Quantcast

Popierius – žmonių istorijos saugykla ir kūrybos inspiracija

Paveikslų galerijoje vykstančioje parodoje "Atminties popierius" rengiamos edukacinės programos leidžia iš naujo atrasti gerai pažįstamą medžiagą – popierių.

Atmintis ir tęstinumai

Įėjus į parodai skirtą salę žvilgsnį pirmiausia patraukia patalpos viduryje pastatyta popieriuje įvyniota baidarė. Tai jaunos menininkės Gerdos Žemaitytės kūrinys, paaiškina dailininkė, parodos kuratorė Auksė Petrulienė. "Dar studijų metais buvo įvyniojusi visą kambarį į popierių, todėl iš karto mes ją ir pakvietėme. Turėjome išlikusio J.Janonio fabriko rašomojo popieriaus, kurį tam ir panaudojome", – šypsosi A.Petrulienė.

Dalis salės sienų taip pat dekoruotos popieriumi, o ant jų – fotomenininko Romualdo Požerskio nuotraukos, kuriose įamžintos legendinio Kauno popieriaus fabriko, sovietmečiu pavadinto J.Janonio popieriaus fabriku, gyvenimas.

Dalydama įmonės produkcijos likučius – švelnaus rašomojo popieriaus skiauteles – A.Petrulienė pasakoja apie popieriaus reikšmę žmogui ir istorijai. Mes galvojame apie savo atmintį, kaip apie prisiminimų albumą, tačiau iš tiesų juose viskas iškreipta, o popieriuje prisiminimai išlieka nepakitę.

Popieriuje įamžinta visa mūsų istorija ir iš jo galima daug ką sužinoti, sako A.Petrulienė. Kasdienis pavyzdys – mokykliniai sąsiuviniai: gaminti dar prieškariu, iki šių laikų labai mažai pasikeitė, todėl simbolizuoja tradicijų ilgaamžiškumą.

Kolektyvas – kaip šeima

A.Petrulienė kalba ir apie vieną svarbiausių parodos akcentų – J.Janonio popieriaus fabriką ir jo bendruomenę. "Iš celiuliozės galima išmokti sukibimo, o patys J.Janonio fabriko darbuotojai ir buvo kaip ta celiuliozė – sukibę", – sako ji.

R.Kalantos gatvėje Kaune buvęs popieriaus fabrikas įkurtas 1932 m. Jis priklausė švedų bendrovei "Svenska Tändsticks Aktiebolaget". 1940 m. įmonė buvo nacionalizuota ir pavadinta prie komunistų prisišliejusio, anksti žuvusio poeto Juliaus Janonio vardu.

2005-aisiais įmonė buvo likviduota. A.Petrulienė paaiškino, kodėl, rengiant parodą apie popierių, buvo pasirinkta kalbėti ir apie J.Janonio popieriaus fabriką.

"Mes, muziejus, irgi esame fabrikas. Kuriame parodas ir tam tikra prasme gaminame iliuzijas. O lankstyti žmogaus figūrėlę iš popieriaus, kalbant apie bendruomenes, atrodė tinkamas sprendimas, ypač kalbant apie janoniečius, nes jie visi buvo labai artimi, – pasakojo A.Petrulienė. – Ne vien dėl to, kad jie dirbo kartu, jie buvo netgi susiję giminystės ryšiais. Jauni specialistai atėję vienas kitą pamildavo, sukurdavo šeimas, po to jų vaikai dažniausiai irgi ten dirbdavo, todėl visi buvo labai susiję – kaip ta celiuliozė."

Iš celiuliozės galima išmokti sukibimo, o patys J.Janonio fabriko darbuotojai ir buvo kaip ta celiuliozė – sukibę.

Ant parodos salės sienų – janoniečių pasakojimai apie darbą fabrike. Vienas iš jų yra fabriko fotografų būrelio vadovo G.Jaronio pasakojimas apie fabrike vykusius kultūrinius renginius: "Fabriko klubo bibliotekoje vykdavo įdomūs susitikimai su tuomečiais Kauno literatais. Klubo salėje vykdavo šokiai (vyresnio amžiaus žmonėms) ir kiti renginiai. Tai juos fotografuodavau, o klubo stenduose pirmame aukšte eksponuodavau nespalvotų  nuotraukų koliažus su nufotografuotais renginių momentais ir aprašymais. Dar vyko koncertai ir sporto renginiai pionierių stovykloje prie Kauno marių. O fabriko bendrabutyje R.Kalantos gatvėje – šeimų vakaronės su vaikais."

Visą birželį vyksiančioje parodoje trečiadieniais rengiami ypatingi mankštos priešpiečiai, kurių metu galima pasijusti šiek tiek janoniečiu: pajudėti pagal sovietmečiu labai populiarios gamybinės mankštos pratimus, o vėliau sukirsti atsineštą ar vietos kavinukėje įsigytą užkandį.

Žmogaus gimimas

Popierius gali būti ne tik istorijos saugotojas: senas japonų lankstymo menas paprastą lapą gali paversti trimačiu objektu. "Origamis yra matematikos ir meno mišinys, kuriam būtinas ir tikslumas, ir nuojauta", – prasidedančių dirbtuvių dalyviams paaiškina jau dvylika metų popierių lankstantis Mindaugas Česnavičius.

Išdalijęs juodus popieriaus lapus meistras lėtai demonstruoja procesą, kaip juos paversti žmogučiais. Pirmiausia reikia sušlapinti lapą, pradėti jį lankstyti tik tiesiomis linijomis.

"Slėnį paverskite kalnu", – M.Česnavičiaus nurodymas sukelia dirbtuvių dalyvių nuostabą ir juoką. Origamis menininkų žargonu tai reiškia procesą, kai lapas išlenkiamas į kitą pusę. "Svarbiausia viską lenkti arba tiesiai, arba 45 laipsnių kampu", – nuolat primena M.Česnavičius.

Norintiems pasitikrinti įgytas žinias – ruošinukas ant vienos iš parodos salės sienų: sukabinti lankstiniai, per kuriuos perteiktas visas žmogaus lankstymo procesas.

Daugiau nei po valandos lankstymo visiems dirbtuvių dalyviams pavyko iš popieriaus lapo pagaminti žmogų. Kai kurie – paglamžyti, netaisyklingų linijų, bet – tarsi juos lankstę meistrai ar praeiviai gatvėje – kiekvienas vis kitoks, kiekvienas savitas ir gražus tuo savitumu.


Pažinti iš naujo

Parodos metu rengiama ekskursija "Kiaurai popierių!" (registracija tel. 8 645 03 248). Birželio 19 ir 26 d. 12–13 val. – "Atminties meniu. Mankšta ir priešpiečiai parodoje" (į edukacinę programą būtina registruotis). Birželio 27 d. 18–19.30 val. vyks popieriaus gamybos dirbtuvės, kurių metu bus perdirbamas J.Janonio fabriko rašomasis popierius ir iš jo dirbtuvių dalyviai galės suformuoti naują popieriaus lakštą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ir tokias parodas su tokiais kuratoriais muziejus reklamuoja

Ir tokias parodas su tokiais kuratoriais muziejus reklamuoja portretas
Sovietmečio fabrikuose santykis tarp administracijos ir darbuotojų buvo visai kitoks nei dabar – artimesnis. Visi stengėsi* Menininkė Auksė patrulienė
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių