Quantcast

„Scanorama“ Kaune: nuo klasikos iki ribinių patirčių

  • Teksto dydis:

XVI Europos šalių kino forumas "Scanorama" Kauno žiūrovams dar visą savaitę kurs ryškią ir įsimintiną gero kino šventę.

Festivalio programoje rikiuojasi tarptautiniuose kino forumuose profesionalių kritikų įvertinti filmai, jau spėję sulaukti didelio žiūrovų susidomėjimo sostinėje – tarp jų atsidūrė ir klasikos, ir eksperimentų gerbėjų dėmesio verti kūriniai.

"Saulėlydis"

("Napszallta", rež. Laszló Nemesas, Vengrija, Prancūzija, 2018 m., 144 min.)

Venecijos kino festivalyje FIPRESCI apdovanojimu įvertinta juosta nukelia į 1913 m. Budapeštą. Dvidešimtmetė Iris, ankstyvosios jaunystės metus praleidusi našlaičių prieglaudoje, nusprendžia įsidarbinti skrybėlių krautuvėje, kadaise priklausiusioje tėvams.

Viena gražiausių XX a. pradžios Europos sostinių ją pasitinka sudėtingais išbandymais ir tamsia šeimos praeitimi. Istorinį laiką veriančio žvilgsnio meistras L.Nemesas vaizduoja žmogiškumo nuosmukį ir gęstančią gražiąją epochą – visuotinį saulėlydį, po kurio pasaulis neatpažįstamai pasikeis.

"Laimingasis Ladzaras"

("Lazzaro felice", rež. Alice Rohrwacher, Italija, Šveicarija, Prancūzija, Vokietija, 2018 m., 120 min.)

Nekalto veido ir didelių akių jaunuolis Ladzaras gyvena atokiame Italijos kaimelyje kartu su didele žemdirbių šeima. Jie nėra dirbamos žemės savininkai, o aptarnauja netoli įsikūrusią markizę. Vieną dieną Ladzaras susipažįsta su jos sūnumi, kuris imituoja savo pagrobimą, kad gautų iš motinos pinigų. Ladzaras – kaimo kvailelis ar šventasis? Tai tik vienas iš daugelio klausimų, kuriuos kelia ši ant plonos magiškojo realizmo ir socialinės kritikos ribos balansuojanti pasaka, Kanų kino festivalyje apdovanota už geriausią scenarijų.

"Kariaujanti moteris"

("Kona fer i strid", rež. Benediktas Erlingssonas, Islandija, Prancūzija, 2018 m., 101 min.)

Penkiasdešimtmetės Halos lengvai neįveiksi. Ji padarys viską, kad patiestų priešą – vietos aliuminio pramonę, keliančią grėsmę kalnuotam Islandijos kraštovaizdžiui. Tačiau Halos ginklų žvangesys nuščiūva, kai jos gyvenime atsiranda mažametis našlaitis. "Kariaujanti moteris" – pasakojimas apie nedalomą žmogaus ir gamtos vienovę, kurios apsuptyje mažomis kovomis pasiekiamos didelės pergalės. Filmas buvo pristatytas Kanų kino festivalio programoje "Kritikų savaitė", pelnė "Lux" kino apdovanojimą ir buvo nominuotas Europos kino apdovanojimuose geriausios aktorės kategorijoje.

"Kaltė"

("Den Skyldige", rež.Gustavas Mölleris, Danija, 2018 m., 85 min.)

Policijos dispečeris ir buvęs pareigūnas Asgeras Holmas atsiliepia į pagrobtos moters skambutį. Netikėtai nutrūkęs telefono ryšys įsuka aukos ir pagrobėjų paieškas – apsiginklavęs tik telefonu Asgeras ryžtasi išlaisvinti nepažįstamąją. Vyras greitai supranta, kad reikalas kur kas sudėtingesnis, nei atrodė. Įtemptas trileris "Kaltė" įtraukia į klaustrofobišką tikrovės ir vaizduotės pasaulį, atskleidžia realybės dvilypumą ir pavaldumą akimirkos galiai. Vienu įsimintiniausių metų kino debiutų vadinamas filmas pelnė publikos apdovanojimus Sandanso ir Roterdamo kino festivaliuose, o Europos kino apdovanojimuose buvo nominuotas geriausio aktoriaus, geriausio scenarijaus ir Europos kino atradimo kategorijoms.

"Krautuvų valsas"

("In den Gängen", rež. Thomas Stuberis, Vokietija, Austrija, 2018 m., 125 min.)

Milžiniško prekybos centro komandoje naujokas Kristianas iš lėto susipažįsta su šios vietos siurrealistine lentynų ir mechanizmų tvarka. Jam padeda Brunas iš gėrimų skyriaus, atskleisdamas mažąsias gero darbo paslaptis. Pamažu įsiliedamas į kolektyvą, Kristianas įsimyli žaviąją Marioną iš desertų skyriaus. Trumpi pasimatymai per pertraukas priverčia Kristianą laukti ateinančios darbo dienos. T.Stuberio "Krautuvų valsas" – tikra odė humanizmui, vaizduojanti pilką darbininkų gyvenimą kaip kupiną kasdienės magijos ir vilties blyksnių. Filmas pelnė Kino gildijos apdovanojimą ir Ekumeninės žiuri prizą Berlyno kino festivalyje.

"Akloji zona"

("Bindsone", rež. Tuva Novotny, Norvegija, 2018 m., 98 min.)

Marija, Andersas, jų duktė Tėja ir sūnus Bjornas – laiminga ir darni šeima, kurios kasdienybėje, atrodytų, nėra vietos negandų debesims. Tačiau kai vieną dieną juos sudrebina nelaimingas atsitikimas, kiekvienam tenka suvokti tikrąją tobulo gyvenimo spektaklio kainą. Norvegės Tuvos Novotny debiutas savo emocinio išgyvenimo įtaiga gali būti lyginamas su garsiuoju E.Muncho paveikslu "Klyksmas": aktorių nepriekaištingai artikuliuojama emocijų gama neišvengiamai priverčia žiūrovus patirti katarsį. Filmas įvertintas už geriausią aktorės darbą San Sebastiano kino festivalyje.

"Ingmaro Bergmano beieškant"

("Ingmar Bergman – Vermächtnis eines Jahrhundertsgenies", rež. Margarethe von Trotta, Felixas Moelleris, Vokietija, Prancūzija, 2018 m., 99 min.)

Režisierių duetas suteikė žodį kūrėjams, kuriuos I.Bergmano asmenybė arba filmai įkvėpė galynėtis su amžinaisiais klausimais didžiajame ekrane. Savo mintimis apie kino metrą dalijasi aktorė ir režisierė Liv Ullmann, prancūzų režisierius ir knygos apie I.Bergmaną bendraautoris Olivier Assayas, prancūzų režisierė Mia Hansen-Løve ir režisierius Rubenas Östlundas, kuris oponuodamas garsiajam tėvynainiui, savitai, bet taip pat negailestingai ir giliai skrodžia šiuolaikinę visuomenę. Filmas buvo nominuotas "Auksinės akies" apdovanojimui už geriausią dokumentiką Kanų kino festivalyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

EI

EI portretas
kur vyksta?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių