Quantcast

Sistemos griovėja: kai išeitį rasti sunku

Sunkus vaikas – dažnai girdima frazė mūsų visuomenėje. Apie problemų turinčio vaiko ir jo aplinkos gyvenimą prabyla 2019 m. režisierės Noros Fingscheidt filmas "Sistemos griovėja" ("System Crasher").

Paremta tikra istorija

Pasak N.Fingscheidt, ji nuo pat filmų kūrimo pradžios norėjo sukurti filmą apie laukinę mergaitę, bet neturėjo jai istorijos. Prieš šešerius metus, filmuojant dokumentinį filmą apie prieglaudą benamėms moterims, ji sutiko ten gyvenančią keturiolikmetę, kurią įstaigos darbuotoja pavadino sistemos griovėja. Režisierė pradėjo domėtis šia skaudžia tema – taip gimė filmo idėja. Su šiuo įtemptu ir jautriu dramos filmu ji varžėsi dėl Auksinio lokio 69-ajame tarptautiniame Berlyno kino festivalyje. Jame režisierė laimėjo Alfredo Bauerio premiją.

"Sistemos griovėja" – tai filmas apie psichologinę traumą išgyvenusią devynerių metų mergaitę Benni (Helena Zengel). Ją užvaldo pykčio ir panikos priepuoliai, todėl nekontroliuodama savo veiksmų Benni žaloja save ir savo aplinką. Ji maža, bet sunkiai suvaldoma. Kadangi mama ja nebegali pasirūpinti, tai tenka daryti vyriausybės vaikų apsaugos tarnybai.

Socialinė darbuotoja Frau Bafané (Gabriela Maria Schmeide) stengiasi mergaitei surasti naujus namus, kuriuose Benni turėtų galimybę pamažu įveikti praeities traumas. Tačiau mergaitė nesiruošia keistis. Dėl savo elgesio, keliančio pavojų kitiems, jai tenka nuolat keisti gyvenamąsias vietas. Pagalbą bando suteikti ir pykčio valdymo specialistas Micha (Albrechtas Schuchas), bet Benni turi tik vieną tikslą – grįžti pas mamytę.

Filme lyginamas gydymo vaistais poveikis su meilės, kantrybės ir atsidavimo galia.

Įtikinama vaidyba

Pati režisierė manė, kad sunku bus surasti mergaitę, kuri taip tiksliai suvaidins ir perteiks visas emocijas arba tam prieštaraus jos tėvai. Tačiau aktorių atrankose, iš 150 kandidačių septintoji pasirodžiusi H.Zengel, buvo ta, kurios režisierė nepamiršo.

Helenos vaidyba įtikinama, ji sugebėjo agresiją ir smurtą pateikti kartu su pažeidžiamumu ir neviltimi. Verta paminėti ir aktorių A.Schuchą, kuris vaidino Michą. Šiam filmui jis ruošės ne tik fiziškai (sportavo, dalyvavo išlikimo stovyklose), bet ir psichologiškai – turėjo treniruočių su agresijos valdymo profesionalu. Michos personažą lengva pamilti ir nors jis daro daug klaidų bei nėra tobulas, jį sunku dėl to kaltinti.

"Sistemos griovėja" siekia prikaustyti žiūrovą prie ekrano. Nuo pat filmo pradžios kuriama įtampa, kurią sustiprina vyraujančios šalto kolorito spalvos. Garso takelyje daug mergaitės klyksmo, perteikiančio skausmą ir nuteikiančio nemaloniai. Johno Gurtlerio muzika sustiprina noro pabėgti ir ištrūkti iš situacijos jausmą. Pagrindinės veikėjos apranga sukuria asocialią ir slogią nuotaiką. Yunus Roy Imero kameros priartina mus prie aktorių energijos, leidžia pasijusti situacijos stebėtojais, o kartais net dalyviais.

Pasirinkimo dilemos

"Sistemos griovėja" paliečia skaudžią temą – vaikų, kurie neatitinka visuomenės nustatytų normų, gyvenimą. Filmas neteisia vaikų apsaugos tarnybų ir nesako, kad jos nereikalingos, bet ir neteisia tokių vaikų kaip Benni, kuriems neužtenka nustatytos apsaugos tarnybų gelbėjimo programos.

Tokiems vaikams reikia kitokios, specialios priežiūros ir pagalbos. Filme lyginamas gydymo vaistais poveikis su meilės, kantrybės ir atsidavimo galia. Kartu kalbama, kaip sunku išlikti profesionaliam ir tinkamai priimti sprendimus, kai vyrauja daug emocijų, kaip sunku neprisirišti prie žmogaus ir atskirti darbą nuo savo žmogiškų instinktų.

Beveik visas filmo scenarijus yra parašytas remiantis tikromis gyvenimo istorijomis žmonių, kuriuos N.Fingscheidt sutiko. Visa tai sujungta į vieną pasakojimą, kurį atskleidžia "Sistemos griovėja". Tai filmas, kuris gali ilgam įsirėžti į atmintį. Jis atvirai siekia sukrėsti žiūrovą ir verčia susimąstyti.


Kas? Filmo "Sistemos griovėja" seansas.

Kur? „Romuvos“ kino salėje (Kęstučio g. 62).

Kada? spalio 3 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gretute

Gretute portretas
, paplok , ir plauk vėl per Atlantą ........... čia juk tavo biografija prieš kliedint apie gamtą

kai senukuos viskas pinga

kai senukuos viskas pinga portretas
viduramziaisstrateginiais saliesklausiais karalaite turedavo teket uzta kakaraliu kuri karliusisrenka, jokiu eiiu, azijoj taspats dabar lyg visiaisvi ISIVAIZUOJU KAIPAAPSIUSTU JEIGU SISTEMA TAU MONA DUODA INIGU DUODA IR DAR KAI KO DUODAZENIKISPRASOMUZSISTEM laismaseurios pilietisOS

nieko gero

nieko gero portretas
Psichiskai nestabilios autores kuryba tokiems pat.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių