Quantcast

Skaitymo iššūkio finiše – rekordai ir dovanos

  • Teksto dydis:

Jeigu visi skaitymo iššūkio "Vasara su knyga" dalyviai susikibtų rankomis, susidarytų net keliasdešimties kilometrų eilė. Simboliška, nes šių metų šūkis ir buvo – "Skaitymas mus jungia!" Jau penktą kartą vykusios skaitymo skatinimo varžytuvės šiemet vėl pranoko organizatorių lūkesčius.

Susidomėjimas pradžiugino

Skaitymo iššūkyje "Vasara su knyga" dalyvavo rekordinis skaitytojų skaičius – daugiau kaip 20 tūks. žmonių, o visas penkias organizatorių sugalvotas užduotis įveikė 13 934 skaitytojų (2019 m. rezultatai buvo atitinkamai 16 390 dalyvių ir 10 339 įveikusiųjų iššūkį). Iš viso per tris mėnesius trukusį skaitymo iššūkį buvo perskaityta daugiau kaip 93 tūkst. knygų.

"Atrodo jau banalu sakyti, kad rezultatai pranoko lūkesčius, nes kiekvienais metais tą ir sakome. Bet kitaip ir negalime sakyti. Kai dar karantino metu bandėme spėlioti, kaip pasikeis skaitymo iššūkis, ar dar turime kuo sudominti skaitytojus, aš optimistiškai komandai prognozavau skaičius, kurie dabar puikuojasi rezultatų lentelėje. Negaliu atsigerėti užplūdusiu džiaugsmu, pasididžiavimu ir nekantrumu išdalyti prizus visiems skaitymo iššūkio dalyviams. Smagu, kad šiais metais sukurta nauja sistema dalyvių nenuvylė, tapo lengviau prieinama ir pasiekiama, o bibliotekų bendrystė dar labiau sustiprėjo", – sako šių metų projekto vadovė Greta Kėvelaitienė. "Skaitymo iššūkį" koordinuoja apskričių ir savivaldybių viešosios bibliotekos bei Lietuvos aklųjų biblioteka.

Per ilgus bibliotekos gyvavimo metus sugebėjome prisijaukinti savo skaitytoją, tapome jiems draugais, nuodėmklausiais ir psichologais.

Pačios skaitomiausios

Norintys įveikti vasaros "Skaitymo iššūkį" turėjo perskaityti penkias knygas: Šiaurės šalių autoriaus, knygą, kurios pavadinime yra skaičius, knygą apie gamtą, knygą apie draugystę ir poezijos. Daugiausiai skaitymo iššūkyje perskaityta knygų apie draugystę, bene sunkiausiai dalyviams sekėsi rinktis ir skaityti poeziją.

Šįkart "Skaitymo iššūkio" dalyvių auditorija kaip niekada marga: jeigu ankstesniais metais aktyviausi dalyviai būdavo vaikai ir jaunimas iki 19 metų, šiemet juos pasivijo suaugusieji skaitytojai. Itin išaugęs susidomėjimas ir aktyvumas stebimas tarp skaitytojų nuo 64 metų. Tai Lietuvos bibliotekininkų nuopelnas, kurie net atokiausiuose šalies kampeliuose paskleidė žinią apie "Skaitymo iššūkį" ir pakvietė savo skaitytojus dalyvauti.

Skaitymo iššūkio populiariausios knygos – literatūros klasika tapusios vaikiškos knygos ir suaugusiųjų literatūra. Jaunieji skaitymo iššūkio dalyviai vienu metu nušovė du zuikius – atlikdami skaitymo užduotis noriai skaitė tas knygas, kurios yra mokiniams rekomenduojamuose knygų sąrašuose. Taip populiariausių knygų sąraše atsidūrė Selemono Paltanavičiaus "Gamtos metų ratas", Ericho Maria Remarque'o "Trys draugai", Astridos Lindgren "Pepė Ilgakojinė", Williamo Shakespeare'o "Romeo ir Džiuljeta". Aukščiausius įvertinimus gavusių knygų sąraše atsidūrė Sonyos Hartnett "Sidabrinis asiliukas", Patricia Forde "Žodžių sąrašas", Jono Hasseno Khemiri "Viskas, ko neprisimenu", Williamo Shakespeare'o "Vasarvidžio nakties sapnas".

Kur skaitė daugiausiai?

Skaitymo iššūkio nugalėtoja, kurioje žmonės dalyvavo aktyviai ir perskaitė daugiausiai knygų, tapo Alytaus rajono savivaldybės viešoji biblioteka. Jos direktorius Aivaras Vyšniauskas sako, kad sėkmės paslaptis – ilgas ir kruopštus darbas su skaitytojais: "Per ilgus bibliotekos gyvavimo metus sugebėjome prisijaukinti savo skaitytoją, tapome jiems draugais, nuodėmklausiais ir psichologais. Žinoma, to niekada nebūtų įvykę be ilgamečių mūsų darbuotojų, tiesiogiai dirbančių su skaitytojais, puikiai juos pažįstančių ir negailinčių laiko bei energijos tiek bendraujant su jais, tiek ir atsakant į jų užklausas. Juk eilinis kvietimas dalyvauti vasaros skaitymo skatinimo akcijoje tikrai nereikalauja jokių papildomų išlaidų ar specialių resursų: tam reikia tik elementaraus noro, tiek iš skaitytojų, tiek ir iš juos į akciją kviečiančių darbuotojų pusės. Ir man džiugu, kad mūsų bibliotekoje tas abipusis noras buvo."

Tarp aktyviausių bibliotekų yra daug mažų miestelių ir net kaimų bibliotekų filialų. Neįtikėtinų rezultatų pasiekė Jonavos rajono savivaldybės Ruklos filialas – skaitymo iššūkyje čia dalyvavo 255 žmonės, perskaitę 1 248 knygas, tai yra kas dešimtas miestelio gyventojas. Kaip mums sakė bibliotekininkė Nataša Kvietkienė, Rukloje vieni kitus gerai pažįsta, tad kvietimas skaityti knygas vasarą ėjo iš lūpų į lūpas. Knygas čia noriai skaitė ir vaikai, ir suaugusieji. 23 metus bibliotekininke dirbanti N.Kvietkienė tikisi, kad puikūs skaitymo iššūkio rezultatai prisidės prie Ruklos įvaizdžio gerinimo.

Sėkmingai įveikusieji Skaitymo iššūkį dalyvavo loterijoje, kurioje laimėjo tris pagrindinius prizus: planšetę, sėdmaišį, momentinį fotoaparatą. Taip pat išdalyta daugiau kaip pusšimtis knygų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...,ne VISKA paSAKIAU apie LABAI GERAS KNYGAS...

...,ne VISKA paSAKIAU apie LABAI GERAS KNYGAS... portretas
paSKAITYKITE VISI HRABALO KNYGA AS apTARNAVAU ANGLIJOS KARALIU...tai labai IDOMI KNYGA... TASKAS

...,sielos atGAIVAI jau KELINTA KARTA SKAITYSIU..

...,sielos atGAIVAI jau KELINTA KARTA SKAITYSIU.. portretas
Fiodoras DOSTOJEVSKIS "BALTOSIOS NAKTYS"...TASKAS

...,kaip GERIAUSIA is SAVO SKAITYTU KNYGU...

...,kaip GERIAUSIA is SAVO SKAITYTU KNYGU... portretas
galiu IVARDINTI I.STOUNAS "RAITAS JUREIVIS",arba,kad ir TOKIA neLABAI DIDELE KNYGELE Olegas KUVAJEVAS "TERITORIJA"... TASKAS
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių