Quantcast

Jubiliejinėje parodoje „Jausmų vizijos“ – žaismingas žvilgsnis į pasaulį

Abstrakcijos, siurrealus, figūratyvinis menas ir daug ekspresijos – tokius meno kūrinius ir savitą aplinkos pajautimą pristato garsus dailininkas Vilius Ksaveras Slavinskas, šiemet švenčiantis 80 metų jubiliejų. Gimtadienio proga surengtoje parodoje „Jausmų vizijos“ sutinkami paveikslai su netikėtais, spontaniškais siužetais.

Jubiliejinėje parodoje atsiskleidžia išskirtinė autoriaus tapyba, kurioje ekspresyvia maniera pavaizduoti gyvūnai ir atskleistas abstrakcijų kupinas fantazijų pasaulis. Čia personažai nenumatyti iš anksto. Jie išnyra iš laisvų daugiasluoksnių dažų potėpių, kuriuos kuria spalvos ir kontūrai. Kartais animalistinis vaizdinys neįžiūrimas iš karto – jį formuoja tik mūsų pasąmonė, pasitelkdama siluetų motyvus ir tapatindama spalvas su siužetais. Tapybos darbuose randama gyvūnų, paukščių, žuvų, žemės gyventojų ar net mitinių būtybių simbolių. Asociacijos su keistu, išvirkščiu pasauliu sustiprina meninį įspūdį, žiūrovą ima jaudinti siužetų keliami klausimai.

Paveiksluose dominuoja ryškių, kontrastuojančių spalvų koloritas, formoms turinį suteikia juodi figūrų kontūrai, primenantys modernistinį, fovizmo stilių. Ryškios spalvos kūriniuose veikia tarsi šokiruojantis momentas. Netikėtai pasirinkta spalvų paletė žadina žiūrovą ir dažniausiai kalba ne tik apie regimąjį pasaulį, bet ir apie vidines būsenas ir jausmus. Neatsitiktinai parinktas ir parodos pavadinimas – „Jausmų vizijos“. Pagrindinis meno uždavinys – kalbėti apie emocijas metaforiškomis formomis – šioje parodoje tampa svarbiausiu akcentu.

Pagrindinis meno uždavinys – kalbėti apie emocijas metaforiškomis formomis – šioje parodoje tampa svarbiausiu akcentu.

Darbuose matomi subtilūs prasmės momentai, kurių išraišką dar labiau sutvirtina lengvų potėpių maniera, netradiciniai kompozicijų sprendimai.

V. K. Slavinskas pabrėžia, kad autorius neturi daryti įtakos žiūrovui, o menas turi kalbėti kiekvienam savita ir asmenine kalba. „Pasitikiu žiūrovų asmeninėmis kūrinio suvokimo variacijomis, kurios kiekvieno, manau, gali keistis nuolatinėje nuotaikų tėkmėje, – sako menininkas. – Jei kūrinio paslapties nuojauta išlieka, vadinasi, galima vėl ir vėl įsitraukti į jos paieškas, teikiančias įvairių asmeninių kūrybinių pojūčių. Taip bandau pasidalyti kūrybos džiaugsmu, savotišku katarsiu su žiūrovu, norinčiu pajusti autoriaus kūrybines improvizacijas.“

Iš tiesų, jubiliejinė paroda alsuoja savitu slavinskišku pasauliu, o jo kompozicijos, kalbėdamos autoriaus patirčių ir personalizuoto pasaulio kalba ir suvokimu, trumpai atskleidžia naujausias menininko tapybos tendencijas ir supažindina žiūrovą su eksperimentine, metaforiška tapyba.

Spalvinga, jausminga ir drąsi dailininko paletė griauna tradicines kūrinių kompozicijos ribas, slėpdama tapytojo amžių, tačiau atskleisdama energiją ir vidinį polėkį. Mėgautis procesu, kurti ir atkleisti jausmus, tokias regimas ir kartu paslėptas parodos mintis – pabrėžia autorius, laužydamas visas taisykles. Ir visa tai tik patvirtina garsaus pasaulio menininko Pablo Picasso žodžius – jaunystė neapibrėžiama amžiumi.


Iš biografijos

V. K. Slavinskas gimė 1943 m. Kaune, 1978 m. baigė Lietuvos valstybinį dailės institutą (dabar – Vilniaus dailės akademija). Lietuvos dailininkų sąjungos, dailininkų klubo „Meno sparnai“, akvarelininkų klubo „Aqua 12“ narys ir dailininkų klubo „Sfinksas“ pirmininkas.

Surengė per 100 asmeninių parodų Lietuvoje, Norvegijoje, Švedijoje, Kanadoje, JAV, Prancūzijoje. Dalyvavo daugiau kaip 80 grupinių parodų Lietuvoje, JAV, Baltarusijoje, Rusijoje, Suomijoje. Buvo per 30 grupinių parodų koordinatorius ir organizatorius.


Kas? Paroda „Jausmų vizijos“.

Kur? „Parko galerijoje“ (M. Valančiaus g. 6).

Kada? Veikia iki vasario 2 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bet \\\\\.../////

Bet  \\\\\...///// portretas
kokiu reikia būti talentu ar durnium jog suprastum,kad tai "menas".

Tai \\\\\.../////

Tai   \\\\\...///// portretas
turėtų užsiimti psichijatrai tų tepliorių ir tų kas viešina tą nesamonę.___Tai įžeidimas,tai paniekinimas normalių žmonių.

va cia

va cia  portretas
tai ,,menas,,
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių