Quantcast

Iš širdies į širdį: muzika, apipinta kalėdine pasaka

Gruodis kasmet užgriūva mus šviesiu Kalėdų laukimo šurmuliu, žėrinčiomis vitrinomis, viltingu dovanų laukimu. Pritrenkianti ir įvairiausių pramogų, renginių gausa – nuo kamerinių adventinių muzikavimų iki galingais koncertais griaudėjančios "Žalgirio" arenos. Į šį šurmulį jau kelerius metus širdingomis koncertinėmis programomis įsilieja ir trys Kauno valstybinio muzikinio teatro artistės: Viktorija Streiča, Kristina Siurbytė ir Akvilė Garbenčiūtė.

Sušildanti tema

Atlikėjos neapsiriboja vaidmenimis teatre, jos ieško ir itin sėkmingai atranda naujų kūrybinės saviraiškos formų – pačios kuria temines muzikines fantazijas, kurios, kaip liudija gausus jų gerbėjų būrys, skleidžia meilę ir šviesą pačiuose tamsiausiuose sielos kampeliuose, teikia atgaivą griausmingame švenčių sūkuryje.

Šiais metais trijulė savo ištikimuosius žiūrovus pakvietė į koncertinę fantaziją "Balta, balta – kur dairais", kuriai pasirinko šviesiausias melodijas iš kino filmų, miuziklų, taip pat populiarias kalėdines dainas ir netgi pasakas bei lopšines.

Pastarosios į programą įsiliejo kaip atsakas į tamsiausiu metu laukimą netikėto stebuklo, kurio, nedrįsdami pripažinti, tikimės visi. Juk ilgais gruodžio vakarais sugrįžta vaikystės prisiminimai, kai močiutės sekdavo pasakas, mamos dainuodavo lopšines, o mus apimdavo malonus artėjančių švenčių artėjimo virpesys. Šiais pojūčiais apsigaubę tarsi šildančia skraiste koncerto žiūrovai išvyks į baltą kelionę, vedančią į vaikystės šalį, kur viskas buvo taip lengva ir paprasta.

Vaikystės aidas

Prisimindama, kaip gimė ši programa, V.Streiča mintimis grįžo į kalėdinių koncertų gimtojoje Latvijoje turą prieš trejus metus. "Viename jų surizikavau paskaityti visiems nuo vaikystės žinomą latvių pasaką. Dainavome latvių advento ir kalėdines dainas, kurias vėliau kas vakarą vietoj lopšinių dainuodavau dukrai. Šių dainų ne tik gražios melodijos, bet ir prasmingi, gilūs, vizualūs tekstai. Man tiesiog niežtėjo rankos išversti jas į lietuvių kalbą. Kai atėjo idėja sukurti šį projektą, aš merginoms parodžiau savo latvišką dainų kraitelę, ji joms patiko ir tapo mūsų koncerto dalimi. Tekstus išvertėme pačios, manau, jos artimos originalui", – pasakojo žinoma atlikėja.

Kuriant šį projektą dainininkėms buvo svarbu sava atvira širdimi pasiekti ir atvirą klausytojo širdį, tam Kalėdų laikas yra pats tinkamiausias. Koncertas skirtas tiems, kurie išsaugojo jautrumą ir nepasiklydo tarp blizgučių, iškabų, reklamų.

Kalėdų metu žmogaus siela sugrįžta į nulinį tašką, kai joje viskas yra "balta, balta, kur dairais" ir jis prisimena, kodėl ir kam čia gyvena.

"Juk Kalėdų metu žmogaus siela sugrįžta į nulinį tašką, – sako V.Streiča, – kai joje viskas yra "balta, balta, kur dairais" ir jis prisimena, kodėl ir kam gyvena čia. Mūsų koncertas – ne pamokslas, o sustabdyta akimirka, kur, tikiuosi, kiekvienas žiūrovas išgirs jam asmeniškai skirtą žinutę".

Kalbėdama apie šios koncertinės programos koleges V.Streiča sako, kad tai yra ne tik jos artimiausios draugės, bet ir patikrintos scenos partnerės, su kuriomis būti scenoje jai yra vienas didžiausių malonumų.

"Su abiem merginom kartu esame suvalgę ir po statinę druskos, ir medaus, ir aitriųjų paprikų, – šypsosi V.Sreiča, – mes nuolat įsitraukusios į  bendras kūrybines paieškas."

Tikrasis švenčių laukimas

Įkvėpimo impulsus, ieškant kūrybinės veiklos paralelių, atskleidžia ir K.Siurbytė: "nutinka, kad vos tik tampu laisvesnė nuo teatro darbų, iškart pilna galva naujų idėjų. Mane lydi sėkmė sutikti kūrėjus, kurie nesitenkina tiesioginiu darbu ir nori daugiau. Taip atsitiko ir šį kartą. Su Viktorija gastrolių Latvijoje metu ėmėme kalbėti, kad norisi sukurti kažką smagaus visai šeimai. Kažką jaukaus ir šilto, tokio, kas suaugusiuosius nuplukdytų į vaikystę, į ilgus vakarus su šeima ir prisiminėme lopšines. Tuomet pasikvietėme savo mielą draugę ir kolegę A.Garbenčiūtę ir palaipsniui rutuliojome šį projektą, kol tapo..."balta, balta, kur dairais".

Į šią programą atlikėjos įliejo savo sielą, pradėjo pasakų ir dainų paieškomis, ieškojo kalėdinės vizualizacijos scenoms, o čia dar vieną savo talentą atskleidė A.Garbenčiūtė. "Man labai norėtųsi, kad kuo daugiau žmonių ateitų į šį mūsų koncertą, – kviečia A.Garbenčiūtė, – galbūt su šeimos nariais, gal su bičiuliais, o gal ir vieni... Manau, kad kiekvienas čia išgyvens tą tikrąjį Kalėdų laukimą".

Prie draugiškos trijulės prisijungė ir du vyrai – gitaristas, bei perkusininkas Marius Bučys (gitara, perkusija) ir pianistas Arūnas Šerpytis. "Kai mes imame per daug skrajoti padebesiais, jie geru humoru mus "įžemina", – juokiasi artistės.


Kas? Muzikinė pasaka "Balta, balta – kur dairais".

Kur? Raudondvario dvare.

Kada? Gruodžio 13 d. 18 val.

Kur? Švč.Sakramento bažnyčios rektorate.

Kada? Gruodžio 29 d. 17 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių