Quantcast

Šiuolaikinis Ukrainos menas: atrasti, pažinti, suprasti

  • Teksto dydis:

Ukrainą draskantis karas vis aštriau smelkiasi į kultūros pasaulį, o tradiciniams renginiams suteikia naujų prasmių. Kiek kitokia, nei planuota, bus ir rudenį Kaune vyksianti šiuolaikinio Ukrainos meno trienalė „Ukrainietiškas pjūvis 2022. Ukraina! Unmuted“.

Užauginta tradicija

Šiuolaikinio Ukrainos meno trienalė „Ukrainietiškas pjūvis“ prasidėjo kaip mėginimas atskleisti Ukrainos meno ištakas ir dabartį, leidžiant kalbėti pačiam menui. Ja siekiama pristatyti šiuolaikinį Ukrainos meną auditorijai už Ukrainos ribų.

Idėja kilo daugiau nei prieš dešimtmetį Lvive, vienos iš kultinių šio miesto ir Ukrainos kultūros institucijų, meno asociacijos „Dzyga“, aplinkoje ir buvo plėtojama bendradarbiaujant su partneriais iš Liublino – fondu „Trans Kultura“.

Viskas prasidėjo nuo siekio suvokti ir apibrėžti ukrainietiškumą šiuolaikiniame mene ir suteikti susitikimo vietą kūrėjams, laikantiems Ukrainą ne tiesiog teritorija, bet svarbia savo teritorija – teritorija, kurioje bendraujama, patiriama ir keičiamasi.

Šiandien „Ukrainietiško pjūvio“ idėją plėtoja Ukrainos nevyriausybinė organizacija Šiuolaikinio meno institutas ir savivaldybės įstaiga Kultūros strategijos institutas.

Horizontai: Ukrainos ekspozicijos, pristatytos ankstesnėse trienalėse. / Organizatorių nuotr.

Dar 2010 m. surengta pirmoji trienalė buvo bandymas suvokti Ukrainos šiuolaikinio meno tapatybę. Vėliau, 2013 m., savianalizė tapo centrine Liubline vykusio projekto „Lyman“ ašimi. Kaip Europos kultūros sostinės programos dalis, 2016 m. organizuota trienalė „reCREATION“ vyko Lvivui skirto mėnesio Vroclave metu – ją sudarė paroda, Ukrainos medijų meno retrospektyva ir performansai. Joje buvo apmąstoma meno būklė Ukrainoje karo ir pokyčių akivaizdoje.

2019 m. Kultūros kongreso Lvive metu surengtas „Ukrainietiškas pjūvis“ buvo proga kritiškai pažvelgti, kuo Ukrainos menas galėtų būti įdomus pasaulinei auditorijai.

Tarp karo ir taikos

Kaune vyksianti trienalė – jau penktoji. Vlodko Kaufmano, Serhijaus Petliuko ir Oksanos Forostynos kuruojama trienalė, vadovaujant Lidai Savčenko-Dudai, pristatys Ukrainos menininkų darbų.

„Ukrainiečių balsai tapo geriau girdimi žmonėms atkreipus dėmesį į sprogimus ir įsijungus garsą. Karas yra kaina, kurią Ukraina sumokėjo, kad atsidurtų ne tik viso pasaulio žurnalistų, bet ir kultūros institucijų ir išsilavinusių sluoksnių dėmesio centre – žmonių, formuojančių meno kanoną, kuriančių ir griaunančių hierarchijas ir deklaruojančių vieną ar kitą kultūros reiškinį esant įdomų ir vertingą arba pasmerktą užmarščiai", – konstatuoja trienalės organizatoriai

Ukrainos menininkai turi savo skalę, pagal kurią skirsto laikus į gerus ir blogus: dažniausiai klestėjimo laikotarpiai – tai pauzės tarp karų ir represijų. Šį laiką jie deramai išnaudojo, ypač per pastaruosius 30 metų.

Ukrainiečių menas organiškai įsipynė į bendrą Europos kultūros audinį, jis liko vadinamojoje aklojoje zonoje – visada esantis, bet nematomas.

"Nors, nepaisant visų kliūčių, ukrainiečių menas organiškai įsipynė į bendrą Europos kultūros audinį, jis liko vadinamojoje aklojoje zonoje – visada esantis, bet nematomas. „Ukrainietiškas pjūvis“ – tai apžvalga to, kas negalėjo būti išgirsta tarp skaidrių sienų ar pamatyta anapus optinių iliuzijų. Tai apžvalga to, kas priartina supratimą“, – rašoma parodai „Ukraina! Unmuted“ skirtame kuratorių tekste.

Praktika ir teorija

Trienalėse dalyvauja menininkai iš įvairių Ukrainos miestų. Atskaitos taškas – Ukrainos mene vykstančių transformacijų procesai, pastebimi per medijas, nagrinėjamas temas, diskursus, interpretacijas, vardus, (ne)kintančias tradicijas ir eksperimentus.

Nuo 2010 m. „Ukrainietiškas pjūvis“ pristatė 172 meno projektus ir 123 autorių ir menininkų grupių darbus iš Lvivo, Kyjivo, Chersono, Užhorodo, Charkivo, Odesos, Ivano Frankivsko, Irpinės, Sudova Vyšnios, Drohobyčo, Dnipro, Černivcų, Lucko, Čerkasų, Zaporižios, Donecko, Vinycios, Sumų ir Poninkos.

„Ukrainietiškas pjūvis 2022“ bus rengiamas iš kelių dalių. Buvusiame Kauno centriniame pašte įsikūrusioje kūrybinėje kultūrinėje erdvėje „CulturEUkraine“ veiks paroda.

Parodos „Ukraina! Unmuted“ tema bus nagrinėjama diskusijose su Ukrainos ir užsienio pranešėjais ir dvikalbiame ukrainiečių ir anglų kalbomis parengtame ukrainiečių meno kritikų, filosofų ir rašytojų tekstų rinkinyje.

Ypatingas dėmesys skiriamas kolonializmo kontekstui ir kai kurių išskirtinių XX–XXI a. Ukrainos meno reiškinių reinterpretacijai ir aktualizavimui. Organizacija „Kaunas 2022“ inicijavo „Ukraina! Unmuted“ skirtas meno rezidencijas, kuriose Ukrainos menininkai 2022 m. galės praleisti dirbdami prie savo projektų Kaune.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kauniete

kauniete portretas
Koks tai menas pas mane sandėlyja pilna taip kaladžiu primėtita Ot menas tai banderus su svastikom parodytu tie pripiešta ir hitleris ir SS ir gimleris ant ju nugaru ranku koju o vienas vien velniai su uodegom o čia tai ju menas kaip reikiant padirbėta atitinka ju dvasia

jOANA

jOANA  portretas
Tai bnderu chacholu tauta manau labai sunku bus juos išvyti nes tai nachališka tauta nei vieno žmoniško jau dabar žmones kolioja prie parduotuviu ubagauja o vakare kavinėse sėdi

Rasa

Rasa portretas
Tiesio nesusipratimas o ne menas Ir kaip atsiranda idijotu i tai žiurėti
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių