Quantcast

Poezijos magija: susitikimas su A. Marčėnu

Šiandien gyvename pasaulyje, kuriame bėgame nuo tikrovės, skubame, nespėjame atsigręžti, nepastebime sodrios žolės spalvos. XXI amžiaus jaunuoliai priima realybę per virtualią tikrovę. Gyvenimas suvokiamas kaip kasdienybės folkloras, proza, visiškai nelieka laiko poezijai ir dvasinei kalbai. Faustišką akimirką šiandien išgyveno Kauno Jono Jablonskio gimnazijos abiturientai, nes į svečius atvyko Nacionalinės premijos laureatas, kritikas, poetas Aidas Marčėnas.

Apie šį poetą nėra paprasta ir lengva kalbėti, todėl netradicinė lietuvių kalbos ir literatūros pamoka suteikė puikią galimybę artimai pabendrauti. Nuoširdus ir šiltas pokalbis apie poeziją ir jos reikšmę žmogaus gyvenime įtraukė mokinius į diskusiją.

Apie vaikystę, šeimą, draugus ir simbolius buvo labai įdomu išgirsti iš paties autoriaus lūpų. Kūrėją pralinksmino šmaikštus abiturientės klausimas, „kaip jūs reaguojate į tai, kad poetas Valdemaras Kukulas jus pavadino lietuvių poeziją siaubiančiu barbaru?“. Jis taip pat žaismingai atsakė: „Barbarai man asocijuojasi su teigiamu personažu, todėl į V. Kukulo ironišką pastabą aš reaguoju pozityviai.“

Popietei pasibaigus, poetą apsupo susidomėję moksleiviai. Greitai prabėgo laikas, o į visus rūpimus klausimus kūrėjas taip ir nespėjo atsakyti. Tikimės, kad šis susitikimas tik gražios draugystės, bendradarbiavimo tiltas.

„vis aiškesnė prasmė šitos tau begalinės

kelionės:

vis skaidriau ir skaidriau tau reikės šitoj

žemėj kartotis.“

(A. Marčėnas, „Liepsnojantis lapas“)

Nenumaldomai artėja brandos egzaminai. Tikime, kad šie pranašiški poeto žodžiai padės rasti kelią iš Minotauro labirinto ir kiekvienas sugebės pačiupti savo fortūną.

Norite pranešti naujieną? Rašykite mums adresu portalas@kaunodiena.lt arba spauskite čia.


Šiame straipsnyje: Aidas Marčėnaspoezijaskaitytojo naujienaJono Jablonskio gimnazija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių