Quantcast

Panemunėje – Ž. Šlajaus portretų paroda

Kauno Aukštoji Panemunė šiemet mini 460 metų jubiliejų. Tą progą Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Panemunės padalinys pasitinka daugybe renginių. Vienas jų – grafiko, dizainerio Žydrūno Šlajaus pristatytas portretų ciklas.

Autorius žinomas Lietuvoje ir už jos ribų. Kilęs iš Žemaičių Naumiesčio, kurį laiką mokėsi Kaune, Panemunėje, vėliau – Kauno dailės gimnazijoje (tada – J.Naujalio vidurinė meno mokykla), baigė studijas Vilniaus dailės akademijoje, Architektūros ir dizaino katedroje – taikomosios grafikos specialybę.

Jau nuo antro studijų kurso dalyvavo bendrose privačių Kauno galerijų rengiamose tiek grafikos, tiek fotografijos parodose (kelerius metus nuo 1993 m. buvo Fotomenininkų sąjungos narys).

Garsiosios Kauno menininkų grupės "Post Ars" nario Alekso Andriuškevičiaus įtrauktas Ž.Šlajus dalyvavo ir kaip kūrėjas, ir kaip dalyvis/bendraautoris ne vienoje akcijoje ir perfomanse. Kiek vėliau juos rengdavo su grupe kurso draugų ar savarankiškai. Garsiausias buvo 1992-ųjų performansas. Tada buvo atlikta pirmoji Petro Mazūro skulptūros "Žmogus" (esančios prie Mykolo Žilinsko dailės galerijos Kaune) aprengimo akcija. Pirmoji bendroji grafikos paroda už Kauno ribų surengta Palangos vasaros parodų paviljone 1994-aisiais.

Po studijų Ž.Šlajus didžiąją laiko dalį skyrė užsakomiesiems darbams: piešiniams grafitu, lino, medžio raižiniams ir kt. Tačiau pastaraisiais metais, skatinamas vidinio poreikio ir kolegų, menininkas tarsi iš naujo paniro į kūrybinius sumanymus, jų įgyvendinimą ir viešą eksponavimą, ėmė aktyviai dalyvauti pleneruose. Neatsitiktinumas ir tai, kad, vos pristatęs parodą Panemunėje, išvyko į tarptautinį plenerą Nidoje, kur laimėjo įspūdingą diplomą, o šiuo metu – ir vėl kūrybinėje kelionėje.

Panemunėje pristatyti darbai yra unikalios atlikimo technikos. Nuostabu tai, kad autorius eina ne paprastesniu technologiniu keliu, o pasirinko keistai sudėtingą, rodos, net neracionalų graviravimo kompiuterio pele, imituojant vario graviūrą, principą.

Portretuojami žmonės įdomūs savo istorijomis. Apie kiekvieną jų menininkas galėtų pasakoti nesustodamas. Mylima dukra Guoda, dailininkas Naglis Baltušnikas su natiurmortu (nes, be meno, dar ir mėgsta gaminti), buriuotojas ir verslininkas Tomas Valentinaitis (dar juokais vadinamas agentu 077), 100 kartų kraujo donoras Žilvinas Neliubšys, profesorius Vytautas Landsbergis, daktaras dermatologas Arūnas Petkevičius. Tai – tik dalis pristatomų parodoje portretų, kurie tikrai taps mūsų istorijos dalimi.

Antroje parodos ekspozicijos dalyje dailininkas rodė ir naują savo dėmesio objektą – Kauno fortus. Kol kas – tris, bet tai tik pradžia didelio projekto, kuris žada būti tikrai reikšmingas išsaugant Lietuvos paveldą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių