Quantcast

Rumšiškėse Joninių naktį susipins senosios tradicijos ir šiuolaikinė kultūra

Paslaptingoji ir trumpiausia metų naktis Lietuvos liaudies buities muziejuje Rumšiškėse šiemet bus kitokia – čia susipins senosios tradicijos ir papročiai su šiuolaikine kultūra, nuspalvinta lazeriais ir elektroninės muzikos garsais.

Joninių šventė prasidės antradienio vakarą, 18 val.

Vasarvidžio virsmui atėjus, gamtoje pasiekiama didžiausia gyvybinių jėgų sankaupa, augmenija pasiekia aukščiausią suvešėjimą ir brandą, įgyja ypatingiausių galių, todėl Lietuvos liaudies buities muziejus ragina suskubti jų pasisemti, mokėti panaudoti ir net sutaupyti ateičiai.

Pirmojoje Joninių šventės dalyje ir galima bus įsijausti į šį gamtos virsmą, senolių papročius, atlikti vandens ir ugnies apeigas, braidžioti po laukinių gėlių pievas, kupoliauti, pažinti žolynus ir jų naudingąsias savybes, pinti gėlių vainikėlius, burtis prie Kupolės medžio, plukdyti vainikėlius Pravienos upeliu ir, žinoma, sveikinti Jonus ir Janinas, sakoma muziejaus pranešime. Visas Joninių nakties paslaptis pažinti padės Rumšiškių kultūros centro folkloro ansamblis „Nedėja“.

Po šios tradicijomis ir apeigomis apipintos šventės dalies visi bus kviečiami bristi per užburiančias atmosferas su muzika, kurioje susitinka mūsų senoji ir šiuolaikinė kultūros. Slėpiningoje ir spalvingoje erdvėje tarp aukštų šnabždančių medžių prie Klojimo teatro vyks Joninių garsovaizdžių koncertas, kuriame gros eksperimentinės, atmosferinės elektroninės muzikos, įkvėptos folkloro, kūrėjai „Girių dvasios“, „Vėjopatis“ ir „MigloJE“.

Vidurnaktį bus pats laikas praustis stebuklinga vasarvidžio rasa – saulės ašara, apsivalyti ypatingos nakties laužo ugnimi ir suskubti paparčio žiedo ieškoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
viena is draugiu aiskino kas per paparcio ziedas ir kur jo jieskoti,pasirodo kad jis po sijoneliu

wea

wea portretas
Jo jo sena tradicija -senas ziemines padangas degint

...,sveiki! MIELIEJI,SVEIKI! PASKUTINE ILGIAUSIA METU...

...,sveiki! MIELIEJI,SVEIKI! PASKUTINE ILGIAUSIA METU... portretas
DIENA...,rytoj DIENELE jau bus MINUTE TRUMPESNE...,liudna,labai LIUDNA,bet taip jau GAMTOS paTVARKYTA... TASKAS
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių