Quantcast

Didžiausiame Lietuvos bijūnyne – masinis žydėjimas

Prabangiais žiedais masiškai puošiasi turtinga bijūnų kolekcija, esanti didžiausiame Lietuvos bijūnyne – Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sode Kaune.

Šiemet lankytojų žvilgsnius pasitinka daugiau kaip 700 kolekcinių numerių bijūnų iš viso pasaulio, atskleisdami ir iliustruodami plačią bijūnų rūšių ir veislių įvairovę. Ypač didelis dėmesys skiriamas Lietuvos selekcininkų palikimui – svarbią šiuo metu VDU Botanikos sode auginamos bijūnų kolekcijos dalį sudaro Lietuvoje išvestos bijūnų veislės.

Lietuvos selekcininkų darbams – ypatingas dėmesys

VDU Botanikos sode esantis bijūnynas – tai ne tik žiedų jūra, bet ir galimybė vienoje vietoje pamatyti reikšmingiausias Lietuvos selekcininkų sukurtas veisles. Pavyzdžiui, visas devyniolika dr. Onos Skeivinės ir visas dvidešimt penkias Jono Evaldo Tarvido ir Emilijos Tarvidienės išvestas veisles. Taip pat eksponuojamos šešios Kęstučio Vyšniausko, keturios Pranciškaus Puidoko ir viena Semiono Eicher-Lorkos veislė.

VDU Botanikos sodo nuotr. 

Buvusi ilgametė VDU Botanikos sodo darbuotoja dr. Ona Skeivienė laikoma pirmąja profesionalia šalies bijūnų selekcininke. Visos jos veislės priklauso puikiojo bijūno (Paeonia lactiflora) veislių hibridų grupei (Hybrid Lactiflora Group), o šešios iš jų oficialiai užregistruotos Amerikos bijūnų draugijos registre. Visos O. Skeivienės veislės priskirtos Lietuvos augalų nacionaliniams genetiniams ištekliams ir saugomos.

Jonas Evaldas Tarvidas ir Emilija Tarvidienė – profesionalūs bijūnų selekcininkai, iki 1994 metų dirbę Lietuvos žemdirbystės institute. Kryžmindami puikiojo bijūno veisles tarpusavyje jie išvedė 25 Hybrid Lactiflora grupės veisles, kurios visos priskirtos Lietuvos augalų nacionaliniams genetiniams ištekliams.

VDU Botanikos sodo nuotr. 

Kęstutis Vyšniauskas pirmasis Lietuvoje sukūrė žolinių bijūnų veislių ir rūšių hibridų grupės (Herbaceous Hybrid/Species Crosses Group) veisles ir vieną Hybrid Lactiflora grupės veislę. Pranciškus Puidokas yra sukūręs ir oficialiai užregistravęs puikiojo bijūno hibridų grupės veisles, kurios sukurtos tarpusavyje kryžminant O. Skeivienės veisles 'Maironis' (1964) ir 'Garbė Motinai' (1947). Semionas Eicher-Lorka – pusiau sumedėjusių bijūnų (Intersectional Hybrid/Itoh Group) selekcininkas. Literatūros šaltiniuose nurodoma, kad jis buvo išvedęs 12 bijūnų veislių. VDU Botanikos sodo kolekcijoje auginama tik viena S. Eicher-Lorkos veislė – 'Žizel' (iki 1986).

Ekspozicijoje galite pamatyti ir VDU Botanikos sode atrinktus naujausius bijūnų hibridus, kurie etiketėse pažymėti selekciniais numeriais. Vienam iš tokių atrinktų hibridų jau suteiktas vardas – 'Estonian Snow' (Arūnas Balsevičius, iki 2014).

Nestinga naujienų

Bijūnų kolekcijos plėtra vyksta kasmet. Nemažai bijūnų rūšių ir veislių įsigyta bendradarbiaujant su kolekcininkais ir botanikos sodais, pavyzdžiui, šiemet ekspoziciją papildė bijūnai iš Gruzijos nacionalinio botanikos sodo: Paeonia carrthalinica, Paeonia caucasica, Paeonia Mlokosewitschii, Paeonia wittmanniana, Paeonia steveniana. Įsigyta ir pusiau sumedėjusių bijūnų (Intersectional Hybrid/Itoh Group): 'White Emperor', 'Sonoma Rosy Future', 'Norwegian Blush', 'Red Double Seedling', 'Tolomeo no 59'.

VDU Botanikos sodo nuotr. 

Be to, įkurta ekspozicija, specialiai skirta oficialiai registruotiems dr. O. Skeivienės bijūnams: čia galite ne tik pasigrožėti veislėmis 'Darius Girėnas', 'Freda', 'Garbė Motinai', 'Professor K. Grybauskas', 'Skeivienės Vėlyvasis', 'Virgilijus', bet ir kartu pasodintais bijūnais, kuriuos kryžminant buvo sukurtos šios lietuviškos veislės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas

Antanas portretas
Bijūnai - Antaninių gėlės, pasveikinkit Antanus...

tikrai

tikrai portretas
labai gražu, verta nueiti.

vaje

vaje portretas
Ko skundžiatės sėdėdami ant sofos: mažai nuotraukų; nematau geltono bijūno. Nejuokinkit. Nuvykit į Botanikos sodą ir pamatysit visą grožį.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių