Quantcast

Parodoje – meditacijos akimirkos: taškas po taško, spalva po spalvos

Tekstilininkų ir dailininkų gildijos galerija "Balta" vasarą pasitiks laisvosios kūrėjos Jūratės Beniuškevičienės personaline paroda "Dedu tašką".

Harmonijos bangos

J.Beniuškevičienė kuria naudodama išskirtinę akrilinių dažų ir taškavimo techniką. Parodoje pristatomus darbus jungia mandalos stilistika, subtilūs spalvų deriniai, preciziška atlikimo technika.

Kiekvieno kūrinio kompoziciją sudaro harmoniją skleidžiantis mandalos apskritimas ir jo daugiasluoksnė ornamentika, spalvų kontrastai ir dermės.

Besikeičiančios mandalų formos, koloristinė niuansacija emociškai įtraukia žiūrovą į ir stebuklingą pasaulį, kuriame dominuoja grožio, pusiausvyros dėsniai. Šiuos darbus dar galima būtų pavadinti meditatyvine kūryba, kuri įtraukia į simetrijos ir spalvų pasaulį ne tik kūrėją, bet ir žiūrovus.

"Sakoma, kad kūryba yra laisvė, bet su kiekvienu piešiniu suvokiu, kad esu šios laisvės belaisvė, – apie savo kūrybą sako J.Beniuškevičienė. – Vos prisėdus taškuoti nurimsta protas, atgyja vidus, įrankio nesinori paleisti, net tuomet, kai antra ar trečia valandą nakties. Kartais atrodo, kad paveikslas jau baigtas, o pamatai, kad vieno taškelio dar trūksta, dar paryškinti spalvą reikia... dar... dar... Šis procesas užburia, turi emocinę įkrovą."

Suklysti neįmanoma

Kodėl kūriniai – mandalas primenančių formų? Anot pašnekovės, taškuoti galima bet kokį vaizdą, tačiau mandalos kūrimas – vienas paprasčiausių būdų pradėti kurti, nes tai negali nepavykti.

"Tiesiog lapo centre padedu pirmą tašką, o tada prasideda... – sako kūrėja. – Reikia tiesiog leisti vaizduotei auginti vaizdą. Taškuodama pasikliauju intuicija. Kiekvienas spontaniškas nesuplanuotas ir nesurežisuotas sprendimas yra intuityvi kūryba. Pradėdama naują paveikslą neturiu išankstinės vizijos. Intuityvi kūryba tuo ir žavi, kad rezultatas visada nenuspėjamas ir nustebina."

Gyvenime taip svarbu laiku padėti tašką. Taškas yra pati geriausia pradžia.

Taškavimo technika J.Beniuškevičienę žavi paprastomis priemonėmis ir galimybėmis. Norint nutaškuoti bet kokį vaizdą reikia tiesiog skirtingų dydžių pagaliukų, akrilinių dažų ir pagrindo, ant kurio buvo taškuojama. Tuomet reikia pasikliauti vaizduote, įkvėpimu ir fantazija – šie trys elementai ir nulemia būsimo kūrinio vaizdinį.

Kūryba moteriai – tarsi sudėtingas gyvenimo lygtis sprendžiančios formulės. "Taškuoti pradėjau prieš ketverius metus. Kūryba į mano gyvenimą atėjo pačiu sudėtingiausiu metu mano gyvenime. Netektys. Friedrichas Nietzche sakė, kad menas mums duotas tam, kad neišprotėtume nuo tiesos. Kai pasiekiau emocinį dugną, taškavimas buvo ta veikla, kuri įkvėpė eiti toliau. Juk gyvenime taip svarbu laiku padėti tašką, – sako pašnekovė. – Taškas yra pati geriausia pradžia."

Dalijasi patirtimi

Kurdama menininkė neužsisklendžia savyje. Jos kūrybinę kelionę galima sekti stebint virtualųjį projektą, feisbuke pildomą tinklaraštį "Dedu tašką".

Trejus metus kūrė sau, piešiniai kaupėsi. Daugiau kaip prieš metus, artimųjų paraginta, nedrąsiai paspaudė feisbuko komandos langelį "kurti puslapį". "Neturėjau jokio tikslo, tačiau veikla įgavo pagreitį ir prasmę man pačiai, o kūrybinė studija gimė iš nuoširdaus tikėjimo, kad menas gydo žmogaus sielą, įkvepia. Tai vieta, kur laukiu norinčių atsipalaiduoti, užsimiršti", – sako pašnekovė. Šiandien jos puslapis turi 2 600 sekėjų, patirtį perėmė 500 mokinių.

Taškavimą J.Beniuškevičienė vadina neigiamų emocijų neutralizavimo technika, kuri prieinama kiekvienam. "Man labai malonu, kad mano darbais ne tik grožimasi, bet ir atsiranda vis daugiau norinčių išbandyti šią techniką", – šypsosi moteris, kviesdama vasarą pasitikti apsilankius jos parodoje, o rudenį ir patiems tapti kūrėjais: rugsėjį ji vėl pradės taškavimo mokymus.


Kas? J.Beniuškevičienės paroda "Dedu tašką".

Kur? Galerijoje "Balta".

Kada? Atidarymas birželio 1 d. 18 val. Veiks iki birželio 30 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Super

Super portretas
Labai gražu

Mama

Mama portretas
Sužavėta:)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių