Quantcast

Pažaislio muzikos festivalis vėl stebino žiūrovus išskirtiniu spektakliu

Birželio 29 d. vėlyvą vakarą Kauno pilies prieigose kauniečiai rinkosi stebėti Pažaislio muzikos festivalio, režisieriaus Vytauto Rumšo spektaklį „Lietuva – Valstybė“. Muzikinė-dokumentinė drama buvo skirta Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienai paminėti.

Prasidėjus spektakliui, žiūrovus pasitiko karaliaus Mindaugo balsas: „Čia aš. Karalius Mindaugas. Dabar aš kalbu su jumis <…>“, kuris iš karto prikaustė žiūrovų dėmesį. Žiūrovai rinkosi Kauno pilies amfiteatre, kiti pasirinko prisėsti čia pat tiesiog ant slėnio šlaito.  Pilies slėnyje Nuo mažiausių mažylių iki garbaus amžiaus teatro entuziastų, būriavosi, jog pamatytų ir išgirstų žymius aktorius, ir režisieriaus darbą apie Lietuvos istoriją.

Nors diena buvo šilta, tačiau atėjus vakarui, oras ženkliai pasikeitė. Saulei nusileidus, pakilo vėjas ir oro temperatūra (www.gismeteo.lt duomenimis) nukrito iki +14°C. Vieni žiūrovai gaubėsi pledais ir skraistėmis, kiti buvo pasiruošę vakarui ir apsirengę šiltesne apranga. Tačiau, dalis žiūrovų nusprendė išeiti dar spektakliui nepasibaigus. Paklausus, kodėl nepasilieka iki galo, dvi garbaus amžiaus moterys teigė, jog tokios oro sąlygos, atviroje erdvėje, be užuovėjos ar kitokios pastogės, nėra tinkamos. „Na, mums tai jau tikrai per šalta. Visai kojų nejaučiu, matėme ir daugiau išeinančių žmonių“ – teigė viena iš pašnekovių.

Pagal XX a. pradžios latvių dramaturgo Mārtiņšo Zīvertso tragediją „Valdžia“ pastatytas spektaklis pasakojo apie karaliaus Mindaugo vadovavimo laikotarpį, išdavystę bei meilę jo žmonai Mortai. Auditorija galėjo pasinerti į senosios Lietuvos laikotarpį ir įsigilinti į to meto filosofines valdžios problemas. Džiugo Katino vaizdo instaliacija ant Kauno pilies bokšto nutiesė tiltą tarp senovinio įvaizdžio ir šiuolaikinių technologijų. Rodomi istoriniai vaizdiniai patraukė žiūrovų akį, kai kurie ėmė tyliai šnabždėti apie įdomų spektaklio paįvairinimą, kiti traukė išmaniuosius telefonus, ėmė filmuoti.

Paskutinio pasirodymo metu skambėjusios Maironio tautiškos giesmės „Lietuva brangi“ akordams, visi kauniečiai pakilo iš savo kėdžių ir sėdimų vietų. Kas tyliai pagerbė giesmę, o kas niūniavo kartu, tačiau visi jautėsi lyg vieninga, stipri tauta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ralduginas

Ralduginas portretas
O dvokiantys dantys giedojo?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių