Quantcast

Paroda, atskleidžianti visatos paslaptis

„Nors man fizika nelabai patinka, čia įdomu“, – sako Aida. „Įdomu, nes kitokia aplinka. Apie viską pasakoja mokslininkai, kurie žino ir domisi. Jei ko nesuprantame, paaiškina“, – papildo ją Deimantė.

Merginos, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gimnazijos mokinės, Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacijos CERN parodoje šiandien lankėsi su klasės draugais.

Mintis atvesti mokinius į Kauno technologijos universiteto (KTU) „Santakos“ slėnyje veikiančią parodą kilo gimnazijos fizikos mokytojai. „Sekame naujienas, kur vyksta tokie mokslo populiarinimo renginiai, ir stengiamės nuvažiuoti“, – sako Eglė Milčė. Nestandartiškai, su emocijomis pateikiama informacija, pasak jos, mokinių kur kas geriau priimama. Interaktyvus pateikimas, vizualumas – taip pat privalumai. Be to, tai padeda orientuoti mokinius pasirinkti gyvenime mokslinę veiklą.

„Tai viena iš trijų grupių, kurias šiandien suplanuota priimti“, – sako ekskursiją jauniesiems lankytojams vedęs gidas, KTU Fizikos katedros doktorantas Mantas Sriubas. Nors paroda skirta visiems, ypač tikimasi jaunimo dėmesio.

„Geras pavyzdys jauniems žmonėms yra pati CERN laboratorija, kur vidutinis darbuotojų amžius yra iki dvidešimt šešerių metų ir kur vertinamos jaunų žmonių idėjos, – sako KTU doktorantas Benas Gabrielius Urbonavičius. – Gal jaunesni žmonės, dvejojantys, ką veikti gyvenime, apsilankę parodoje apsispręs savo gyvenimą susieti su tiksliaisiais mokslais, inžinerija, fizika“.

Pasak jo, ši paroda turėtų sudominti ne tik jaunimą, bet ir visus, besidominčius fizika bei mokslo pasiekimais. Tai puiki vieta ateiti padiskutuoti, pavyzdžiui, kad ir apie neseniai mokslo pasaulį sukrėtusį atradimą – pirmąkart užfiksuotas gravitacijos bangas.

Parodą sudaro dviejų dalių ekspozicija: plakatų paroda „CERN in images“ (CERN nuotraukose) ir interaktyvi instaliacija „LHC Interactive Tunnel“ (Didžiojo hadronų greitintuvo interaktyvus tunelis).

Kas yra CERN, kaip buvo atrastas Higso bozonas, kaip atskleidžiamos visatos paslaptys, kokie vykdomi naujausi tyrimai, mokslo pasiekimai, istorija, technologijos – apie visa tai pasakojama plakatų parodoje. Plakatus papildo trys televizoriai – tai tarsi vizuali ekskursija po CERN laboratoriją. Didžiausias dėmesys, žinoma, skiriamas Didžiajam hadronų greitintuvui. 

Interaktyvios instaliacijos dėka galima pavaikščioti po Higso lauką, pamatyti, kaip dalelės veikia mūsų kūną, ir net pažaisti protonų futbolą.

Lietuvos bendradarbiavimas su CERN trunka jau apie dešimt metų. CERN paroda į KTU taip pat atkeliavo ne atsitiktinai. Universitetas visada skyrė išskirtinį dėmesį mokslo populiarinimo veiklai – organizuojami renginiai studentams, moksleiviams ir plačiajai visuomenei. KTU veikia Vaikų universitetas, moksleivių laboratorijos, kiekvieną pavasarį jaunųjų mokslininkų išradimai pristatomi festivalyje „Technorama“, o rudenį universiteto erdvės atsiveria mokslo festivaliui „Erdvėlaivis žemė“.

Kaune paroda veiks iki kovo 2 dienos, o po to persikels į Vilnių.


Šiame straipsnyje: CERNvisatamokslasparoda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Agnietė

Agnietė portretas
O kokiom dienom ir valandom galima aplankyti parodą??? Niekur nėra jokios informacijos...

Vilnietė

Vilnietė  portretas
Rašant apie CERN parodas, reikėtų pasigilinti, kokiame mieste - kuri. Kaune esanti atkeliavo iš VILNIAUS. Kovą Vilniuje atsidarysianti paroda „Accelerating Science“ - NE ta pati, kuri dabar Kaune. Ši bus daug didesnė, interaktyvesnė ir veiks keturis mėnesius! Nėra jų ko ir lyginti. Kaune - plakatai, Vilniuje - penkių skirtingų erdvių ekspozicija.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių