Quantcast

Parodoje – A. Šuliausko metalo poezija

  • Teksto dydis:

Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus M.K.Čiurlionio namuose-muziejuje Druskininkuose veikia savito menininko Alfonso Šuliausko metalo plastikos kūrinių paroda.

A.Šuliauskas gimė 1938 m. Alytaus rajone. 1963 m. baigęs Dailės institute Keramikos fakultetą, sugrįžo į Druskininkus, kuriuose gyveno nuo vaikystės. 1969 m. paskirtas vyriausiuoju dailininku naujai įkurtoje suvenyrus gaminusioje įmonėje "Ūla", 1975 m. priimtas į Lietuvos dailininkų sąjungą.

Plečiant suvenyrų asortimentą, reikėjo ieškoti naujų medžiagų, naujų gamybos būdų, A.Šuliauskui knietėjo pačiam viską išbandyti. Taip ilgam į kūrybinių ieškojimų diapazoną įsijungė daug naujų technikų (suvenyrai iš rago, gintaro mozaikos, liejiniai iš aliuminio ir kt.) ir bene daugiausia dėmesio sulaukusios kalinėto metalo kompozicijos.

Tarp gaminamų suvenyrų įvairovės išsiskyrė A.Šuliausko kurtos nedidelio formato kompozicijos, kurios būdavo kaip etalonai, tiražuojamos. Ir lygiagrečiai kūrė kūrinius sau, tiesiogiai nesusijusius su darbu įmonėje. Čia galėjo laisvai pasirinkti norimą tematiką, laisvai ieškoti, eksperimentuoti. Taip sukurta didesnio formato plokštė apie istorinius Lietuvos valdovus, kompozicija, skirta dailininko Arūno Tarabildos atminimui, naudojant dviejų skirtingų rūšių metalą, kompozicija interjerui "Muzika" ir daug kitų kūrinių.

Būdingiausi šio dailininko bruožai – darbštumas ir nuolatinis laipsniškas meistriškumo augimas.

Pirmoji personalinė dailininko paroda atidaryta 1965 m. ir nuo tada A.Šuliauskas surengė daugiau nei 50 personalinių parodų, dalyvavo 150 kolektyvinių parodų Lietuvoje ir užsienyje. Jose eksponuoti tapybos, skulptūros, grafikos, taikomosios dailės darbai.

Kaip pastebi menotyrininkas Adelbertas Nedzinskas, dailininko A.Šuliausko palikimas didelis ir įvairus, leidžiantis atskirai kalbėti apie jo naudotas medžiagas, technikas, žanrus, rengti temines parodas.

Kalbant apie A.Šuliausko kūrybos pagrindinius bruožus, pirmiausia išskiriamas dėmesys žmogui, jo vidiniam ir išoriniam grožiui. Nemažai vietos užima istorinė tematika, vienuose darbuose – daugiau iliustratyvi, kituose – suskambanti simboliais, taip pat gamta, jos grožis ir nuotaikos. "Akivaizdus nuolatinis ieškojimas, pastangos kiekvienam darbui surasti savitą, tinkamiausią sprendimo būdą. Būdingiausi šio dailininko bruožai – darbštumas ir nuolatinis laipsniškas meistriškumo augimas", – apie menininko kūrybą yra sakęs menotyrininkas.

Naujojoje parodoje pristatoma metalo plastika – kalinėto metalo technika sukurtos kompozicijos.

Apžvelgiant visą kūrybą, taip pat ir kalinėtą metalą, A.Šuliauskas visada liko ištikimas pagrindinei – moters – temai, tai akivaizdu ir šioje parodoje. Galime stebėti, kaip kiekviename kūrinyje surandamas savas linijos ir reljefo santykis, plokštumų dekoravimo raštas.


Kas? A.Šuliausko metalo plastikos kūrinių paroda.

Kur? M.K.Čiurlionio namuose-muziejuje (M.K.Čiurlionio g. 35, Druskininkuose).

Kada? Veikia iki birželio 26 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių