Quantcast

Parodoje – šalis, sujungęs žemynus ir epochas

Kai kurias šeimos relikvijas, eksponuojamas parodoje "Patikėta atmintis: žmonės, daiktai ir jų istorijos", galime laikyti netgi visos epochos liudininkėmis. Ar galite įsivaizduoti, kad daug metų saugotas daiktas gali ne tik papasakoti vienos šeimos kelių kartų nueitą gyvenimo kelią, bet ir apčiuopti valstybės, o kartais net Europos ir pasaulio istorijos lūžius?

Ne vienas iš mums dovanotų reliktų, saugančių šeimos prisiminimus, jau solidaus amžiaus – arti 100 metų. Jie – Pirmosios Nepriklausomos Lietuvos Respublikos amžininkai. Dalis jų priklausė Lietuvos istorijoje ryškų pėdsaką palikusiems asmenims, kurių gyvenimus negrįžtamai pakeitė dramatiškas istorijos virsmas.

Jeigu prabiltų parodoje eksponuojamas apie 1930 m. prezidentienės Onos Stulginskienės nertas šalis, jis galėtų papasakoti, kaip po sunkių ūkio darbų nuosavame Jokūbavo ūkyje laisvalaikiu Ona nėrė šį drabužį vyro Aleksandro Stulginskio jauniausiai seseriai Barborai, gyvenančiai JAV. Kaip sesuo atsidūrė už Atlanto? Tūkstančiai lietuvių emigravo į JAV dar prieš Pirmąjį pasaulinį karą. Apie 1901 m. beveik visa Stulginskių šeima patraukė ten pat, kai, mirus motinai Marijonai, tėvas likvidavo savo ūkį ir vaikams išdalijo jų dalis.

Tuomet vyresnieji broliai Jonas, Pranciškus, Povilas ir sesuo Barbora nusipirko šipkartes ir išvyko į Ameriką laimės ieškoti, įsikūrė Vestvilyje, Ilinojaus valstijoje. Kaip ir dauguma "grynorių" bangos emigrantų, jie sunkiai dirbo, tačiau ilgainiui neblogai įsikūrė. Lietuvoje likęs Aleksandras ilgėjosi brolių, tačiau įgijęs agronomo išsilavinimą, o galiausiai tapęs Lietuvos prezidentu panoro atnaujinti ryšius su Amerikoje gyvenančiais artimaisiais. Broliai buvo atvykę į gimtinę, aplankė Jokūbave įsikūrusią Aleksandro šeimą, tačiau Barbora į Lietuvą negrįžo, tad nunėrusi šalį O. Stulginskienė 1930 m. jį išsiuntė į JAV paštu.

Praėjus dešimtmečiui, Lietuvoje likusią Stulginskių šeimą ištiko tragedija: sovietų už politinę ir visuomeninę veiklą Nepriklausomoje Lietuvoje 1941 m. birželį į Sibirą buvo ištremti Aleksandras ir Ona Stulginskiai. Jų dukters trėmimo metu nebuvo namuose, tad ji liko Lietuvoje, bet ryšys su tėvais buvo nutrauktas ilgiems dešimtmečiams. 1944 m., nežinodama tėvų likimo ir baimindamasi į Lietuvą sugrįžtančių sovietų, Aldona Stulginskaitė kartu su vyru nutarė trauktis į Vakarų Europą. Tik 1949 m. A.Stulginskaitei pavyko pasiekti JAV, kur netruko susitikti su tėvo artimaisiais. Iš tėvo sesers Barboros ji gavo motinos nertą šalį, kuris daug metų Aldonai tarnavo kaip brangus motinos prisiminimas. Nors tėvams iš Sibiro sovietai 1956 m. leido grįžti į Lietuvą, tačiau A.Stulginskaitė daugiau niekada nesusitiko su savo motina, o tėvą pirmąkart po daugelio metų apkabinti galėjo tik 1965 m.

2013 m. rengdami parodą "Inteligentų šeima Pirmojoje Lietuvos Respublikoje" užmezgėme artimus kontaktus su už Atlanto gyvenančiais Stulginskių šeimos palikuonimis. Didžiuojamės, kad šį ypatingą, ne tik apie šeimos, bet ir apie Lietuvos likimą kalbantį eksponatą muziejui padovanojo O.Stulginskienės proanūkė Rita Bieliauskienė.

Kas: paroda "Patikėta atmintis: žmonės, daiktai ir jų istorijos".

Kur: Istorinėje Prezidentūroje.

Kada: veikia iki 2021 m. liepos 6 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilūnė Bučinskienė

Vilūnė Bučinskienė portretas
Juk esmė istorijoje ir dabarties ryšyje su praeitimi, o ne pačiame šalyje. Pesimistams ir kitiems, linkusiems ignoruoti viską ir visada, linkiu galvoti ir jausti plačiau. Ačiū Kauno istorinei Prezidentūrai, saugančiai praeitį ir perduodančiai ateities kartoms didelius dvasinius ir materialius turtus. Gyvuokite visi! Net ir piktai nusiteikę.

Šiais laikais

Šiais laikais portretas
tokiomis parodomis nelabai ko sudominsi. Nebent išskirtinių mezginių būtų tona:D)..Aš ta prasme kad pas mus Lietuvos moteriškės dar ne tokių rankdarbių sugamina ir numezga. O jeigu sugamina tai jų niekas negarsina ir nežino..tokia jau mūsų šalis..Šiandien norint pasigarsinti, reikia nustebinti..Grožiu ir Kūryba. O tai reta.

šAlis

šAlis portretas
Turima omenyje ne šalis=valstybes sujungęs, o šalis=šalikas sujungęs. Kirtis ant a.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių