Quantcast

Pažaislio muzikos festivalyje – Lietuvos kultūros ambasadoriai

  • Teksto dydis:

Paskutinę vasaros savaitę XXV Pažaislio muzikos festivalis siūlo itin sodrią ir solidžią programą. Aukščiausio lygio atlikėjai ir geniali muzika – tokie susitikimai lauks trijų šiandien pristatomų koncertų klausytojų.

Mūzų dedikacija genijams

Rugpjūčio 26 d. Kauno valstybinėje filharmonijoje XXV Pažaislio muzikos festivalis kviečia į išskirtinį koncertą "Mūzos dedikacija Godowskiui ir Chopinui".

Pianisto ir kompozitoriaus Leopoldo Godowskio 150-mečiui ir nemaraus romantiko Fryderyko Chopino 210-mečiui dedikuotą rečitalį atliks viena žinomiausių Lietuvos pianisčių Mūza Rubackytė. F.Chopinas išties yra puikiai pažįstamas kiekvienam melomanui, o L.Godowskio vardas ir kūryba daugeliui yra tarsi neatrastoji žemė. Šiemet, minint Lietuvos žydų istorijos metus ir 300-ąsias Vilniaus Gaono metines, M.Rubackytė siekia klausytojams pristatyti šį nepelnytai pamirštą muzikos talentą.

Iki šiol L.Godowskis dažniausiai buvo minimas kaip Rusijos, JAV ar Lenkijos pianistas. Nedaugelis žino, kad šis žydų kilmės pianistas gimė Žąsliuose, nuo trejų metų gyveno Vilniuje, kur devynerių jau atliko savo pirmąjį solinį koncertą, vėliau koncertavo Kaune, Gardine, Minske, Pinske, Balstogėje, Karaliaučiuje ir daugelyje kitų miestų. Išvykęs į JAV, koncertavo ir dirbo pedagoginį darbą, artimai bendravo su iškiliausiomis to meto asmenybėmis, tapo vienu pirmųjų pianistų, atlikusių rečitalį Niujorko "Carnegie Hall" salėje.

Išskirtiniu virtuozu "pianistų pianistu", "Buda prie fortepijono", "Ponu Dievu", "kairiosios rankos apaštalu" bei "naujuoju Lisztu" vadintas pasaulyje pagarsėjęs pianistas, kompozitorius ir pedagogas L.Godowskis 1935 m. norėjo aplankyti ir gimtuosius Žąslius, tačiau Lietuva su Lenkija neturėjo diplomatinių santykių dėl Vilniaus krašto aneksavimo, todėl garsus menininkas nebuvo įleistas į Lietuvos teritoriją. Tai jį labai nuvylė. Po trejų metų L.Godowskis mirė nuo skrandžio vėžio Niujorke, kur ir yra palaidotas.

Apie 400 originalių kūrinių bei transkripcijų parašęs L.Godowskis garsėjo kaip išskirtinis fortepijono mokytojas, planavo pasaulinį muzikantų suvažiavimą, tikėjosi įkurti muzikinį institutą, kuris propaguotų taikos ir draugystės tarp tautų idealus.

Lietuvos fortepijono ambasadore vadinama M.Rubackytė studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA) bei Maskvos valstybinėje Piotro Čaikovskio konservatorijoje, čia baigė ir aspirantūrą. Ji yra tarptautinių Ferenzo Liszto, Bellos Bartóko pianistų Budapešte bei prancūzų muzikos "Les Grand Maîtres Français" Paryžiuje konkursų nugalėtoja. Pianistė yra LMTA profesorė, kviečiama į svarbių tarptautinių konkursų žiuri, dėsto pasaulio universitetuose ir konservatorijose, vadovauja tarptautiniams meistriškumo kursams.

Atlikėjos repertuarą sudaro daugiau kaip 40 koncertinių programų ir 40 koncertų su orkestru, diskografijoje – daugiau kaip 25 kompaktinės plokštelės, ji bendradarbiauja su prestižinėmis akademinės muzikos įrašų kompanijomis. Būdama įvairiapusė kultūros veikėja, ji suvaidino svarbų vaidmenį Lietuvos įvaizdžio sklaidai pasaulyje. M.Rubackytė yra tarptautinio Vilniaus fortepijono muzikos festivalio įkūrėja ir meno vadovė. Tarptautinį pripažinimą pelniusi pianistė yra tarptautinių F.Liszto asociacijų (ILA) biuro narė, F.Liszto draugijos Lietuvoje "LiSZtuania" prezidentė, F.Liszto pianistų konkursų Veimare, Parmoje ir Utrechte žiuri narė, veda meistriškumo kursus Veimaro ir Budapešto akademijose. Prieš aštuonerius metus M.Rubackytei įteiktas Vengrijos kultūros ministerijos prizas "Pro Cultura Hungarica".

Smoriginų duetas

Rugpjūčio 28 d. Pažaislio vienuolyne festivalis kviečia į koncertą, skirtą operos solisto Kosto Smorigino 40-mečio jubiliejui.

K.Smoriginas – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos, Karališkojo muzikos koledžo Londone ir Jette Parker jaunųjų artistų programos auklėtinis, vienas perspektyviausių šiandienos bosų-baritonų. Jo kūrybinis kelias užsienyje ir Lietuvoje klostosi ypač sėkmingai. Dainininko karjera pažymėta debiutais Milano "La Scala", Bordo, Santjago, Dresdeno, Vašingtono, Santa Fė ir Vilniaus operos teatruose, ryškiais pasirodymais prestižiniuose operos festivaliuose. Garsiojo austrų festivalio Zalcburge scenoje solistas atliko Eskamiljo vaidmenį Georges Bizet operoje "Karmen", tolesni jo keliai vedė į Rusijos ir Čilės sostines, kur "La Scala" teatro prodiusuotame spektaklyje jis debiutavo pagrindiniu vaidmeniu Wolfgango Amadeus Mozarto operoje "Don Žuanas".

Akademinės muzikos duomenų bazės "Bachtrack" duomenimis, K.Smoriginas 2014 m. buvo vienas iš trijų daugiausia kartų scenoje dainavusių viso pasaulio bosų-baritonų. Ypatingos sėkmės sulaukė "Covent Garden" teatre K.Smorigino atliktas Mefistofelio vaidmuo, kur jis pakeitė staiga susirgusį žymų solistą Rene Pape. Debiutavęs Milano "La Scala" teatre, solistas grįžo į Londoną, kur dainavo boso partiją premjerinėje Karolio Szymanowskio "Stabat Mater", Prancūzijos žiūrovai susižavėję plojo jo Leporelui Bordo operos teatro scenoje, o išrankieji amerikiečiai – Figarui nacionaliniame Vašingtono ir San Fransisko operos teatruose. Jo pasirodymus nuolat lydi tokie kritikos atsiliepimai: "Jis tapo tikru šio vakaro atradimu. Jo balsas spindintis, galingas, turtingo tembro ir ypač spalvingas. Be to, K.Smoriginas – puikus muzikantas, suteikiantis kuriamam personažui humaniškų bruožų ir netgi neigiamą herojų paversdamas kažkuo patraukliu."

Kartu su jubiliejinę sukaktį mininčiu solistu scenoje publika išvys dar vieną Kostą Smoriginą. Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, teatro ir kino aktorius, režisierius, muzikantas K.Smoriginas – ilgametis Jaunimo teatro aktorius ir režisierius, sukūręs gausybę įsimintinų vaidmenų tiek teatrų scenose, tiek kino filmuose. Daugelis jį taip pat pažįsta kaip puikų ir įtaigų dainuojamosios poezijos atlikėją bei kūrėją, grupės "Aktorių trio" narį.

Charizmatiškojo Lietuvos bardo ir tarptautinį pripažinimą pelniusio operos solisto – dviejų Kostų Smoriginų koncerto metu skambės K.Smorigino vyresniojo autorinių dainų aranžuotės, Lietuvos bei kitų šalių kompozitorių operų arijos. Koncerte gros Kauno miesto simfoninis orkestras – autonomiškas, modernėjantis, dinamiškas Kauno ir Lietuvos orkestras, atspindintis aukštą miesto ir šalies kultūros lygį, matomas ir už šalies bei Europos ribų, o diriguos puikiai klausytojams pažįstamas dirigentas Vytautas Lukočius.

Monmartro istorijos

Dar vienas koncertas rugpjūčio 28 d. įvyks Rietavo kultūros centre – čia XXV Pažaislio muzikos festivalis dovanos klausytojams romantišką vokalinės ir instrumentinės muzikos programą "Monmartro istorijos".

Šias jaukias ir svajingas istorijas pasakos žavioji dainininkė Dovilė Kazonaitė ir styginių instrumentų kvartetas "Archi Quartett". Publika galės mėgautis ištisos prancūzų kompozitorių plejados kūryba. Programoje skambės penkiasdešimtmečio jubiliejų švenčiančio Yanno Tierseno, iš Argentinos kilusio prancūzų kompozitoriaus ir atlikėjo Carloso Gardelio, legendinės vokalistės Édith Piaf, Venesueloje gimusio, bet prancūzų menininku laikomo Reynaldo Hahno ir žymiųjų Prancūzijos akademinės muzikos kūrėjų Franciso Poulenco, Charleso Gounod, Gabrielio Fauré, Claude Debussy, Georges Bizet bei Léo Delibes muzikiniai opusai. Atlikėjų sumanymas – muzikiniame audinyje išryškinti tris skirtingus moters tipažus. Skirtingi koloritai ir likimai: šviesioji, idealizmo kupina Amelija iš Monmartro, rožinėse svajose panirusi Édith Piaf ir aistringa, maištaujanti "Fausto" Margarita. Spalvingi prancūziško stiliaus aprangos akcentai ir teatrališkos mizanscenos sceninio vyksmo metu žada sukurti nesumeluotą teatro ar kino filmo atmosferą. Įėjimas į koncertą nemokamas.

D.Kazonaitė profesinį kelią pradėjo mokydamasi chorinio dirigavimo Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazijoje bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Vėliau ji pasuko operos solistės keliu. Solinę karjerą dainininkė pradėjo "NOA – naujosios operos akcijos" Mykolo Natalevičiaus operoje "Galinė linija", vėliau pelnė "Metų vilties" titulą Lietuvos nacionalinio operos ir baleto skelbiamose atlikėjų nominacijose. Dainininkė Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre parengė Aninos vaidmenį Giuseppe Verdi operoje "La Traviata", Barbarinos ir Kerubino vaidmenis Wolfgango Amadeus Mozarto operoje "Le Nozze di Figaro", Grafienės vaidmenį Johanno Strausso operetėje "Vienos kraujas". Teatro publika jauną solistę galėjo girdėti dainuojančią operoje "Karmen" bei operetėje "Šikšnosparnis". Valstybinio dainų ir šokių ansamblio "Lietuva" inscenizuotame Algimanto Bražinsko muzikiniame spektaklyje "Žemės paukščiai" ji sukūrė Marcelės vaidmenį. Talentingą dainininkę dažnai galima išvysti ne tik operos scenoje, bet ir kamerinės muzikos programose ar koncertuojant su orkestrais.

Styginių instrumentų kvartetas "Archi Quartett", kuriame smuikais groja Vitalija Makrickienė ir Ginta Kriščiūnaitė, altu griežia Mantas Makrickas, o violončelę subtiliai valdo Mykolas Rutkauskas – keturių jaunų, energingų ir talentingų muzikantų kolektyvas, realizuojantis savo sumanymus tiek akademinės, tiek populiariosios muzikos žanruose. Atlikėjai teigia: "Kadangi mums patinka groti drauge ir patinka atlikti mėgstamą muziką, niekada neatsisakome pasirodymų ir netradicinėse erdvėse – šalia koncertų įvairiuose Lietuvos koncertų salėse ir festivaliuose, mielai rengiame pasirodymus ant ežero kranto ar net lėktuvo angare." Kvartetas bendradarbiauja su įvairius žanrus propaguojančiais atlikėjais. Jiems teko groti su dainininkais Aiste Pilibavičiūte, Ilona Pliavgo, Nora Petročenko Tomu Pavilioniu, Šarūnu Šapalu, Pauliumi Bagdanavičiumi, birbynininku Vytautu Kiminiumi, roko atlikėju Tomu Sinickiu, grupėmis "Subtilu-Z" ir "Brasspalvos". Kolektyvo nariai patys kuria kūrinių aranžuotes ir su dideliu užsidegimu atlieka muziką, žavinčią tiek juos pačius, tiek dėkingą publiką.


Kas? Koncertas "Mūzos dedikacija Godowskiui ir Chopinui".

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? Rugpjūčio 26 d. 18 val.


Kas? Koncertas "Monmartro istorijos".

Kur? Rietavo kultūros centre.

Kada? Rugpjūčio 28 d. 18 val.


Kas? koncertas solisto K.Smorigino 40-mečio jubiliejui.

Kur? Pažaislio vienuolyne.

Kada? Rugpjūčio 28 d. 19 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių