Quantcast

Pažaislio festivalio svečiai kvies žengti žemiškosios šviesos keliu

  • Teksto dydis:

Didžiosios Žolinės švente pažymėtą savaitgalį XXV Pažaislio muzikos festivalis skirs sielą pakylėjančiai muzikos ir žodžio poezijai.

Kaip pranešė festivalio organizatoriai, dėl nenumatytų aplinkybių rugpjūčio 13 d. Pažaislio vienuolyne turėjęs vykti koncertas, skirtas operos solisto Kosto Smorigino 40-mečio jubiliejui, perkeliamas į rugpjūčio 28 d. Koncerto vieta ir laikas nesikeičia, galios ir rugpjūčio 13 d. bilietai.

Tradiciniai atlaidai

Rugpjūčio 15 d. Pažaislio festivalis ir Šv.Kazimiero seserų kongregacija, kuri šiemet švenčia įsikūrimo Lietuvoje 100 metų sukaktį, kviečia į tradicinius Žolinės atlaidus Pažaislio vienuolyne. Šv.Mišiose dalyvaus valstybinis choras "Vilnius", dirigentas Artūras Dambrauskas ir vargonininkė Renata Marcinkutė-Lesieur.

O Birštono kurhauze į koncertą "Vasaros susitikimai", dedikuotą poeto Pauliaus Širvio 100-mečiui, tą patį vakarą pakvies gerai klausytojams pažįstami muzikai: baritonas Giedrius Prunskus ir Kauno fortepijoninis trio. Skambės P.Širvio eilės, prancūzų romantikės Cécile Chaminade, moldavų kūrėjo Eugene's Doga bei Lietuvos kompozitorių Vidmanto Bartulio, Justino Bašinsko, Eduardo Balsio, Tomo Leiburo, Benjamino Gorbulskio muzikiniai intarpai. Programos klausytojų laukia premjera: specialiai šiam koncertui sukurtas Dalios Kairaitytės trio, dedikuotas šviesios atminties kompozitoriui V.Bartuliui.

Klausytojų laukia premjera: specialiai šiam koncertui sukurtas Dalios Kairaitytės trio, dedikuotas šviesios atminties kompozitoriui V.Bartuliui.

"Poezija – visų pirma – svajonė, jausmas ir muzika, meilė ir neapykanta, apmaudas ir ilgesys, nuoširdus vaiko juokas ir mąstančio žmogaus sarkazmas, verksmas su ašarom ir ašaros be ašarų... Viskas, kas žmogiška..." – taip apie savąjį pašaukimą atsiliepė P.Širvys. Šio koncerto metu publika daug sužinos ne tik apie poeto kūrybą, bet ir apie jo būdą, gyvenimiškas nuostatas, požiūrius ar netikėčiausius poelgius.

Dainininkas G.Prunskus – menų licenciatas, Kauno valstybiniame muzikiniame teatre kuriantis įvairiaplanius vaidmenis operos, miuziklo bei operetės žanro spektakliuose. Jis yra dainavęs gausybę solinių koncertų bei autorinių programų įvairiose Lietuvos bei užsienio salėse. Koncertuose dažnai atlieka lied žanro kūrinius, rengia teminius koncertus, daug dėmesio skiria kamerinės-vokalinės muzikos žanrams bei lietuvių kompozitorių vokalinei muzikai.

Pianistė Lina Krėpštaitė, smuikininkė Indrė Andruškevičiūtė ir violončelininkė Asta Krištaponienė – trys žavios muzikės, jau aštuonerius metus kartu grojančios Kauno fortepijoniniame trio. Atlikėjos yra pelniusios apdovanojimų respublikiniuose ir tarptautiniuose konkursuose, dalyvavusios muzikos festivaliuose, koncertavusios įvairiose pasaulio šalyse. Kolektyvas – aktyvus Kauno miesto ir regiono kultūrinio gyvenimo dalyvis, savo veikla pelnęs nuoširdžias publikos simpatijas. Ypatingą dėmesį Kauno fortepijoninis trio skiria edukaciniams projektams, aktyviai bendradarbiauja su nūdienos kompozitoriais, yra atlikęs ne vieno kūrinio premjerą, pristatęs Lietuvoje dar neskambėjusius kūrinius.

Kelias į širdį

Rugpjūčio 16 d. Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sode XXV Pažaislio muzikos festivalis kviečia į romantišką koncertą "Meilės minčių vakaras". Vakaro atlikėjai – pianistė Ieva Dūdaitė ir kunigas Benas Lyris – netikėtas duetas, gimęs iš noro per muziką ir žodį atverti kiekvieno širdį mažiems kasdienybės stebuklams.

Pianistė groja Meilę, poetas bando ją parašyti – iš to gimsta dvasingumo kupina aura, tarsi nektaras, išsiilgusiems tikrų emocijų bei šviesios bendrystės jausmo. Koncerto metu skambės Beno Lyrio eilės ir italų kompozitoriaus bei pianisto, gerai žinomo muzikos kino filmams autoriaus Ludovico Einaudi opusai.

"Muzika pasirinko mane ir aš ją. Jeigu išties myli tai, ką darai, tuomet tai nėra darbas. Bet, kita vertus, kiekvienas koncertas yra naujas iššūkis ir savivertės pasitikrinimas", – taip apie savo profesiją kalba pianistė I.Dūdaitė.

Ji – viena ryškiausių savos kartos Lietuvos pianisčių. Jos koncertų geografija apima daugelį ryškiausių viso pasaulio salių: nuo Amsterdamo "Concertgebouw" iki Antverpeno "DeSingel". Pianistės atliekama muzika skambėjo prestižiniuose muzikos festivaliuose, ją transliavo Lietuvos, Rusijos ir Danijos radijo stotys. Atlikėja bendradarbiauja su ryškiais solistais, o jos suburtas trio "Gil" koncertuoja visoje Europoje. Lietuvoje ir Vokietijoje studijavusi, tapusi daugelio konkursų laureate ir pelniusi daugybę apdovanojimų I.Dūdaitė po pasirodymų sulaukia tokių kritikos atsiliepimų: "Ji demonstruoja didžiulį techninį meistriškumą ir didžią muzikinę širdį".

Benas Audrius Martusevičius, socialiniuose tinkluose žinomas slapyvardžiu Benas Lyris, – Kaune Dievo žodį skleidžiantis kunigas. Jo kelias link kunigystės vedė per Vytauto Didžiojo universitetą, Kauno technologijos universitetą bei Kauno kunigų seminariją. "Norėjau gydyti žmones arba nešti pasauliui šviesą. Suvokiau, kad galima gydyti žmones būnant chirurgu, galima nešti pasauliui šviesą būnant elektriku. Kunigystę pasirinkau, kai susidūriau su onkologinėmis problemomis – tada supratau, kad elektriko ir gydytojo pašaukimus įmanoma suderinti būnant kunigu ir tarnaujant ligonių sielovadoje", – taip apie savo gyvenimo kelio paieškas kalba kunigas.

Eiles apie meilę rašantis Benas Lyris poezijoje save išbandė kone prieš 20 metų: "Meilė labai universali, mano poezijoje interpretacijos raktų labai daug ir kiekvienas ją gali interpretuoti pagal savo patirtį. Tik mylintis žmogus gali padaryti laimingus kitus."


Kas? Žolinės atlaidai.

Kur? Pažaislio vienuolyne.

Kada? Rugpjūčio 15 d. 15 val.

Kas? Koncertas "Vasaros susitikimai".

Kur? Birštono kurhauze.

Kada? Rugpjūčio 15 d. 19 val.

Kas? Meilės minčių vakaras.

Kur? VDU Botanikos sode.

Kada? Rugpjūčio 16 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių