Quantcast

Šokėjo A. Stakelės nuliai ir muzikinės kelionės (išskirtinis interviu)

  • Teksto dydis:

Visiems, kurie domisi Lietuvos šiuolaikinio šokio scena, Andriaus Stakelės vardas gerai žinomas. Tačiau jaunas menininkas neapsiriboja vienu talentu: jis yra ir gabus kompozitorius.

Už lango krintant pirmosioms snaigėms ir šalimais skambant kalėdiniams pianino garsams, su A.Stakele kalbėjomės apie paslaptimi apgaubtą jo vaidmenį šokio spektaklyje "(g)round zero", muzikos kūrimo subtilybes ir klajones po pasaulį ieškant tikrojo pašaukimo.

– Šokio spektaklyje "(g)round zero" atliekate Keistojo nulio (Strange zero) vaidmenį. Kas šis paslaptingas herojus ir kodėl spektaklyje Mariaus Pinigio ir Mariaus Paplausko duetas jam paklūsta?

– Strange zero – paslaptinga, kone mistinė būtybė. Tai žmogus – žvaigždė, kurio paslapties nedera iki galo atskleisti. Tačiau jis artimas ir M.Pinigio ir M.Paplausko duetui. Jiems jis tarsi trečias brolis, prižiūrintis juodu, kol šie pešasi.

– Kuo kitoks Strange zero bus gruodžio 21 d. vyksiančiame kalėdiniame "(g)round zero" spektaklyje?

– Pačiame pirmajame "(g)round zero" spektaklyje, kuriame pasirodžiau kaip Strange zero, atlikau tik muzikanto vaidmenį. Vėliau, pradėjau ir šokti. O štai gruodžio 21 d. Strange zero įgaus daugiau spalvų dramaturgine prasme. Jis išryškės kaip personažas. Tačiau paslaptis liks. Jos išduoti negaliu, reikia atvykti ir pamatyti Strange zero patiems.

– Šiuolaikinio šokio scenoje jau esate gerai žinomas šokėjas, tačiau pamažu pradedate ir kompozitoriaus kelią. Koks muzikos vaidmuo Jūsų gyvenime?

– Jau kurį laiką kuriu muziką šokio spektakliams. Nemažai bendradarbiauju su šokio teatru "Aura". Kūriau muziką Emos Nedobežkinos spektakliui "In/Vogue", Nielso Claeso "Troškuliui", Lisos Baliasnojos spektakliui "(Be)kulminacijų". Taip pat neseniai muziką sukūriau N.Claeso ir Gintarės Marijos Ščavinskaitės spektakliui "Aside" ir "Dansemos" pasirodymui "Šviesiukai". Kauno choreografijos mokykloje dirbu kompiuterių specialistu, garsinu renginius, kuriu muzikinius takelius mokyklos kuriamiems spektakliams.

– Su kokiais iššūkiais susiduriate kurdamas muziką spektakliams?

– Sunkiausia buvo kurti muziką "Dansemos" pasirodymui. Jis buvo skirtas vaikams nuo 0 iki 2 metų. Tai labai išskirtinė auditorija. Tam, kad vaikai suklustų, reikia pasitelkti labai specifinius garsus, taikyti visai kitokias muzikos komponavimo technikas. Anksčiau nebuvau su tuo susidūręs.

– Nuo ko paprastai pradedate kurti muziką?

– Visada pradedu nuo raktinių žodžių, apie kuriuos sukasi spektaklio ašis. Priklausomai nuo spektaklio temos, įsivaizduoju pyktį, džiaugsmą, kovą... Ir ieškau tinkamų garsų jiems išreikšti. Vėliau iš tų garsų gimsta muzika.

Labai puiku, jei be raktinių žodžiu, galiu susipažinti ir su jau sukurta spektaklio choreografija. Taip dažnai nutinka kuriant muziką spektakliui "(g)round zero". Stebint nufilmuotus šokančius M.Pinigį bei M.Paplauską dažniausiai ir gimsta pasirodymui skirtas muzikinis takelis.

– Spektaklis "(g)round zero" M.Pinigiui ir M.Paplauskui tapo savotiška iššūkių laboratorija, kur jie keldami vienas kitam iššūkius, siekia išmėginti savo galimybių ribas ir tobulėti kaip šokėjai. Ar ir jūs, besiruošdamas spektakliui, keliate sau iššūkius?

– Susiduriu su tais pačiais iššūkiais kaip ir M.Pinigio bei M.Paplausko duetas. Mes visi anksti keliamės, repetuojame, kuriame. Ilgainiui atradome savitą iššūkių reikalaujantį darbo ritmą, kuriuo dalijamės visi kartu.

– Spektaklio atspirtimi tapo vaikystės herojai, muzikantai, veiksmo filmų personažai, sportininkai... Ar herojai, kuriuos scenoje tyrinėja M.Pinigis ir M.Paplauskas yra ir jūsų herojai? Kaip jie jus įkvepia?

– Spektaklyje atsispindi mūsų visų herojai. Ilgą laiką šokio scenoje bendradarbiavome su M.Pinigiu. Kartu esame šokę daugelyje spektaklių, panašiai mąstome, sutampa mūsų skoniai, pomėgiai filmams ir jų herojams. Tiesa, aš esu daugiau elektroninės muzikos mėgėjas. Labiausiai mane įkvepia elektroninės muzikos kūrėjas Jamesas Holdenas.

– Kuo svajojote tapti būdamas vaikas ir kaip galiausiai tapote tuo, kuo esate dabar?

– Vaikystėje, kaip ir daugelis, svajojau būti kosmonautu. Žinoma, augdamas pradėjau mąstyti apie tai, ko iš tiesų noriu. Ir labai netikėtai atradau teatrą, o gal veikiau teatras atrado mane. Aštuonerius metus šokau "Auros" šokio teatre. Vėliau pradėjau keliauti aplink pasaulį. Kurį laiką gyvenau Tenerifės saloje Ispanijoje – ten šokau viename teatre. Dar vėliau nusprendžiau išmėginti save Danijoje, kur studijavau elektroninę muziką ir šokį. Muziką ten dėstė lietuvis muzikos prodiuseris Darius Vaikas, kuriam esu labai dėkingas už daugelį dalykų, kurių pasisėmiau iš jo pamokų. Prieš grįždamas į Lietuvą jau žinojau, kad tolesnį gyvenimą noriu sieti su muzika. Tai pamažu ir darau.


Kas: Šokio spektaklis "(g)round zero".

Kur: Kauno kultūros namuose "Tautos namai".

Kada: Gruodžio 21 d. 19 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių