pasakoja menininkė.

Meteorų lietus.

Spalvų ir formų kalba

Naujausioje M.Rastenienės parodoje „Ženklai“ pristatomas vientisas, itin dinamiškas, konceptualus kūrinių ciklas.

Visoje savo kūryboje tapytoja daug dėmesio skiria koloristiniams niuansams, dermei ir priešpriešai išryškinti, kompozicijai ir formai.

Tapybos darbuose dominuoja gamtos motyvai, kurie dažname darbe yra suabstraktinti, jie tampa ženklais, simboliais, kodais, kurie išryškina gamtos detales, emocijas ir jausmą. Universalesnis pasaulio ir aplinkos suvokimo ženklas tampa ryškia autorės interpretacija.

Šie momentai akcentuojami ir parodos darbuose „Raudonoji planeta“, „Vėjo nugludinti“, „Stichijos“; vientisas savo raiška ir ekspresyviu pasakojimu yra ciklas „Žmogaus ženklai“. Visi parodoje eksponuojami darbai subtilūs, juose kuriamas nepaprastai spalvingas, dinamiškas ir intriguojantis pasakojimas apie buvimą čia ir dabar, pasaulio ir aplinkos įvairovę, nenuspėjamumą ir akimirkos žavesį, amžinybę ir laikinumą.


Kas? M.Rastenienės tapybos darbų paroda „Ženklai“.

Kur? Verslo parke „Aušra“ (Vytauto pr. 23)

Kada? Veikia iki kovo 8 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SEKMES

SEKMES portretas
super darbai Labai geri
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių