Quantcast

Pažaislio festivalyje – paskutiniai vasaros akordai

  • Teksto dydis:

Paskutinį vasaros savaitgalį XXVI Pažaislio muzikos festivalis pakvies į koncertus, kuriais atsisveikins su savo gerbėjais iki kitų metų.

Išėjusiems atminti

Rugpjūčio 28 d. Zapyškio paminklinėje Šv.Jono Krikštytojo bažnyčioje XXVI Pažaislio muzikos festivalis kviečia pasiklausyti iškalbingo koncerto "Išėjusiems", kurį parengė publikai puikiai pažįstamas atlikėjų duetas: sopranas Sabina Martinaitytė ir pianistė Audronė Eitmanavičiūtė. Koncerte taip pat dalyvaus gabiausi šių atlikėjų / pedagogių studentai, tarptautinių konkursų laureatai – sopranai Ugnė Matukaitytė ir Gabrielė Bukinė bei bosas Rokas Jasikas.

"Muzika – tai galimybė prisiminti, susitikti ir pabūti kartu ne tik vieniems su kitais, bet ir su jau iškeliavusiais į amžinybę... Nerija, Vidmantas, Faustas… kiek su jais kūrybiškai bendrauta! Supratome, kad tik tokiu būdu galime atsidėkoti ir pagerbti išėjusius kolegas", – sako S.Martinaitytė ir A.Eitmanavičiūtė.

Pažaislio muzikos festivalio projektuose S.Martinaitytė dalyvauja nuo pat pirmųjų festivalio žingsnių. Ji – trijų tarptautinių dainininkų konkursų laureatė, daugiau nei trisdešimt metų dainavusi Kauno valstybiniame muzikiniame teatre, kur sukūrė daugybę pagrindinių vaidmenų operos spektakliuose. Dainininkė paruošė apie septynias dešimtis solo programų, dainavo daugiau nei 1000 koncertų Lietuvoje ir užsienyje, jos įdainuoti įrašai skamba Lietuvos radijo programose.

Asmenybės: baigiamajame festivalio koncerte išvysime solistus V.Miknevičiūtę, J.Vaškevičiūtę, ir E.Montvidą o atlikėjams diriguos J.Domarkas. / Organizatorių nuotr.

S.Martinaitytei buvo suteiktas "Įsimintiniausio Kauno menininko" vardas, ji – keleto "Fortūnos" prizų laureatė, Lietuvos Respublikos Kultūros ministerijos premijos laimėtoja, Kauno miesto apdovanojimo "Tikra muzika" ir Lietuvos muzikos sąjungos "Auksinio disko" laureatė, apdovanota Kauno miesto II laipsnio "Santakos" Garbės ženklu.

Jau bene tris dešimtmečius S.Martinaitytė žinoma kaip iškili vokalo pedagogė, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Muzikos akademijos profesorė. Koncerto metu S.Martinaitytės ir jos studentų dainavimą lydės išraiškingos ir emocingos pianistės, iškilios pedagogės, VDU Muzikos akademijos profesorės A.Eitmanavičiūtės akompanimentas.

Koncerto programoje skambės Nerijos Čepaitės, Fausto Latėno, Vidmanto Bartulio, Carloso Guastavino, Giacomo Puccini, Giuseppe Verdi, Gustave Charpentier, Evos Dell’Acqua ir kitų kompozitorių dainos, operų arijos bei duetai.

Gyvybės ir mirties dvikova

Rugpjūčio 29 d. Pažaislio vienuolyne galingais akordais nuaidės baigiamasis festivalio koncertas, skirtas ilgamečiam festivalio meno vadovui Petrui Bingeliui atminti.

Asmenybės: baigiamajame festivalio koncerte išvysime solistus V.Miknevičiūtę, J.Vaškevičiūtę, ir E.Montvidą o atlikėjams diriguos J.Domarkas. / Organizatorių nuotr.

Festivalis kviečia pasiklausyti vieno monumentaliausių šio žanro muzikos kūrinių – G.Verdi "Requiem" keturiems solistams, chorui ir simfoniniam orkestrui. "Requiem" iki šių dienų išlieka unikaliu kompozitoriaus talento liudijimu, atspindinčiu jo draminį ir psichologinį genialumą, nesuvaržytą įprastų teatrinių apribojimų.

G.Verdi šlovės viršūnėje sukurtos mišios niekada neturėjo liturginės paskirties – šis didingas koncertinis kūrinys visų pirma įkūnija gyvybės ir mirties dvikovą žmogaus viduje bei visatoje. Tarp operos ir liturginės muzikos žanrų varijuojantis kūrinys nuo pat pirmojo atlikimo iki šiol yra itin populiarus ir greta iškiliojo Wolfgango Amadeus Mozarto kūrinio "Requiem" yra vienas dažniausiai atliekamų šio pobūdžio veikalų.

Šį įspūdingą, genialų, susikaupimo ir apmąstymų kupiną opusą, sukurtą italų rašytojui Alessandro Manzoni atminti, atliks Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, giedos šio žanro muzikoje neįtikėtinų aukštumų pasiekęs skambusis Kauno valstybinis choras ir žymiausi Lietuvos operos solistai: sopranas Vida Miknevičiūtė, mecosopranas Jovita Vaškevičiūtė, tenoras Edgaras Montvidas ir bosas Tadas Girininkas. Gausiam atlikėjų būriui diriguos iškilusis maestras Juozas Domarkas.

V.Miknevičiūtės tarptautinė karjera prasidėjo dar studijuojant Šveicarijoje – ji debiutavo festivalyje "Aix-en-Provence" ir Bazelio operos teatre. Solistė bene dešimtmetį buvo Mainco operos teatro trupės nare, o visai neseniai pasuko laisvai samdomos atlikėjos keliu. Jos sukurtų vaidmenų sąraše puikuojasi Tatjana, Margarita, Violeta, Mimi ir gausybė kitų soprano svajonių vaidmenų, o vokiškos operos link pasukęs solistės amplua ilgainiui ją atvedė prie svariosios Richardo Wagnerio ir Richardo Strausso kūrybos, atvėrusios dainininkei kelius į prestižinius viso pasaulio operos teatrus bei festivalius. Ne mažiau svarbi ir koncertinė V. Miknevičiūtės veikla, suteikusi galimybę dainuoti stambios formos žanro kūrinius žymiausiose scenose.

Šis didingas koncertinis kūrinys visų pirma įkūnija gyvybės ir mirties dvikovą žmogaus viduje bei visatoje.

J.Vaškevičiūtė – vienas ryškiausių mecosopranų dabartinės Lietuvos operos padangėje. Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistė neapsiriboja tik gimtąja šalimi, taip pat dainuoja ir Estijos, Latvijos, Vokietijos, Prancūzijos teatruose, bendradarbiauja su ryškiausiais šalies orkestrais, atlieka mecosoprano partijas oratorijose bei kantatose. Turtingu tembru išsiskirianti mecosoprano savininkė dalyvavo ne viename festivalyje, gastroliavo Vokietijoje, Prancūzijoje, Kinijoje, Rusijoje, Baltarusijoje, Lenkijoje ir kt.

Asmenybės: baigiamajame festivalio koncerte išvysime solistus V.Miknevičiūtę, J.Vaškevičiūtę, ir E.Montvidą o atlikėjams diriguos J.Domarkas. / P. Sinden nuotr.

E.Montvidas – gimtojoje šalyje itin laukiamas dainininkas, kurio pasiekimai įvertinti medaliu "Už nuopelnus Lietuvai" ir gausybe kitų apdovanojimų. Pasiklausyti minkšto ir lankstaus dainininko tenoro visada noriai susirenka būriai klausytojų, išsiilgusių išskirtinės vokalinės kultūros. E.Montvido karjera klostėsi sklandžiai ir kryptingai, atlikėjas tapo vienu iš geidžiamiausių tenorų visos Europos ir kitų užsienio šalių teatruose. Būdamas laisvai samdomu solistu jis dainuoja tokiuose operos teatruose ir festivaliuose, kaip Londono karališkoji opera "Covent Garden", Škotijos ir Anglijos nacionalinės operos, Liono bei Bordo nacionalinės operos, Bavarijos nacionalinė opera Miunchene, Berlyno "Komische", Hamburgo, Leipcigo, Amsterdamo, Oslo operų teatrai, "Cincinnati" opera, Glaindborno, "Aix-en-Provence", Vilniaus, Kvebeko festivaliai, "BBC Proms" ir kt.

T.Girininkas – masyviu ir spalvingu bosu dainuojantis atlikėjas, pelnęs nemažai laurų tarptautiniuose konkursuose, o jo pasiekimai įvertinti aukščiausiais šalies teatralų apdovanojimais. Solistas kuria vaidmenis Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto, "Vilnius City Operoje", Kauno bei Klaipėdos valstybiniuose muzikiniuose teatruose. T.Girininko interpretacijų klausėsi Šveicarijos, Vokietijos, Latvijos ir Estijos operos gerbėjai, jo balsas skamba ne tik operų pastatymuose bet ir stambios formos žanrų kūriniuose.


Kas? Koncertas "Išėjusiems".

Kur? Zapyškio paminklinėje Šv.Jono Krikštytojo bažnyčioje

Kada? Rugpjūčio 28 d. 17 val.


Kas? BAIGIAMASIS KONCERTAS.

Kur? Pažaislio vienuolyne.

Kada? Rugpjūčio 29 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių